Пт, 10 серпня 2018

Чого чекати від турецького екзарха українській землі?

Що потрібно Вселенському патріархату в Україні

У соціальних мережах і на різних інформаційних майданчиках групою недоброзичливців останнім часом поширюються чутки про те, що, нібито, Президент України Петро Порошенко пожалів 15 мільйонів доларів, виділених олігархами на хабар константинопольському патріархові. Ці брудні чутки, що навряд чи мають під самою хоч якусь вагому основу, ми навіть не маємо наміру коментувати. І зовсім не тому, що такого не могло б бути в принципі - подібні суми для вітчизняних олігархів не можна назвати непідйомними, особливо для реалізації проекту, який може обіцяти подальші преференції з боку керівництва країни.

Справа в іншому - ні ця, ні інші суми Його Всесвятості Варфоломею не потрібні. Єдине, що хотіли б бачити делегати Вселенського патріархату, що прибули на святкування 1030-річчя Хрещення Русі, - це реституція дюжини об'єктів нерухомості і будівлі для розміщення екзарха. Ці вимоги пояснюються досить просто: якщо Константинополь дезавуює томос про передачу Київської митрополії Московському патріархату, Вселенський патріархат повинен зажадати і повернення нерухомості, що знаходилася у власності митрополії до 1686 року.

Якщо в резиденції патріарха Варфоломея не зроблять цього - відміна перепідпорядкування української церкви буде незавершена.

А ще для розміщення представництва Вселенського патріархату потрібна історична будівля, а не просто якийсь офіс. Наприклад, той же комплекс будівель Київсько-печерської лаври, який значиться одним з перших для повернення державою у власність Константинопольської церкви, не підійде - застаріле там все. Ще відновлювати і відновлювати. А поліпшення для більшого комфорту - проблематичні: як-не-як пам'ятник архітектури, історична спадщина.

До того ж, майже чверть мільйона українців, що прийшли на Хресний хід Московського патріархату теж не можна списувати з рахунків, - там напевно знайдуться "гарячі голови", здатні спробувати дестабілізувати ситуацію.

Тому місце треба приховане від зайвих очей, відокремлене.

Усі ми бачили, як в ході вже згадуваного нами ходу по столиці пройшлися нескінченні немиті богомольці, бідно одягнені місцеві бабусі та російські шпигуни. І як вони безкарно дісталися до храму при Верховній Раді. І це під час війни!

Перш ніж щось вимагати від українців, Вселенському Патріархові слід віднестися до українців не як до дикунів, які негідно отримали скарби візантійської духовності і культури, нездатні домовлятися між собою, і мають бути лише свого роду "придатком", вічно розплачуючись перед греками за прийняття "їх" православної віри.

Древні українські ікони, шедеври архітектури міжнародного значення - усе це Константинополь отримає не від якихось наших багатіїв-меценатів, а безпосередньо від держави, в чиїй власності знаходяться більшість церковних об'єктів XVII століття. Зрештою - за рахунок нас, наших дітей і онуків. Зате можна сказати, що надбання української нації не будуть в користуванні Московського патріархату, "агентів ФСБ в рясах", і наша церква не буде "залежна від Кремля". Радує, що українська автокефалія не відміняється.

Переділу храмів і боротьби за пост первоиерарха, які лякали Вселенський патріархат і інші помісні церкви, не буде.

Як ви могли вже здогадатися, в Україну прибуде постійний представник Константинополя - так званий екзарх. Це не варяг, а, скажемо, першовідкривач, якому потрібно навести мости, провести копітку роботу по налагодженню стосунків з місцевими, зайнятися просвітницькою роботою. Саме йому належить перехрещувати і пересвячувати священиків і єпископат.

Відбуватися це буде в індивідуальному порядку.

Враховуючи, що в УАПЦ і УПЦ КП більше чотирьох тисяч священнослужителів, а у екзарха буде і безліч інших справ, процес цей затягнеться на довгі роки.

Принаймні, від негідних і недобросовісних священнослужителів ми, нарешті, позбавимося.

Назва "Вселенський патріархат" зобов'язує берегти репутацію. Ніхто більше не залізатиме в приходську касу, не вестиме бізнес під церковною вивіскою, пиячити, вести розгульне життя з місцевими авторитетами.

Візьмуть гору і канони, що забороняють одружений єпископат.

Можливо, що з приходом Константинопольських порядків українки також перестануть приховувати в храмі своє волосся під убогими хустками. І ось, опісля років десять, скажімо, до 1040-річчя Хрещення Русі, Вселенський патріарх Ім'ярек скличе Всеправославный собор, на якому усі помісні церкви приймуть у свої обійми нову українську церкву, визнають рівною собі і підпишуть томос про автокефалію. Втім, до цього ще потрібно дожити. А як все відбуватиметься - це, за словами Климкина, справа кожного з нас.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Сікорський: Краще пустити заморожені кошти РФ на зброю для України, а не її відбудову Сьогодні, 19 березня

ЗМІ: Президент Румунії затвердив майбутнє навчання українських пілотів на F-16 в країні Вчора, 18 березня

Міністри країн ЄС погодили 5 млрд євро для допомоги Україні зброєю на 2024 рік Вчора, 18 березня

Шмигаль назвав п’ять ключових секторів України як майбутнього члена ЄС Вчора, 18 березня

Кабмін затвердив план реформ, за виконання яких Україна отримає 50 млрд від ЄС Вчора, 18 березня

Шмигаль підтвердив бажання України почати переговори з ЄС у першому півріччі Вчора, 18 березня

ЗМІ: Британія радить Україні тримати оборону на сході і зосередитися на ударах по Криму 17 березня

Макрон пояснив, як він прийшов до ідеї щодо іноземних військ в Україні 17 березня

Макрон: Приїду в Україну з конкретними пропозиціями і рішеннями 17 березня

"Радіо Свобода": Угорщина знову скаржиться державам ЄС на "утиски угорців" в Україні 16 березня