Пт, 13 травня 2022

Фінляндія йде у НАТО, Росія відключає газ Європі, Siemens тікає з РФ: головні новини дня

Швейцарія розморозила частину російських активів, а кількість біженців з України перевищила 6 мільйонів.


Фото: www.epravda.com.ua

США передають Україні розвіддані у режимі реального часу; Рада ООН з прав людини виступила за початок розслідування злочинів РФ в Україні; в Офісі президента чекають на візит Штайнмаєра і Шольца до Києва; Єврокомісія представила план підтримки сільгоспекспорту України; Siemens повністю йде з РФ; президент і прем’єр Фінляндії виступили за невідкладне подання заявки на вступ до НАТО; генсек НАТО заявив, що вступ Фінляндії до Альянсу пройде гладко і швидко; Швеція може подати заявку на вступ до НАТО 16 травня; "Газпром" зупиняє транзит газу до Європи територією Польщі через санкції Путіна; Сейм Латвії дозволив знесення радянського пам’ятника у Парку перемоги в Ризі; в Росії просять жорстко покарати Латвію за намір знести пам'ятник "визволителям"; Швейцарія розморозила частину російських активів; кількість біженців з України перевищила 6 мільйонів.

Більше важливих і цікавих новин 12 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Розвіддані з США, у Києві чекають президента і канцлера Німеччини

Триває сімдесят восьма доба повномасштабної війни Росії проти України.

За даними британської розвідки, Росія виводить військові підрозділи з Харківської області для реорганізації та поповнення своїх сил після важких втрат.

Зазначається, що виведені з Харківської області сили після посилення, ймовірно, будуть розгорнуті на східному березі річки Сіверський Донець, сформувавши блокуючі сили для захисту західного флангу зосередження основних сил Росії та основних шляхів постачання операцій в районі Ізюму.

Колишній військово-політичний радник ексканцлерки Німеччини Ангели Меркель, колишній бригадний генерал Еріх Вад вважає неможливим звільнення Донбасу військовим чином.

Як повідомляє The Washington Post, США передають в Україну інформацію про місце перебування та пересування російських військ у режимі реального часу, у тому числі супутникові знімки та звіти, отримані з конфіденційних джерел.

Адміністрація США розробила правила з обміну розвідданими, як спрямовані на те, щоб уникнути загострення напруженості у відносинах між Вашингтоном та Москвою.

По-перше, США не можуть надати детальної інформації, яка б допомогла Україні ліквідувати російських керівників, таких як найвищі офіцери або міністри.

Друга категорія забороненого обміну розвідданими - це будь-яка інформація, яка може допомогти Україні атакувати російські цілі за межами України.

Тим часом, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон не бачить можливостей для нормалізації відносин з путінською Росією

За словами президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, Росія є сьогодні найпрямішою загрозою світовому порядку через варварську війну проти України та її тривожний пакт з Китаєм.

Рада ООН з прав людини в четвер проголосувала за початок розслідування імовірних порушень прав людини та серйозних порушень міжнародного гуманітарного права російськими військами на звільнених територіях України.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте виступив перед депутатами Верховної ради України.

Виступ відбувався у форматі відеозвернення. Рютте став другим світовим лідером, який виголосив промову у Раді після прем'єра Британії Бориса Джонсона.

Він запевнив парламент, що Україна може й надалі покладатися військову допомогу Нідерландів. До цього часу Нідерланди надавали протитанкові озброєння, а незабаром в Україну також надійдуть броньовані гаубиці.

А в Офісі президента чекають на візит президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра і канцлера Олафа Шольца до Києва.

Заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга відзначив посилення динаміки відносин України з Німеччиною.

За його словами, в Україні очікуються подальші візити німецьких лідерів, і президента, і канцлера до Києва.

Підтримка України, Siemens йде з РФ

Європейська комісія у четвер представила план заходів, щоб допомогти Україні експортувати свою сільськогосподарську продукцію з огляду на заблоковані Росією порти.

Єврокомісія виклала план дій щодо створення "маршрутів солідарності", щоб Україна могла експортувати зерно, а також імпортувати необхідні їй товари: від гуманітарної допомоги до кормів для тварин і добрив.

Президент Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Вернер Хоєр підтримав план відбудови України вартістю у кілька трильйонів євро.

Хоєр сказав, що Європу не можна залишати наодинці з тим, щоб оплачувати величезний рахунок від вторгнення Росії в Україну, який, за його прогнозами, може скласти трильйони.

Тим часом, німецька компанія Siemens оголосила про повне згортання свого бізнесу в Росії через її війну проти України.

З іншого боку, Німеччина не підтримує постачання літаків Україні.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок висловила застереження щодо вимог України про постачання західних винищувачів на початку зустрічі міністрів закордонних справ G7.

