Пн, 12 вересня 2022

У Чехії почався суд над експрем’єром, звинуваченим у махінаціях з субсидіями ЄС

Колишній прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш в понеділок постав перед судом за звинуваченнями у шахрайстві, пов'язаному з 2 мільйонами євро субсидій Європейського Союзу.

Колишній прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш в понеділок постав перед судом за звинуваченнями у шахрайстві, пов'язаному з 2 мільйонами євро субсидій Європейського Союзу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Справа проти Бабіша - мільярдера, який володіє хімічною, харчовою, сільськогосподарською та медіагрупою Agrofert - стосується субсидії у 2 мільйони євро, яку ЄС виділив на будівництво конференц-центру "Гніздо лелеки" за межами Праги.

У 2008 році родина Бабіша викупила старовинний маєток, який вирішила переобладнати у люксовий конференц-центр "Гніздо лелеки". Суму реконструкції оцінили у 350 мільйонів крон, з яких 50 мільйонів склав грант Євросоюзу на підтримку малого бізнесу.

Поліція заявила, що Бабіш передав право власності на компанії своїй дружині і іншим родичам, аби вона відповідала умовам фінансування, призначених для малих підприємств. Він заперечував, що скоїв будь-які правопорушення.

Бабіш заперечував будь-які правопорушення і неодноразово заявляв, що справа проти нього є політичною.

"Я радий, що всі побачать це, мої аргументи проти цього неправдивого звинувачення", - сказав Бабіш, увійшовши до будівлі суду.

"Звичайно, це було політично мотивоване кримінальне розслідування", - додав він.

68-річний Бабіш є потенційним кандидатом у президенти на виборах на початку наступного року та все ще очолює найбільшу партію в парламенті, хоча перебуває в опозиції після того, як п’ять партій об’єдналися на виборах минулого року, щоб усунути його від формування уряду.

Бабішу може загрожувати тюремний термін, якщо його визнають винним, хоча прокуратура просила умовний термін і штраф. Очікується, що судовий розгляд триватиме принаймні до середини жовтня, і будь-який вердикт може бути оскаржений.

У звинуваченні проти Бабіша, п’ятої найбагатшої людини країни в списку Forbes 2021, йдеться, що він приховав право власності на конференц-центр і готель, щоб вони могли претендувати на фінансування ЄС, призначене лише для малого бізнесу.

Окрім кримінальних звинувачень, Європейська комісія також визнала конфлікт інтересів у справі Бабіша, оскільки його бізнес-група Agrofert, яка налічує понад 30 000 людей і є однією з найбільших у країні, отримувала великі субсидії на розвиток, коли він був при владі. Він заперечував будь-які правопорушення.

Крім Бабіша, у справі звинувачують також його колишню консультантку Яну Надьову.

Як повідомлялося, на судові засідання у справі щодо махінацій із субсидіями Європейського Союзу, де фігурує колишній прем’єр Чехії Андрей Бабіш, будуть пускати за квитками через ажіотаж.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня