Пт, 06 березня 2020

У прокуратурі "загубили" майже 300 тисяч арештованих доларів

Суд зобов’язав повернути гроші формальним власникам, але виявилось що 272 тисячі доларів, які зберігались у прокуратурі є фальшивими.

Суд зобов’язав повернути гроші формальним власникам, але виявилось що 272 тисячі доларів, які зберігались у прокуратурі є фальшивими.

Про це повідомляє Слідство. Інфо.

Прокуратура Києва наприкінці 2017 року нібито викрила конвертаційний центр, який пов'язували з Вадимом Альперіним. У грудні того ж року суд зобов’язав повернути їх формальним власникам та коли вони прийшли забирати гроші, виявилося, що 272 тис дол є фальшивими. Згодом з’ясувалося, що гроші зберігалися у приміщенні прокуратури - просто в мішках.

Розслідування щодо діяльності конвертаційного центру - механізму для відмивання грошей - вела прокуратура Києва спільно зі Службою безпеки України. Одним із них був одесит Олег Себов, який, за даними правоохоронців, є довіреною особою Вадима Альперіна.

Арештовані гроші, як згодом встановив суд, протягом п’яти місяців зберігалися не на депозитному рахунку, як того вимагає процедура, а безпосередньо в приміщенні прокуратури. Коли ж власники на початку прийшли до державної установи за грошима, виявилося, що понад 272 тис дол з 800 тис є фальшивими. Підробки виявили під час процедури повернення коштів, а згодом це підтвердила офіційна експертиза.

Згодом троє власників цих коштів звернулися в суд і наприкінці 2019 року остаточно виграли справу. На їхню користь з держави стягнули понад дев’ять мільйонів гривень - у цю суму увійшли зниклі з прокуратури 272 тис дол за офіційним курсом, також - моральна компенсація.

Керівником групи, яка вела провадження щодо діяльності конвертаційного центру, був колишній слідчий прокуратури Києва Антон Дрозд. Він же зберігав арештовані кошти, а згодом намагався повернути фальшиві купюри власникам. Через історію з підробленими грошима йому на рік заборонили переводитися до прокуратури вищого рівня, а його колегам, у тому числі - безпосередньому керівникові - на пів року.

Нагадаємо:

Вищий аникорупційний суд призначив Вадиму Альперіну, якого підозрюють в організації схеми із розмитненням імпортованих товарів за заниженими цінами, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 70 млн грн застави.

27 листопада НАБУ затримало Вадима Альперіна, коли він з адвокатом прийшов до слідчих. За даними слідства, він - очільник злочинної організації, яка шляхом махінацій незаконно завозила товари в Україну. Схема завдала інтересам держави понад 77,7 млн грн збитків.

Знати більше: "Хабар на мільйон. Чому заарештували одеського "короля контрабанди" Альперіна"

www.epravda.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

В ЄС погрожують ухилянтам, очікування від допомоги США, "атака" дронів на Білорусь: новини дня Сьогодні, 26 квітня

Туск назвав дату перестановок в уряді у зв'язку з європейськими виборами Сьогодні, 26 квітня

У Польщі кажуть, що готові допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку Вчора, 25 квітня

Глава МЗС Польщі: Росія бреше про польські плани анексувати частину України Вчора, 25 квітня

Євродепутати просять владу Австрії вплинути на Raiffeisen щодо його бізнесу в Росії Вчора, 25 квітня

Макрон захищає свою позицію про створення "стратегічної двозначності" для Росії Вчора, 25 квітня

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Вчора, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини 24 квітня