Розширення НАТО

12 травня президент Фінляндії Саулі Нііністьо та прем’єр-міністр Санна Марін офіційно оголосили про свою підтримку вступу країни до НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що вступ Фінляндії до Альянсу пройде гладко і швидко.

Президент Європейської ради Шарль Мішель назвав історичним кроком рішення Фінляндії подати заявку на членство в НАТО.

За його словами, вступ Фінляндії до Альянсу - це потужний сигнал стримування Росії.

Речник президента РФ Дмітрій Пєсков заявив, що вступ Фінляндії до НАТО загрожуватиме Росії.

Він також заявив, що Росія проведе спеціальний аналіз після вступу Фінляндії до НАТО з метою вироблення необхідних заходів для забезпечення безпеки.

А президент Естонії Алар Каріс зазначив, що Росія не має ресурсів для демонстрації значної військової потужності у регіоні у відповідь на вступ Фінляндії та Швеції до НАТО, але він вважає за можливе кібер- або гібридні операції з боку РФ.

Тим часом, Росія може припинити постачання газу до Фінляндії. За даними фінської Iltalehti, ключові фінські політики були попереджені, що Росія може це зробити вже у п'ятницю.

Як повідомляє видання Expressen, Швеція може подати заявку до НАТО вже в понеділок, 16 травня, наступного дня після того, як правлячі соціал-демократи ухвалять рішення.

Росія перекриває газ до Європи

"Газпром" зупиняє транзит газу до Європи територією Польщі через санкції Путіна. Російський монополіст повідомив, що компанія не буде використовувати для транспортування газу трубопровід "Ямал-Європа", який проходить через Польщу.

Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов пояснив, що це відбувається на виконання указу президента РФ від 3 травня, який ввів санкції проти низки іноземних компаній, серед яких - компанія EuRoPol GAZ, яка є власником польської ділянки газопроводу "Ямал-Європа".

Німецькі дочірні підприємства колишньої "дочки" компанії "Газпром" з середи припинили отримувати газ із Росії. Це відбулося після того, як Росія ввела санкції щодо групи Gazprom Germania, що перебуває під управлінням німецької влади.

Віцеканцлер та міністр економіки Німеччини Роберт Габек заявив, що його країна поки що не може дозволити собі запровадити повне ембарго на російський газ.

При цьому, за його словами, Німеччина переживе зиму у випадку ембарго на російський газ.

Загалом, Європейський союз має інвестувати додатково 195 мільярдів євро протягом наступних п'яти років, щоб позбавитися залежності від російської енергії.

У Латвії знесуть радянський пам’ятник у Парку перемоги

Сейм Латвії дозволив знесення радянського пам’ятника у Парку перемоги в Ризі.

У четвер Сейм Латвії проголосував у терміновому остаточному читанні за законопроєкт, який передбачає припинення дії 13-ї статті латвійсько-російського договору, що забезпечує збереження меморіальних споруд.

Таким чином, Сейм зняв юридичну перешкоду на шляху до зносу радянського пам'ятника в парку Перемоги в Ризі.

Рішення відмовитись від виконання статті міжнародного договору Латвія обґрунтовує тим, що Росія вчиняє військові злочини в Україні.

Як повідомлялося, у вівторок, 10 травня, люди знову пішли покладати квіти до пам'ятника в Парку перемоги після того, як Ризька дума прибрала трактором квіти, принесені напередодні, 9 травня. Люди біля пам'ятника перебували до пізнього вечора, поліції довелося залучати спецпризначенців, щоб до 22:30 перекрити доступи до монумента.

У середу поліція до кінця літа перекрила всі підходи до пам'ятника у Парку Перемоги.

Голова комісії Ради Федерації РФ із захисту суверенітету Андрєй Клімов закликав покарати Латвію, яка дозволила знесення радянського пам’ятника у Парку перемоги в Ризі.

Клімов сказав, що Латвію "необхідно напоумити", вживши вкрай жорсткі заходи економічного характеру.

Інше: 6 млн біженців, Саакашвілі перевели з в'язниці

Швейцарія розморозила частину російських активів.

Кількість біженців з України перевищила 6 мільйонів - ООН.

У Софії проросійські мітингарі намагалися зірвати прапор України з ратуші.

Болгарські і турецькі винищувачі супроводили пасажирський літак через загрозу вибуху.

У Словенії вибух на хімзаводі, є постраждалі та руйнування.

У Словенії завершили коаліційну угоду і оголосили імена найчисленнішого уряду в історії.

Саакашвілі перевели з в'язниці до лікарні у Тбілісі.

Латвія заблокує "Вконтакті" та "Однокласники".

Це лише частина цікавих новин 12 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО 22 квітня