Нд, 09 жовтня 2022

ЄС засудив офіційне "привласнення" Росією окупованої ЗАЕС 

Європейський Союз засудив переведення Росією окупованої Запорізької АЕС під свій контроль президентським указом і створення для управління станцією власного держпідприємства.

Європейський Союз засудив переведення Росією окупованої Запорізької АЕС під свій контроль президентським указом і створення для управління станцією власного держпідприємства.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву опублікував високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

"ЄС найрішучіше засуджує указ президента РФ Путіна про протиправне захоплення Запорізької АЕС і створення для цього державного підприємства. ЄС не визнає і рішуче засуджує протиправну анексію Росією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Відтак указ про привласнення ЗАЕС є протиправним і юридично нікчемним. Росія має повністю вивести свої сили й техніку та передати контроль над станцією її законному власнику, Україні", - наголосив Жозеп Боррель.

Він закликав до поваги семи принципів ядерної безпеки, на яких наголошує МАГАТЕ.

"Терміново необхідна посилена присутність МАГАТЕ на місці та безперешкодний доступ експертів до станції - в інтересах безпеки усієї Європи. (Довкола) станції потрібно негайно створити зону безпеки, у форматі, що не шкодитиме суверенітету й територіальній цілісності України", - наголосив Боррель, додавши, що вітає зусилля керівника МАГАТЕ для цієї мети.

Дипломат повторив, що ЄС беззаперечно підтримує суверенітет і територіальну цілісність України у межах міжнародно визнаних кордонів та вимагає від Росії вивести війська й техніку з усієї території України.

"ЄС рішуче підтримує Україну і продовжить надавати серйозну економічну, військову, соціальну та фінансову підтримку їй стільки, скільки це буде необхідно", - додав Жозеп Боррель.

Як повідомляла "Українська правда", 8 жовтня Росія завершила юридично оформлювати привласнення окупованої ЗАЕС, створивши своє держпідприємство.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі наголосив, що Запорізька атомна електростанція є українською, незважаючи на заяви РФ про перехід об’єкта під її контроль.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО 22 квітня