Нд, 22 травня 2022

"Вільний світ нині має обличчя України": президент Польщі у промові в Раді

Президент Польщі Анджей Дуда під час візиту до Києва виступив з промовою в українському парламенті, ставши першим іноземним лідером після 24 лютого, який особисто виступив у Верховній Раді.

Президент Польщі Анджей Дуда під час візиту до Києва виступив з промовою в українському парламенті, ставши першим іноземним лідером після 24 лютого, який особисто виступив у Верховній Раді.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Анджей Дуда на початку виступу процитував перші рядки українського і польського гімнів, а згодом - рядки з "Каменяра" Івана Франка. Нардепи багато разів переривали промову оваціями.

Prezydent RP @AndrzejDuda przywitany owacją na stojąco w Radzie Najwyższej Ukrainy. pic.twitter.com/TwDVSzBy43

- Kancelaria Prezydenta (@prezydentpl) May 22, 2022

"Російським загарбникам не вдалося зламати вас, і я глибоко вірю, що ніколи не вдасться. Вільний світ нині має обличчя України. Є тривожні голоси, які заявляють, що Україні варто би підкоритися вимогам Путіна… Але лише Україна має право вирішувати щось про своє майбутнє. Міжнародна спільнота має вимагати від Росії припинити агресію і залишити територію України, перестати топтати міжнародне право. Не може бути ніяких перемовин і рішень за спиною України. Нічого про вас без вас, абсолютно - це залізний принцип", - заявив він.

Він висловив захоплення українськими військовими, окремо згадавши захисників Маріуполя. "Ви - герої України, але також герої Польщі і всього світу… Україна довела, що може протистояти імперській Росії. Ніхто не вірив, але це сталося. Росія не змогла реалізувати жодної своєї статегічної цілі, зазнала великих втрат і зазнає їх весь час. Це великий успіх українських збройних сил, української влади і всього українського народу", - сказав Дуда.

Президент Польщі заявив, що зараз Захід здає екзамен на те, що для нього вартують власні задекларовані цінності.

"Якщо задля своїх економічних інтересів чи політичних амбіцій пожертвують Україною, хоча б сантиметром її території або клаптиком її суверенітету - це буде величезний удар не лише для українського народу, а для всієї західної спільноти… Після Бучі, після Бородянки, після Маріуполя не може бути повернення до "бізнесу як завжди" з Росією, - підкреслив Анджей Дуда.

Президент Польщі також зазначив, що реалії після 24 лютого створили шанс на те, що Україна і Польща назавжди стануть добрими сусідами. "Це великий історичний шанс і великий злам", - сказав він, пригадавши заклик Папи Івана Павла ІІ "ставити вище те, що об’єднує, ніж те, що роз’єднує".

Дуда також заявив, що всіляко сприятиме вступу України до ЄС і "не зупинить зусиль, доки Україна не стане членом Євросоюзу у повній мірі цього слова".

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня