Вт, 03 серпня 2021

Орбан звинуватив Єврокомісію в "тиску" і "втручанні" після звіту щодо верховенства права

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розкритикував останній звіт Єврокомісії, у якому лунали зауваження до ситуації з верховенством права в Угорщині, та назвав його "інструментом тиску" і "спробою втручання" у роботу незалежних інституцій в країні.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розкритикував останній звіт Єврокомісії, у якому лунали зауваження до ситуації з верховенством права в Угорщині, та назвав його "інструментом тиску" і "спробою втручання" у роботу незалежних інституцій в країні.

Як повідомляє "Європейська правда", лист-відповідь трьома мовами опублікувала міністр юстиції Юдіт Варга.

У листі від імені уряду Орбан вказує, що звіт Єврокомісії спирається на думки громадських організацій, які "фінансуються із-за кордону або самою Єврокомісією", та що при цьому не наводяться докази і не береться до уваги позиція угорських органів влади.

Hungary has been attacked on an unprecedented scale only because the protection of #children and families is our priority, and in view of this, we are unwilling to let #LGBTQ lobby into our schools and kindergartens. pic.twitter.com/dtj9h5hJAh

- Judit Varga (@JuditVarga_EU) August 3, 2021

Орбан називає звіт "однобоким" та "політично упередженим" і стверджує, що "дискримінація щодо Угорщини очевидна, якщо порівнювати його зі звітами щодо інших країн". В іншому пункті він стверджує, що угорське законодавство не тільки відповідає європейським стандартам, але й "надає значно ширші інституційні гарантії, аніж законодавство багатьох інших країн-членів".

"Єврокомісія очікує, щоб незалежні конституційні органи Угорщини ухвалювали рішення, які Комісія в конкретних випадках вважає бажаними - незалежно від фактів та правил. Це є зловживанням владою", - заявляє Орбан.

Він також відкидає зауваження Єврокомісії щодо боротьби з корупцією та свободи ЗМІ і громадських організацій, зазнчаючи, що "на відміну від медійного ландшафту Західної Європи, де домінують ліві та ліберальні ЗМІ, в Угорщині ситуація більш збалансована, тому що до громадськості можуть доноситися усі політичні погляди".

"Звіт Єврокомісії 2021 року щодо верховенства права є черговим інструментом політичного тиску. Він не надає об’єктивної і грунтовної картини ситуції в Угорщині чи інших країнах-членах і не може слугувати основою для подальших механізмів чи процедур ЄС… Уряд засуджує спроби втручання ЄК у роботу незалежних конституціних органів Угорщини", - заявляє Віктор Орбан.

Звіт Єврокомісії щодо ситуації з верховенством права вийшов 20 липня. Він надає загальний огляд та містить розділи про кожну з країн ЄС.

Окрім зауважень до Угорщини, документ містить зауваження і на адресу Польщі, зокрема щодо незалежності суддів та поєднання однією особою посади генпрокурора і міністра юстиції.

Читайте також: Угорщина на хвилі ЛГБТ: навіщо Орбану шукати собі нових ворогів.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня

Чехія виділить кошти на свою ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України Вчора, 28 березня

ЄС розблокував пільги для України, Косово йде в Раду Європи, "коаліція бронетехніки": новини дня Вчора, 28 березня