Ср, 14 вересня 2022

Київ визначився із гарантіями безпеки, обстріл союзника РФ, США готують пакет зброї: новини дня

За даними британської розвідки ЗСУ розбили ключові сили Росії, а держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що контрнаступ України тільки починається.

За даними британської розвідки ЗСУ розбили ключові сили Росії, а держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що контрнаступ України тільки починається.

Як повідомив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, санкції Європейського Союзу серйозно підривають потенціал Москви щодо підтримки своєї зброї та військової техніки у війні з Україною.

Сполучені Штати цього тижня можуть оголосити про виділення чергового пакету військової допомоги України в розмірі близько 600 мільйонів доларів. Також США обговорюють із союзниками передачу Україні винищувачів і засобів протиповітряної оборони.

У вівторок на Банковій представили рекомендації щодо безпекових гарантій, яких хоче Україна. Вони передбачають укладення одного багатостороннього договору і кількох двосторонніх із країнами-гарантами. Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв назвав їх "прологом до третьої світової війни".

Ще одна з головних тем дня - військові дії вздовж вірмено-азербайджанського кордону.

Більше важливих і цікавих новин дня 13 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

"У Росії проблеми"

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що контрнаступ України проти російських військових ще тільки починається, але українські сили досягли "значного прогресу".

Більш того, США допускають подальший відступ Росії з окупованих територій після втрати Харківщини.

"У Росії проблеми. Тепер питання полягає в тому, як росіяни відреагують, та їхня слабкість була викрита, і вони не мають значних резервів живої сили або техніки", - сказав виданню The Washington Post один із американських чиновників на умовах анонімності.

За даними британської розвідки, ЗСУ розбили сили Росії, визначені ключовими у потенційній війні з НАТО.

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив депутатам у Європарламенті, що санкції Європейського Союзу серйозно підривають потенціал Москви щодо підтримки своєї зброї та військової техніки у війні з Україною.

Тим часом, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на тлі успішного контрнаступу Збройних Сил України закликав Захід активізувати постачання зброї Україні - це, за його словами, допоможе швидше завершити повномасштабну війну.

Допомога Україні

Як повідомляє Politico, Сполучені Штати цього тижня можуть оголосити про виділення чергового пакету військової допомоги України в розмірі близько 600 мільйонів доларів.

Крім того, за даними Financial Times, США обговорюють із союзниками передачу Україні винищувачів і засобів протиповітряної оборони.

Після заяви німецького канцлера, що Німеччина не може діяти сама у питанні постачання Україні основних бойових танків, у США заявили, що країна має сама вирішувати, який тип допомоги надавати.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що не бачить раціональних аргументів у небажанні Берліна передавати Україні танки: "лише абстрактні страхи та виправдання".

Разом з тим, глава комітету із закордонних справ Бундестагу Міхаель Рот вважає, що Німеччина може передати Україні танки в координації із союзниками в ЄС і НАТО.

Канал ARD повідомив, що німецький концерн Rheinmetall відремонтував 16 БМП Marder для України, чекає дозволу уряду на відправку.

Машини готові до відправки, але наразі немає ліцензії на їх експорт від федерального уряду. Rheinmetall вже розпочав ремонт ще 14 Marder.

У разі потреби ще 70 машин зі складів можуть бути знову придатні до використання.

Уряд Німеччини поки що відмовляється дозволити поставку в Україну БМП і танків західного зразка, посилаючись на нібито домовленість з іншими країнами-партнерами, які надають військову підтримку Україні.

Тим часом, до Києва приїхав міністр оборони Естонії та "привіз" сучасний мобільний госпіталь.

Гарантії безпеки

Сьогодні канцлер Німеччини Олаф Шольц у телефонній розмові з президентом Росії Владіміром Путіним закликав до переговорів та повного виведення російських військ з України.

Також у вівторок на Банковій представили рекомендації щодо безпекових гарантій, яких хоче Україна, які передбачають укладення одного багатостороннього договору і кількох двосторонніх із країнами-гарантами.

Рекомендації передбачають багаторівневий підхід до гарантій. Очікується, що основна група союзників візьме на себе чіткі зобов’язання щодо підтримки Збройних Сил України, а ширша група надасть невійськові гарантії, побудовані довкола санкційних механізмів.

Рекомендації щодо безпекових гарантій для України не передбачають участі Китаю.

Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв назвав "прологом до третьої світової війни" рекомендації щодо Київського договору з безпеки для стратегічного партнерства України та держав-гарантів.

Ескалація між Азербайджаном і Вірменією

У ніч проти вівторка Вірменія заявила про обстріл своїх прикордонних населених пунктів з боку Азербайджану - ескалація триває, а Єреван вирішив звернутися до Росії, Організації договору колективної безпеки та ООН із вимогою вжити заходів.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про загибель 49 вірменських військових унаслідок обстрілів Азербайджану.

Своєю чергою міністерство оборони Азербайджану заявило, що твердження вірменської сторони про нібито обстріли цивільного населення "не відображають дійсності" та є дезінформацією.

ЄС терміново відправив спецпредставника у Вірменію і Азербайджан на переговори, а Франція підніме тему загострення на Радбезі ООН.

Держсекретар США обговорив з прем'єром Вірменії загострення на кордоні з Азербайджаном.

Вірменія каже, що домовилась з РФ "стабілізувати" ситуацію у Карабаху.

Міністерство закордонних справ України відзначило нікчемність будь-яких посередницьких зусиль та зусиль з підтримання миру з боку Російської Федерації, яка вчергове демонструє нездатність виконувати взяті зобов’язання.

Енергокриза

The Guardian пише, що Євросоюз відмовився від ідеї запровадити граничну ціну на російський газ.

У Греції задля економії вимкнуть зовнішнє освітлення парламенту, а австрійців закликають вимикати гаджети й митися в душі, щоб економити електроенергію.

Президентка Молдови вважає, що Росія може зупинити поставку газу з 1 жовтня.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росія прагне підірвати експорт електроенергії в ЄС і що Україна домагатиметься санкцій ЄС проти "Росатому".

Інше: Українська алея у Північній Македонії

В РФ визнали, що 9 країн ЄС не видають туристичні візи росіянам.

Швеція дарує Україні понад 500 тисяч доз ковід-вакцини Pfizer, адаптованої до штаму "Омікрон".

У столиці Північної Македонії відкрили Українську алею.

У Чехії суд оштрафував політика за заклики до Росії скинути на Україну водневу бомбу.

У Німеччині чоловік, який убив касира за вимогу надягнути маску, отримав довічне ув’язнення.

В Угорщині охочих зробити аборт зобов’яжуть слухати серцебиття плоду.

Представників РФ і Білорусі не запросили на похорон королеви Єлизавети ІІ - ЗМІ.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Новий проєкт допомоги США, Берлін шукає ППО Україні, війська РФ йдуть з Карабаху: новини дня Сьогодні, 18 квітня

Байден підтримав пропозицію Джонсона щодо фінансування України Сьогодні, 18 квітня

Зеленський – лідерам ЄС: Наше небо і небо сусідів заслуговує на однакову безпеку Сьогодні, 18 квітня

Столтенберг закликає членів НАТО давати зброю Україні замість витрачати 2% ВВП на оборону Вчора, 17 квітня

Столтенберг анонсував засідання Ради Україна-НАТО 19 квітня Вчора, 17 квітня

Столтенберг підтверджує: у НАТО достатньо систем ППО, аби передати частину Україні Вчора, 17 квітня

Орбан відзначився скандальною заявою: Без підтримки Заходу Україна не існуватиме Вчора, 17 квітня

Байден закликав Конгрес схвалити допомогу для України та Ізраїлю Вчора, 17 квітня

Кулеба після удару по Чернігову просить партнерів про додаткові системи ППО Вчора, 17 квітня

Держдеп США перерахував причини, чому не захищають небо України так, як Ізраїлю Вчора, 17 квітня