Журнал Віче №3, лютий 2010

ЕКОНОМІКА
Большая Ялта в преддверии нового курортного сезона

На вопросы корреспондента отвечает генеральный менеджер клуба-отеля «Вилла Елена» Виталий ФЕДОРЧЕНКО…

ВЛАДА
Потрібно поміняти агресію, несприйняття одне одного на чесність і солідарність в інтересах країни й народу

Із виступу Голови Верховної Ради України Володимира ЛИТВИНА при відкритті шостої сесії Верховної Ради України шостого скликання 2 лютого 2010 року…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Рік Обами при владі

Усі майбутні президенти проводять передвиборну кампанію за програмою, яка дасть змогу перемогти «За екстраординарні зусилля у зміцненні міжнародної дипломатії та співробітництва між народами» – саме за ці заслуги 9 жовтня 2009 року 44-й президент США Барак Обама отримав Нобелівську…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Чи «осудить» людство «гарячі точки»?

На жаль, воно ще не осягнуло всіх принад і нюансів постконфліктного існування, а про запобігання й уникнення їх узагалі годі й казати.

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Мораль і політика: теорія відносин

Кожного четверга 3-й канал національного радіо «Культура» запрошує слухачів на авторську програму Леся Танюка «Політика й мораль».

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Федералізація: європейський досвід й Україна*

Торік вийшло друге видання книжки кандидата юридичних наук, народного депутата України, одного з лідерів Партії регіонів Віктора Тихонова «Маніфест федералізму, або Шлях до демократичної держави».

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Суб’єктна та об’єктна складові інституту лобіювання у США

Сполучені Штати Америки є своєрідним «законодавцем мод» у галузі лобіювання та найбільше урізноманітнюють його конституційно-правові форми. На сьогодні у США фактично реалізовано медісонський постулат: суспільні групи мають змогу впливати на правотворчий вектор владних інституцій [13, с. 78].

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Лобізм як соціально-політичний феномен: сутність і засоби впливу

Лобізм (від англ. слова «lobbi», що означає вестибюль, передпокій, кулуари) можна вважати однією з найпоширеніших форм впливу добровільних об’єднань людей (груп інтересів) на органи влади в сучасних демократичних суспільствах. Політичного відтінку це явище набуло в ХІХ столітті у США.…

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
Релігійність в Україні та світі: соціологічний вимір, спроба прогнозу

Кількість віруючих зростає швидшими темпами, ніж населення планети. Це є підставою для оптимістичних прогнозів стосовно релігії. Однак очевидно й те, що міцність її позицій нині не перебуває у прямому зв’язку з кількістю храмів, молитовних будинків, інших культових споруд.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Генерал-майор міліції Ганна ПОНОМАРЕНКО: «З вірою в людей і покликанням у серці»

Генерал-майор міліції Ганна Пономаренко, ректор Харківського національного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, доцент, заслужений юрист України – єдина жінка-ректор національного міліцейського вищого навчального закладу четвертого рівня акредитації, єдина в Україні жінка – діючий генерал-майор міліції і єдина жінка…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Патріотизм як перепустка в майбутнє

Із чого починається Батьківщина? Не помилюся, якщо скажу: з почуття патріотизму. З любові до України, з гордості за те, що ти її син чи донька.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Болонський процес і проблеми національної освіти

Болонський процес – це зближення і гармонізація систем освіти країн Європи з метою створення єдиного європейського освітнього простору, а також активізації європейської системи вищої освіти у світовому масштабі в межах першої декади третього тисячоліття.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Ностальгія "партизана" Карася

Сценарист, режисер і журналіст Анатолій Карась відсвяткував 70-й ювілей у столичному Будинку кіно.…

ЕКОНОМІКА
Герой України Володимир Чернишенко: «Тепличний» здійснив революцію й адаптувався до ринкових умов»

Спілкуватися з Володимиром Чернишенком і приємно, і повчально. Герой України, керівник одного з найпотужніших підприємств Київщини, людина конкретна, ділова, прагматична, в душі невиправний оптиміст. Таких, як він, непросто збентежити економічними чи соціальними негараздами, зненацька не застати навіть світовій кризі.…

ЕКОНОМІКА
І криза відступила...

Севастопольський рибний порт успішно завершив 2009 рік за всіма економічними показниками. Підприємство відрапортувало про нове рекордне перевиконання плану календарного року ще в листопаді. З початку 2009 року оброблено понад 2 мільйони тонн вантажу.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Реформи – ліки від стагнації

До великого промислового міста Горлівка, названого так на честь видатного інженера Петра Горлова, котрий майже 150 років тому налагодив там індустріальний видобуток вугілля і навіть запровадив наприкінці ХІХ сторіччя електрифікацію, належить і Зайцівська селищна рада.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Якщо постійно концентруватися на негараздах, можна втратити моральні орієнтири»

, – вважає Віктор Остринський, який уже майже п’ять років очолює виконавчу владу Обухівського району на Київщині. Незважаючи на нинішні економічні негаразди, регіон серед лідерів столичної області практично за всіма соціально-економічними показниками.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Що європейцям не подобається

Представництво Євросоюзу в Україні нещодавно розпочало реалізацію нової програми Twinning «Підтримка розвитку та вдосконалення системи підготовки державних службовців в Україні». Цивілізаційна місія обійдеться європейським платникам податків у 1 млн. 75 тис. євро.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Соціальне житло під доступним соусом

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Найкращим - дипломи і премії

Наприкінці 2009 року визначилися переможці щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець», який проводить Головне управління державної служби України.…

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Tacis. Прохачі контейнерів

Важко радянським людям жити в капіталістичному світі. Ще важче радянській системі державного управління задовольнити потреби демократичного суспільства.

САМОВРЯДНА ГРОМАДА
Циклопи в Києві!

Віднедавна Мінрегіонбуд змінив профіль: якщо досі міністерство беззастережно «освячувало» потворну забудову міст, то тепер заявило про безкомпромісну боротьбу з вульгарною архітектурою.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Китай очима українця

Безмежна культурна спадщина Китаю притягує своєю казковістю й неординарністю. Віковий культурно-історичний стовбур зазнавав торсійних коливань, утворюючи енергію в соціумі, впливаючи на культуру й світобачення.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Гаяне Атаян: «Шкода, що мама не дожила до щасливого часу, коли побачила світ ця розкішна книга "Тетяна Яблонська"»

У Китаї торік тиражем в три тисячі примірників було видано альбом творів народної художниці СРСР та України, дійсного члена Академії мистецтв СРСР і України, професора, лауреата трьох державних премій СРСР, бронзової медалі Всесвітньої художньої виставки у Брюсселі, двох медалей…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Містами слави Соломії Крушельницької

У Львові вийшов друком мистецький альбом, присвячений оперній діві Соломії Крушельницькій. Унікальні світлини примадонни світової слави публікуються вперше. Розкішна книга в поліграфічному виконанні видавництва «Апріорі» створена на базі фондів Музичного меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові.…

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО
Галактичний Марчук. Планета десята

Нова столична виставка Івана Марчука несподівано вибухнула на закутій у кригу й від того ще ірреальнішій Воздвиженці.…

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата