Пт, 05 серпня 2022

В ОП впевнені, що Україна не втратить статус кандидата на вступ до ЄС

В Офісі президента переконані в тому, що Україна не втратить статус кандидата на вступ до ЄС і виконає всі рекомендації Єврокомісії.

В Офісі президента переконані в тому, що Україна не втратить статус кандидата на вступ до ЄС і виконає всі рекомендації Єврокомісії.

Про це заступник голови Офісу президента Ігор Жовква заявив в інтерв'ю LB.ua, повідомляє "Європейська правда".

"Статус єврокандидата Україна точно не втратить. Єврокомісія надала сім рекомендацій. Ми не лише готові, а виконаємо усі з них. Президент України поставив чіткі терміни: до кінця цього року це зробити. Це реально" - заявив він.

За словами Жовкви, цей процес почався з призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Після цього побачили дуже позитивну заяву послів "Групи семи", відповідні заяви Єврокомісії, окремих держав. Тому з такою ж динамікою, з якою ми отримували статус кандидата, Україна пройде етап виконання усіх семи рекомендацій" - сказав Жовква. "Впевнений, дуже скоро ми перейдемо до наступного етапу, а саме початку переговорів про вступ до ЄС. І ми точно ще здивуємо світ своїми темпами вступу до Євросоюзу" - переконаний заступник глави ОП.

Жовква також вважає, що Угорщина не зможе шантажувати Україну пунктом щодо ухвалення закону про нацменшини, який входить до числа рекомендацій Єврокомісії.

"Не думаю, що цей пункт не є невиконуваним. Проєкт закону про національні спільноти напрацьовувався ще до того, як ми подали заявку; його не треба писати з нуля. Він отримає відповідну оцінку і Європейської комісії, і Венеціанської комісії, після чого буде ухвалений" - сказав він.

"Питання національних спільнот для Угорщини важливе. Чи потрібно приймати в Україні цей закон? Безумовно, потрібно. Україна ухвалить цей закон. Якщо після його схвалення в угорського уряду буде якась інша позиція, тоді будемо працювати з ним. Жодні наші інші сусіди, національні спільноти яких проживають в Україні, - польська, словацька, румунська та інші, - ніколи не заявляли нам про подібні проблеми. Тож не думаю, що буде таке блокування й цього разу" - зазначив Жовква.

Як відомо, для початку переговорів про вступ України необхідно, щоб Єврокомісія ухвалила позитивний звіт щодо України вже до кінця цього року в рамках процедури оцінювання країн-кандидатів.

У звіті Єврокомісія розгляне прогрес, якого досягла Україна за сімома ключовими питаннями, які визначив ЄС, надаючи статус кандидата.

Керівник представництва ЄС в Україні Матті Маасікас зазначив, що призначенням глави САП Україна виконала одну з рекомендацій Єврокомісії.

Читайте також: План євроінтеграції: коли можливий вступ України до ЄС та як його досягти.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня

Чехія виділить кошти на свою ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України Вчора, 28 березня

ЄС розблокував пільги для України, Косово йде в Раду Європи, "коаліція бронетехніки": новини дня Вчора, 28 березня