Ср, 10 серпня 2022

Ринок запірної та трубопровідної арматури в Україні.

Виробництва промислової арматури, яка застосовується при побудові трубопроводу, займають велику частку на ринку металопрокату. “Віче” розбирався у тому, що це, та які види арматури вироблють українські підприєства.

truby

Для вивчення асортименту ми використовували дані "Армашоп" (https://armashop.ua/) - одного з найбільших операторів на ринку та офіційного дилера найбільших, як вітчизняних, так і іноземних, виробників.

Трубопровідна арматура широко використовується для будівництва трубопроводів. Трубопровід є досить складною конструкцією з труб, контрольно-вимірювальних приладів, автоматики, опорних конструкцій, ізоляційних матеріалів і трубопровідної арматури, яка є його основною частиною.

Якщо формулювати визначення більш коротко, то трубопровід представляє собою спеціальну споруду, яка служить для перенесення речовин у різному агрегатному стані (рідкому, твердому та газоподібному) під впливом різниці тиску в поперечних перерізах труб. Класифікація таких спеціальних споруд пов'язана з їх функціональним призначенням.

Класифікація трубопровідної арматури

1. За методом ущільнення або герметизації арматура буває мембранною, де герметиком є мембрана, сильфонна (герметиком є металева оболонка з нержавіючої сталі), шлангова (герметиком є ??шланг), сальникова (герметиком є сальниковий ущільнювач).

2. Управління такою конструкцією буває декількох видів: дистанційне, при якому керування відбувається завдяки пристроям автоматичного спрацьовування) та ручне або за допомогою електричного, пневматичного, гідравлічного або електромагнітного приводу.

3. Приєднання армованої конструкції до трубопроводу відбувається завдяки таким деталям, як муфта, фланець, штуцер та патрубок із буртиком. Звідси й походять назви з'єднань: муфтовий, фланцевий, цапковий та штуцерний. А також використовують зварювання для з'єднання армованої конструкції та труби.

4. Не кожен вид виробу здатний витримувати тиск 200 МПа і температуру 800 градусів. Тому всі види основної частини трубопроводу поділяються на обладнання, яке здатне зберігати вакуум, витримувати абсолютний тиск - до 0,2 МПа, низький - до 1,5 МПа, середній - до 15 МПа, високий - до 90 МПа, та надвисокий тиск - понад 90 МПа.

5. За температурним параметром виділяють жароміцне обладнання, температура якого становить понад 700 градусів, кріогенну (нижчу за 160 градусів), арматуру низьких (від -10 до -50 градусів), середніх (від -50 до 300 градусів) та високих (від 300 до 700 градусів) температур.

6. По області застосування розрізняють такі армовані споруди: промислового (господарство) та спеціального призначення (для підвищеного тиску, високих та низьких температур, токсичних середовищ), спеціалізовані (на замовлення), корабельні (при будівництві морських суден) та сантехнічні (побутові прилади). Види та класифікація трубопровідної арматури тісно пов'язані між собою, оскільки виконують функції пов'язані з ефективною та безпечною роботою трубопроводу.

Типи трубопровідної арматури

Розрізняють наступні типи устаткування: клапан, дисковий затвор, кран, засувка. Клапан є спеціальною спорудою, в якій регулятор рухається паралельно потоку речовини, яка знаходиться в трубі.

Клапани класифікують наступним чином: таральчасті, голчасті, односідельні та двосідельні. При такому типі армованої конструкції як засувка регулятор рухається під кутом 90 градусів до потоку робочого матеріалу. Регулятор у крані обертається навколо себе і не пов'язаний із руслом речовини. Розрізняють кульові, конусні та дискові крани. Якщо регулятор має дископодібну форму, обертається навколо себе і розташовується перпендикулярно до потоку робочої речовини, такий тип трубопровідної арматури називається дисковим затвором.

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Сікорський: Краще пустити заморожені кошти РФ на зброю для України, а не її відбудову Сьогодні, 19 березня

ЗМІ: Президент Румунії затвердив майбутнє навчання українських пілотів на F-16 в країні Вчора, 18 березня

Міністри країн ЄС погодили 5 млрд євро для допомоги Україні зброєю на 2024 рік Вчора, 18 березня

Шмигаль назвав п’ять ключових секторів України як майбутнього члена ЄС Вчора, 18 березня

Кабмін затвердив план реформ, за виконання яких Україна отримає 50 млрд від ЄС Вчора, 18 березня

Шмигаль підтвердив бажання України почати переговори з ЄС у першому півріччі Вчора, 18 березня

ЗМІ: Британія радить Україні тримати оборону на сході і зосередитися на ударах по Криму 17 березня

Макрон пояснив, як він прийшов до ідеї щодо іноземних військ в Україні 17 березня

Макрон: Приїду в Україну з конкретними пропозиціями і рішеннями 17 березня

"Радіо Свобода": Угорщина знову скаржиться державам ЄС на "утиски угорців" в Україні 16 березня