Нд, 06 листопада 2022

Єврокомісія запропонує ЄС надавати Україні 1,5 млрд євро щомісяця - фон дер Ляйєн

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн обговорила з президентом Володимиром Зеленським забезпеченні фінансової підтримки України у найближчі місяці.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн обговорила з президентом Володимиром Зеленським забезпечення фінансової підтримки України у найближчі місяці.

Про це йдеться у заяві ЄК, пише "Європейська правда".

"Президентка фон дер Ляєн поінформувала президента Зеленського, що цього тижня запропонує суттєвий фінансовий пакет від ЄС обсягом до 1,5 мільярда євро щомісяця, загальним обсягом до 18 мільярдів євро, що зробить значний внесок у покриття фінансових потреб України на 2023 рік", - йдеться у заяві.

Обидва лідери визнали важливість забезпечення передбачуваного та регулярного фінансування основних державних функцій. Підтримка у вигляді високопільгових довгострокових кредитів з покриттям відсоткових витрат також сприятиме підтримці реформ в Україні та її шляху до членства в ЄС.

Фінансовий пакет ЄС має бути доповнений аналогічною підтримкою з боку інших великих донорів. Фон дер Ляєн підтвердила поточну роботу ЄС з метою продовження надання негайної гуманітарної підтримки Україні, особливо в зимовий період.

Лідери також обговорили важливість забезпечення доступу українського сільськогосподарського експорту до світових ринків.

На додаток до повної підтримки зусиль ООН щодо досягнення угоди з Росією щодо Чорноморської зернової ініціативи, лідери також обговорили плани щодо розширення пропускної спроможності "смуг солідарності" між Україною та ЄС, які досі використовувались для транспортування переважної більшості українського сільськогосподарського та несільськогосподарського експорту з початку російської війни.

Насамкінець лідери обговорили посилення санкцій, а також негативну роль, яку відіграє підтримка Іраном російської агресії, та шляхи реагування на неї.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Україна, швидше за все, не отримає у 2022 році останні 3 млрд євро з пакета макрофінансової допомоги від ЄС обсягом 9 млрд євро.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата