Вт, 05 липня 2022

План ЄС по відбудові України, Швеція допоможе вступити у НАТО, Папа хоче до Києва: новини дня

Фінляндія і Швеція завершили перемовини про вступ до НАТО, а 70 висланих дипломатів РФ залишили Болгарію, відлітали у футболках з Путіним.


Фото: www.eurointegration.com.ua

ЄС створить платформу для повоєнної відбудови України; Папа Франциск після візиту в Канаду хоче відвідати Москву і Київ; попри санкції експорт з Німеччини до РФ зріс у травні; провідна неурядова організація Швейцарії назвала країну "прихистком" для російських олігархів; Фінляндія і Швеція завершили перемовини про вступ до НАТО; Швеція після вступу в НАТО підтримуватиме членство України; Фінське місто на кордоні з РФ пропонує створити у себе базу НАТО, в Росії відреагували; "Байрактар" для України від литовців вже у Литві, передадуть найближчим часом; Польща та Ізраїль домовились про повну нормалізацію відносин, зокрема повернення послів; 70 висланих дипломатів РФ залишили Болгарію, відлітали у футболках з Путіним.

Більше важливих і цікавих новин 4 липня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Конференція з відновлення України

У понеділок 4 липня у швейцарському місті Лугано стартувала дводенна конференція з відновлення України (URC2022).

Президент Володимир Зеленський під час свого онлайн-звернення до учасників конференції розповів про своє бачення відновлення зруйнованих регіонів і наголосив на потребі реформ.

Президент назвав ключові принципи відбудови, серед яких: безпека, технологічність, дотримання екологічних стандартів, застосування зелених технологій, реалізація принципів безбар’єрності, спрямованість на інтереси громад, максимаьна прозорість та укорінення проєкту відбудови в реальному економічному житті України, щоб створити нові робочі місця і нові виробництва в Україні.

Зеленський наголосив, що Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС, який вимагатиме проведення реформ.

Він додав, що відбудова України "стане для нас великою реформою, бо ми всі разом об’єднуємо демократичний світ".

Президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс наголосив, що Україні важливо продовжувати реформуватися, попри війну, тому що ці зміни збільшують її стійкість і закладають передумови для успішної відбудови.

На конференції президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала створення платформи ЄС із відбудови України.

За її словами, платформа буде визначати стратегічні спрямування й пріоритети відбудови України. У її фокусі буде "гарантована в майбутньому відбудова, вкорінена в якісному урядуванні".

У платформі братимуть участь провідні світові експерти й мислителі з питань відбудови, а "після літа" фон дер Ляєн спільно з міжнародними партнерами й канцлером Німеччини Олафом Шольцем організує конференцію високого рівня з цього питання.

Як повідомляє Reuters, Європейський інвестиційний банк, кредитний підрозділ Європейського Союзу, пропонує структуру фінансування, щоб допомогти відновити Україну з інвестиціями до 100 мільярдів євро.

ЄІБ пропонує фонд, який працюватиме так само, як той, що використовувався під час пандемії COVID-19, щоб гарантувати фінансування для малих та середніх компаній. Він передбачав надання 25 мільярдів євро, що призведе до мобілізації 200 мільярдів євро.

Ймовірні плани РФ, прем’єрка Швеції про припинення війни

Триває 131 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Французькі журналісти потрапили під обстріл РФ на Донбасі.

Британська розвідка вважає, що російські війська після захоплення міста Лисичанськ на Луганщині, ймовірно, кинуть сили на взяття під контроль Донецької області.

Також наголошується, що вторгнення Росії продовжує надавати руйнівний вплив на сільськогосподарський сектор України. Війна призвела до серйозних збоїв у ланцюжках постачання насіння та добрив, від яких залежать українські фермери.

Російська блокада Одеси продовжує серйозно обмежувати експорт збіжжя з України. Через це експорт сільськогосподарської продукції України у 2022 році навряд чи становитиме понад 35% від загального обсягу 2021 року.

Прем’єрка Швеції Магдалена Андерссон у Києві заявила, що кращими інструментами для припинення війни є нові санкції проти РФ та підтримка для України стільки, скільки буде необхідно.

У промові вона засудила російську агресію в цілому, злочини російських військових та масштабні руйнування, а також наголосила, що цілеспрямоване нищення Росією сільськогосподарської інфраструктури загрожують глобальній продовольчій безпеці.

Також прем’єрка Швеції побувала в Бучі та Бородянці.

Папа Франциск після візиту в Канаду хоче відвідати Москву і Київ.

У Міністерстві закордонних справ вважають, що візит Папи Франциска до України сприятиме відновленню миру на українській землі та підтверджують запрошення понтифіка відвідати Україну.

Завершення перемовин щодо розширення, у Фінляндії хочуть базу НАТО

Північноатлантичний альянс завершив перемовини зі Швецією та Фінляндією про їхній вступ.

У вівторок 5 липня країни підпишуть протоколи про вступ. Після цього їх передадуть усім країнам-членам для ратифікації згідно з їхнім національним законодавством.

Рішення про прийняття обох країн вже на червневому саміті у Мадриді до останнього була під питанням через вето Туреччини.

Детальніше про це - у статті НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді.

Глава МЗС Дмитро Кулеба зазначає, що рішення НАТО почати процес набуття членства для Швеції та Фінляндії фактично обнулило аргументи про те, чому Україна не може стати членом Альянсу.

Крім того, за словами Кулеби, НАТО в найближчій перспективі не змінить позицію щодо того, що двері для членства України відкриті.

Прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон заявила, що її країна після вступу в НАТО буде підтримувати політику відкритих дверей для України.

Фінське місто на кордоні з РФ пропонує створити у себе базу НАТО.

Спікер Держдуми РФ застеріг Фінляндію від розміщення бази НАТО на кордоні з Росією.

Вячеслав Володін заявив, що мер міста Лаппеєнранта помиляється у тому, що база НАТО створить у місті почуття безпеки.

Попри санкції проти РФ: "прихисток" для олігархів, грецька допомога

Велика Британія в понеділок запровадила санкції проти шести фізичних та однієї юридичної особи з Росії у зв’язку з російським повномасштабним вторгненням в Україну.

Зокрема під санкції потрапило російський інформаційний сайт United World International, який було створено у 2020 році групою, наближеною до "кухаря Путіна" й організатора російської "фабрики тролів" Євгєнія Прігожина.

Під санкції також потрапила головна редакторка цього ресурсу Дар’я Алєксандровна Дугіна (Платонова) - донька російського геополітика Алєксандра Дугіна, автора теорії про "неоєвразійство", яка виправдовує загарбницьку політику Росії щодо сусідніх країн.

Санкції також введені проти директора пропагандистського російського ресурсу NewsFront Євгєнія Глотова, співзасновника та власника 50% акцій NewsFront Міхаіла Сінєліна, підприємця Юрія Фєдіна, який фінансував NewsFront.

Крім того, Британія заборонить продаж Білорусі товарів нафтопереробки й предметів розкоші.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що грецькі компанії витягують Росію із зашморгу нафтового ембарго.

За його словами, одним з основних пунктів сьомого пакету санкцій Європейського Союзу проти Росії має стати повна ізоляція від світової морської торгівлі.

Попри санкції експорт з Німеччини до РФ зріс у травні.

Провідна неурядова організація Швейцарії назвала країну "прихистком" для російських олігархів.

70 висланих дипломатів РФ залишили Болгарію, відлітали у футболках з Путіним.

Путін не вітатиме Байдена з Днем незалежності через "недружню політику" США.

Інше: РФ підкуповує болгарських діячів, "Байрактар" з Литви

"Байрактар" для України від литовців вже у Литві, передадуть найближчим часом.

Україну закликали вступити до альянсу пам'яті про Голокост після слів посла в Німеччині.

Посол України в Німеччині Мельник може стати заступником Кулеби - ЗМІ.

У литовській Клайпеді почали демонтаж двох радянських військових пам’ятників.

У Литві освітянам довелось вибачатися за екзаменаційне завдання - лист про співпрацю школі з РФ.

Глава МЗС Туреччини: членство в ЄС досі є нашим стратегічним пріоритетом.

Влада Болгарії: Росія регулярно платить публічним діячам за поширення пропаганди.

Стрілянина у торговому центрі Копенгагена: троє загиблих, серед них громадянин РФ. Поліція виключила теракт.

У Франції масштабні перестановки в уряді після невдалих виборів для партії Макрона.

Польща та Ізраїль домовились про повну нормалізацію відносин, зокрема повернення послів.

Франція поки що не буде депортувати іноземних студентів, які виїхали з України через війну.

Грузини масово мітингували за ЄС, вимагаючи відставки уряду.

Страйк у Норвегії призведе до скорочення видобутку нафти і газу в країні.

Це лише частина цікавих новин 4 липня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Сікорський: Краще пустити заморожені кошти РФ на зброю для України, а не її відбудову Сьогодні, 19 березня

ЗМІ: Президент Румунії затвердив майбутнє навчання українських пілотів на F-16 в країні Вчора, 18 березня

Міністри країн ЄС погодили 5 млрд євро для допомоги Україні зброєю на 2024 рік Вчора, 18 березня

Шмигаль назвав п’ять ключових секторів України як майбутнього члена ЄС Вчора, 18 березня

Кабмін затвердив план реформ, за виконання яких Україна отримає 50 млрд від ЄС Вчора, 18 березня

Шмигаль підтвердив бажання України почати переговори з ЄС у першому півріччі Вчора, 18 березня

ЗМІ: Британія радить Україні тримати оборону на сході і зосередитися на ударах по Криму 17 березня

Макрон пояснив, як він прийшов до ідеї щодо іноземних військ в Україні 17 березня

Макрон: Приїду в Україну з конкретними пропозиціями і рішеннями 17 березня

"Радіо Свобода": Угорщина знову скаржиться державам ЄС на "утиски угорців" в Україні 16 березня