Сб, 04 червня 2022

Туреччина та крадене зерно з України, німецькі танки Leopard, новий потяг з Польщі: новини дня

Литва прийме українських військових на лікування та реабілітацію, а новий керівник спецслужби Молдови визнав, що є громадянином Румунії.

За даними Міноборони Британії, за 100 днів повномасштабної війни Росія не досягла жодної стратегічної цілі; комісія ООН прибуде в Україну для розслідування воєнних злочинів РФ; Рада ЄС затвердила шостий пакет санкцій проти РФ і Білорусі; посол України заявив, що Росія вивозить до Туреччини вкрадене українське зерно; спікер Верховної ради закликав німецького канцлера дати Україні БТР Marder і танки Leopard; США почали навчати українців користуватись системами HIMARS; "Укрзалізниця" призначила новий потяг з Польщі; віцепрем’єрці Болгарії довелось вибачитись перед біженцями з України; Україна буде постачати електроенергію Молдові; Литва прийме українських військових на лікування та реабілітацію; новий керівник спецслужби Молдови визнав, що є громадянином Румунії.

Більше важливих і цікавих новин 3 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Росія не досягла стратегічних цілей, але є тактичний успіх

Пройшло 100 днів повномасштабної війни Росії проти України.

У 100-ий день повномасштабного вторгнення Росії МЗС України закликало міжнародних партнерів посилити максимальний санкційний тиск на Росію, надати необхідне озброєння та статус кандидата вступ до ЄС.

Міноборони Британії повідомляє, що за 100 днів повномасштабної війни Росія не досягла жодної стратегічної цілі.

У міністерстві констатували, що російським військам не вдалося досягти своїх початкових цілей із захоплення Києва та українських центрів влади. До відбиття наступальних операцій Росії призвели стійкий український опір та нездатність убезпечити аеродром Гостомеля у перші 24 години.

Після провалу початкового плану через помилкові припущення при плануванні та погане тактичне виконання Росія адаптувала свій оперативний план, зосередивши увагу на Донбасі.

Росія зараз досягає тактичного успіху на Донбасі, російські сили створили та зберегли імпульс і нині, схоже, володіють ініціативою над українським опором, йдеться у зведенні.

Російська Федерація контролює понад 90% Луганської області та, ймовірно, встановить повний контроль у найближчі два тижні.

Росія досягла цих недавніх тактичних успіхів за рахунок значних втрат ресурсів і за рахунок концентрації сил та вогню на одній частині загальної кампанії.

Водночас Росія не змогла створити маневр чи рух на інших фронтах чи напрямках і всі вони перейшли до оборони.

Також в Міноборони Британії показали зміну карти російської агресії за 100 днів.

У британському відомстві відзначили, що напад Росії базувався на надзвичайно оптимістичних оцінках того, як російські війська вітатимуть в Україні.

Глава польського уряду Матеуш Моравецький заявив, що те, що Росія за 100 днів війни ще не програла у війні проти України, частково можна розцінювати як її перемогу.

За словами Моравецького, це не звичайна війна, агресія Росії проти України - "це жах, який викликає всіх демонів 20 століття".

Він додав, що Росія здійснює геноцид в Україні.

Комісія ООН прибуде в Україну для розслідування воєнних злочинів РФ.

Помічник генерального секретаря ООН, координатор Організації з кризової ситуації в Україні Амін Авад заявив, що у вторгненні Росії в Україну "немає і не буде переможців".

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок у колонці до 100 днів повномасштабного вторгнення Росії закликала надавати зброю Україні, щоб зупинити Путіна і знищити загрозу нової агресії Росії.

Вона відзначила, що після 100 днів війни президент Росії Владімір Путін змінив свою стратегію, "але пекло продовжується".

За її словами, Путіна словами не зупинити, потрібна зброя для України.

До цього, з початку повномасштабного вторгнення, канцлер Німеччини та президент Франції неодноразово розмовляли телефоном з Путіним.

Експрезидентка Литви Даля Грибаускайте жорстко оцінила дзвінки деяких лідерів західних країн президенту Росії Владіміру Путіну, назвавши їх дзвінками терористу.

Тим часом, міністерство закордонних справ Росії 6 червня викличе керівників редакцій американських ЗМІ, щоб попередити їх про наслідки обмеження роботи російських журналістів у Штатах.

А Євросоюз засудив останні рішення керівництва Росії, спрямовані на поступову інтеграцію окупованих територій України. У тому числі, щодо роздачі російських паспортів на окупованих територіях.

Санкції проти РФ, покликані обмежити фінансування війни

Рада ЄС затвердила шостий пакет економічних і персональних санкцій, спрямованих проти РФ і Білорусі.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що завдяки новому пакету санкцій Євросоюз посилює обмеження на здатність Кремля фінансувати війну.

Він зазначив, що Євросоюз забороняє імпорт російської нафти в ЄС, відключає більше ключових російських банків від SWIFT, а також накладає санкції на винних у звірствах, які сталися в Бучі та Маріуполі, і забороняє більше поширювачів дезінформації, які активно сприяють пропаганді війни президента Путіна.

При цьому, ЄС не включив патріарха Кіріла у новий список підсанкційних осіб.

Пізніше, Євросоюз розкрив перелік 65 осіб та 18 компаній, які потрапили під санкції за війну РФ. Це військовослужбовці, які керували підрозділами під час бойових дій на території України.

Також під санкції потрапили нові політики, пропагандисти, бізнесмени і члени родин осіб, які раніше потрапили під санкції. Серед інших, це кілька співробітників РИА Новости та керівник "Роскомнадзору".

Колишня гімнастка, депутатка Держдуми Аліна Кабаєва також включена до списку як особа, тісно пов’язана з президентом Владіміром Путіним.

Крім того, Рада ЄС прийняла рішення запровадити обмежувальні заходи ще щодо 12 фізичних та 8 юридичних осіб, причетних до продовження внутрішніх репресій і порушень прав людини в Білорусі.

Ці заходи доповнюють санкції, запроваджені у п'ятницю в контексті участі Білорусі у війні Росії проти України, і є шостим пакетом санкцій проти режиму Лукашенка, пов'язаним із внутрішньою ситуацією в Білорусі.

Рішення спрямоване проти відомих діячів, відповідальних за порушення прав людини або серйозний підрив демократії та верховенства права в Білорусі.

До нових списків увійшли високопоставлені чиновники, бізнесмени та члени їхніх сімей, представники судової влади та провідні пропагандисти, відповідальні за поширення дезінформації та заклики до насильства.

Санкції також спрямовані проти таких компаній, як "Білоруськалій", основного виробника калію в Білорусі та його експортного підрозділу, "Білоруської калійної компанії", державної телерадіомовної компанії "Белтелерадио", НПЗ "Нафтан", тощо.

Тим часом, понад 20 соратників Путіна оскаржили санкції ЄС за вторгнення РФ в Україну.

РФ заборонила в’їзд 41 канадцю, серед них - члени Конгресу українців Канади.

РФ постачає вкрадене зерно у Туреччину

Посол України в Туреччині Василь Боднар назвав Туреччину серед країн, куди Росія вивозить вкрадене українське зерно.

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко провів телефонну розмову з генсеком ООН Антоніу Гуттерешем, говорили в тому числі про вивезення зерна з України.

Лукашенко запропонував генеральному секретарю ООН за столом переговорів за участю представників Білорусі, України та готових надати порти балтійських країн врегулювати проблеми вивезення зерна.

Також зерно можна експортувати через порт Одеси. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що однією з перешкод для експорту українського врожаю через порт Одеси є те, що Росія може скористатися цим коридором для нападу на місто.

За його словами, наразі гарантій від Росії немає.

Україна закликала Німеччину надати танки Leopard

Спікер Верховної ради України Руслан Стефанчук у п’ятницю зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцом в Берліні та закликав його збільшити військову підтримку Києва.

Під час зустрічі Стефанчук закликав Шольца надати Україні сучасну німецьку зброю для стримування російської агресії: бронетранспортери Marder, і танки Leopard.

Він також привітав заяви німецького канцлера про постачання Україні важкого озброєння, але наголосив, що вони мають бути прискорені.

У середу канцлер Олаф Шольц пообіцяв поставити Україні сучасну систему протиповітряної оборони IRIS-T SLM і сучасний радар, який виявлятиме ворожі гаубиці, міномети та реактивну артилерію.

Тим часом, США почали навчати українців користуватись системами HIMARS.

Новий поїзд з Польщі та українські біженці

"Укрзалізниця" призначила новий потяг з Польщі: українці повертаються додому.

Президент Сербії Александар Вучич відвідав біженців з України у притулку у місті Вранє.

В цьому Центрі розміщення перебувають 67 українців: 43 жінки, 17 дітей віком від 2 до 18 років і сім чоловіків.

Він пообіцяв всю необхідну допомогу.

Віцепрем'єрка Болгарії Каліна Константинова вибачилася перед українськими біженцями в країні після того, як у понеділок оголосила про згортання урядової житлової програми з їхнього розміщення.

У відеозверненні в понеділок 30 травня Константинова назвала українських біженців "вередливими".

У Болгарії перебуває близько 100 тисяч українських біженців. У вівторок 31 травня у зв'язку з початком літнього туристичного сезону завершилася програма їх розміщення в готелях уздовж узбережжя.

Щоб продовжити проживання біженців, держава надала їм житло глибше у країні, але інтерес до переселення був настільки низьким, що Константинова оголосила, що припиняє програму, але потім сказала, що продовжить її.

Константинову розкритикували багато неурядових організацій за те, що держава не надала українцям інформацію про їхнє розміщення, тому вони й відмовилися співпрацювати.

Інше: атомні енергоблоки та постачання електроенергії до Молдови

Президентка Грузії шкодує, що Зеленського не запросили виступити в грузинському парламенті. Спікер парламенту Грузії аявив, що президента України не запросили виступити у грузинському парламенті лише тому, що він не висловлював такого побажання.

Україна домовилась про будівництво 9 атомних енергоблоків і постачання ядерного палива з Westinghouse.

Україна буде постачати електроенергію Молдові.

500 пацієнтів з України переведено до лікарень по всій Європі.

Литва прийме українських військових на лікування та реабілітацію.

Новий керівник спецслужби Молдови визнав, що є громадянином Румунії.

Польща звела вже 120 км паркану на кордоні з Білоруссю.

У Білорусі закриють останню польську школу.

У Молдові за носіння "георгіївської стрічки" 9 травня покарають 36 посадовців.

Рівень інфляції в Туреччині сягнув 73,5%.

РФ припинила співпрацю з Норвегією у сфері ядерної безпеки.

Аварія потяга у Німеччині: 4 загиблих, десятки постраждалих.

Це лише частина цікавих новин 3 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата