Ср, 12 жовтня 2022

ЄС не зупинить переговори про вступ Сербії через її дружбу з РФ, але наслідки будуть

Єврокомісія та держави Європейського союзу стурбовані тим, що Сербія не приєднується до спільних рішень ЄС стосовно Росії, і наголошують про те, що це – умова приєднання до ЄС.

Єврокомісія та держави Європейського союзу стурбовані тим, що Сербія не приєднується до спільних рішень ЄС стосовно Росії, і наголошують, що це - умова приєднання до ЄС.

Про це йдеться у річному звіті Єврокомісії щодо політики розширення, що був представлений у середу в Брюсселі, повідомляє "Європейська правда".

"Після неспровокованої та невиправданої агресії Росії проти України, Сербія не приєдналася до обмежувальних заходів ЄС проти Росії та до більшості заяв від імені ЄС з цього питання. Через це рівень приєднання Сербії до заяв Високого представника та рішень Ради знизився з 64% у 2021 році до 45% у 2022 році. Низка дій та заяв Сербії йдуть врозріз із зовнішньополітичними позиціями ЄС", - стверджує документ, вимагаючи від Сербії "у першочерговому порядку виконати свої зобов'язання" та перейти до узгодження дій зі Спільною зовнішньою та безпековою політикою ЄС.

Утім, єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї наголосив, що ЄС не може офіційно призупинити переговори про вступ Сербії до ЄС через цю проблему.

"Рівень того, як Сербія долучається (до рішень ЄС у сфері зовнішньої/безпекової політики) - це те, що нас непокоїть. Але цей критерій за нашою методологією не є таким, що може призвести до наслідків, як-то призупинення переговорів. Таких правил немає в наших правилах переговорів", - пояснив він, на прес-конференції після представлення річного звіту.

Утім, Варгеї наголосив, що підтримка Сербією РФ у часи війни проти України всі одно матиме наслідок для процесу вступу, адже кожне наступне рішення потребує згоди усіх держав ЄС.

"Держави-члени справді дуже занепокоєні цією проблемою і це впливає на їх ставлення до того, як Сербія просувається на шляху до ЄС", - пояснив він.

Як повідомляла ЄвроПравда, звіт також повідомив, що Туреччина продовжує віддалятися від ЄС, переговори про вступ у глухому куті.

Поза тим, у звіті 2022 року Єврокомісія рекомендувала надати Боснії статус кандидата попри обмежений поступ у виконанні критеріїв.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата