Сб, 01 жовтня 2022

Україна подала заявку в НАТО - є перша підтримка, зміни у ядерних погрозах Росії: новини дня

Сьогодні – ще один історичний день.


Фото: www.eurointegration.com.ua

Сьогодні - ще один історичний день.

Путін собі придумав, що тепер Донецька, Луганська, Херсонська та Запорізька області - це територія Росії. Згадав про застосування США ядерної зброї та звинуватив Сполучені Штати в організації вибухів на "Північних потоках".

Зеленський, у відповідь на чергову ескалацію РФ, підписав заявку на пришвидшений вступ України в НАТО і закликав членів Альянсу надати гарантії безпеки. І це не спонтанне рішення. Як повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, Україна консультувалась з НАТО до подання заявки на вступ.

Також сьогодні виступав і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Він відкинув погрози Росії застосувати ядерну зброю, наголосивши, що вони не впливають ані на підтримку України Альянсом, ані на її право звільняти окуповані території.

Не налякав шантаж Путіна і президента США Джо Байдена. Він заявив, що Сполучені Штати надалі підтримуватимуть зусилля України щодо відновлення контролю над територіями, захопленими Росією.

Більш того, як повідомляє New York Times, Пентагон планує створити нове командування, який координуватиме оснащення і навчання українських військових.

Всі важливі і цікаві новини 30 вересня - у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Реакція Заходу на незаконну анексію

Президент Російської Федерації 30 вересня підписав "договір про вступ до складу Росії" захоплених українських територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей і заявив, що відтепер їхні мешканці - громадяни РФ.

Лідери усіх країн Європейського Союзу опублікували спільну заяву, у якій рішуче відкинули та беззастережно засудили незаконну анексію Росією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

"Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо ні незаконні "референдуми", організовані Росією як привід для подальшого порушення незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, ні їхні сфальшовані та незаконні результати. Ми ніколи не визнаємо цю незаконну анексію. Ці рішення є недійсними і не можуть мати будь-якої юридичної сили. Крим, Херсон, Запоріжжя, Донецьк та Луганськ - це Україна. Ми закликаємо всі держави та міжнародні організації беззастережно відкинути цю незаконну анексію", - йдеться у заяві.

У Раді Європи також засудили анексію й нагадали РФ про обов’язки держави-окупанта.

У заяві наголошується, що Росія має невідкладно здійснити деескалацію та повернутися до принципів міжнародного права, які залишаються наріжним каменем миру в Європі та за її межами.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що держави Альянсу ніколи не визнають жодну з анексованих Росією українських територій частиною РФ.

Столтенберг назвав "референдуми" та анексію найсерйознішою ескалацією з початку війни.

Водночас, він зазначив, що анексія не змінить позицію країн НАТО щодо підтримки України.

А в Нідерландах навіть викликають посла Росії через незаконну анексію українських територій.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в п’ятницю заявив, що анексія Росією чотирьох областей України в результаті "референдумів" нічого не змінює.

А міністри закордонних справ G7 і верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель у спільній заяві також засудили анексію українських територій Росією 30 вересня та пообіцяли нові економічні санкції.

Санкційна відповідь на анексію

У зв’язку з анексією чотирьох областей України Сполучені Штати розширили санкції проти РФ: у чорному списку - російські топ-посадовці та їхні сім’ї.

Крім того, за словами посла України в США Оксани Маркарової, Сполучені Штати чекають від України синхронізації санкцій, включно з Альфа-банком.

І сьогодні ж стало відомо, що Рада нацбезпеки і оборони ухвалила рішення про застосування санкцій до значущих фізичних і юридичних осіб РФ - у ньому "тисячі прізвищ і тисячі компаній". У списку, зокрема, співвласник "Альфа груп" Михайло Фрідман.

Слід додати, що США звинуватили російського олігарха Олега Дерипаску в порушенні санкцій.

Канада також розширює санкції проти РФ у відповідь на "анексію" територій України.

З метою посилення тиску на російський режим Канада запроваджує заходи проти 43 російських олігархів, фінансових еліт та членів їхніх родин, так званий "керівний орган Херсона", а також 35 підтримуваних Росією "високопосадовців" у Донецьку, Луганську, Херсоні та Запоріжжі.

Британський уряд у п’ятницю у відповідь на анексію Росією українських територій запровадив нові санкції проти РФ.

Згідно з новими санкціями, Росія втратить доступ до основних західних послуг, від яких вона залежить. Серед них: ІТ-консультації, архітектурні послуги, інженерні послуги та юридичні консультаційні послуги щодо певної комерційної діяльності.

До того ж, Британія ввела санкції проти глави Центробанку Росії.

Україна подала заявку в НАТО

Після виступу Путіна та підписання ним "договору про вступ до складу Росії" захоплених українських територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей до українців звернувся Володимир Зеленський.

Президент у п'ятницю оголосив про підписання Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу.

Він додав, що такий пришвидшений порядок можливий з огляду на те, що цього року Швеція та Фінляндія теж подали заявки на вступ до Альянсу без плану дій щодо членства.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що Україна консультувалась з НАТО до подання заявки на вступ.

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що Україна має право подати заявку на членство, але пріоритет зараз - допомога.

Разом з поданням заявки Володимир Зеленський закликав надати Україні гарантії безпеки до її вступу в НАТО.

"Безпека не має альтернатив. Але потрібна рішучість, щоб гарантувати її, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку в НАТО", - додав він.

Також президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не вестиме переговори з Росією, поки президентом Російської Федерації є Владімір Путін.

Країни Балтії та Канада підтримують якнайшвидший вступ України до НАТО.

Допомога Україні

Сьогодні речник президента РФ Дмитрій Пєсков заявив, що у Кремлі "не хочуть розвивати тему" ядерної ескалації, та ухилився від відповіді на питання, чи вважатимуть "нападом на Росію" контрнаступ ЗСУ на окупованих територіях, які РФ готується анексувати.

Пізніше президент РФ Владімір Путін під час виступу в Кремлі згадав про застосування США ядерної зброї під час Другої світової війни.

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг відкинув погрози Росії застосувати ядерну зброю, наголосивши, що вони не впливають ані на підтримку України Альянсом, ані на її право звільняти окуповані території.

"Застосування ядерної зброї накличе на Росію серйозні наслідки. І це Росії чітко заявили. Ми продовжимо підтримувати Україну, щоб вона звільнила ще більше території, бо вона має на це право", - зазначив він.

Президент США Джо Байден відреагував на спроби Росії анексувати частину України 30 вересня. Він заявив, що Сполучені Штати надалі підтримуватимуть зусилля України щодо відновлення контролю над територіями, захопленими Росією.

Більш того, як повідомляє New York Times, Пентагон планує створити нове командування, який координуватиме оснащення і навчання українських військових.

Міноборони Литви підписало договір на закупівлю дронів-камікадзе для України, а Молдова передасть Україні гумдопомогу на понад 800 тисяч євро, яку раніше отримала для біженців.

Російські втікачі

Тим часом, в Росії триває мобілізація.

Британська розвідка прогнозує ще гірше медзабезпечення військових РФ у зв’язку з масовою мобілізацією.

Через мобілізацію з РФ продовжують тікати люди.

Посольства Німеччині отримали тисячі запитів на візи від росіян, як тікають від мобілізації.

А от у Грузії кажуть про зменшення кількості росіян, що перетинають кордон на в’їзд.

Разом з тим, Єврокомісія випустила офіційні вказівки країнам ЄС щодо видачі віз росіянам.

Згідно з рекомендаціями, держави-члени повинні застосовувати суворий підхід до оцінки обґрунтованості поїздки - у тому числі стосовно громадян Росії, які втікають від мобілізації.

Реакція на енергокризу

Путін звинуватив США в організації вибухів на "Північних потоках".

Президент США Джо Байден у п’ятницю назвав пошкодження російських газогонів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" свідомим актом диверсії, що стало першою подібною заявою американської сторони.

Про те, чому саме Росії вигідні вибухи на "Північних потоках" читайте в статті Росія грає ва-банк: які наслідки матимуть вибухи на "Північних потоках".

Сьогодні міністри енергетики Євросоюзу збиралися на позачергову зустріч щодо ситуації в енергетиці.

Вони досягли політичної згоди щодо заходів для реагування на енергетичну кризу, які запропонувала Єврокомісія.

Слід додати, що Греція підписала газову угоду, яка дозволить позбутися російської залежності, а Естонія в 2022 році отримала понад третину електроенергії з відновлюваних джерел.

Тим часом, інфляція у єврозоні у вересні досягла рекордних 10%.

Інше: напад на дитину з України в Ірландії

В Ірландії скоєно напад на матір з дитиною з України, дівчинка отримала 74 ножові поранення.

Італія скасувала масковий режим у громадському транспорті.

Посольство РФ у Чорногорії частково згорнуло роботу на тлі шпигунського скандалу.

Ердоган судитиметься з віцеспікером Бундестагу, який назвав його каналізаційним щуром.

Швеція відновила експорт зброї до Туреччини на тлі вступу до НАТО.

ЄвроПравда долучиться до проєкту ЄС, що пов’яже євроінтеграцію та повоєнне відновлення.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата