Ср, 23 травня 2018

Прив’язка до зарплати і зміни пенсії: що чекає на українців

Декілька днів тому від українського президента Петра Порошенка знову пролунала заява про те, що мінімалка в 2018 році має зрости до 4 000 гривень....

Декілька днів тому від українського президента Петра Порошенка знову пролунала заява про те, що мінімалка в 2018 році має зрости до 4 000 гривень. Перерахувати її планували за підсумками першого кварталу, але це так і залишилося в планах: Мінфін відзвітував про невиконаний бюджет, а тому підвищення зарплати доведеться відкласти до кращих часів. Якщо в 2018 році зарплата, як анонсували раніше, таки дійде до 4200 грн, пропорційно збільшиться мінімальна пенсія, і це торкнеться приблизно 3 мільйонів громадян. Крім цього, в наступному році для українців почнуть діяти нові правила індексації.

Давайте разом розбиратися, як в Україні можуть підвищити пенсії для тих, хто багато працював і мало заробляв, і як збираються перераховувати виплати в майбутньому.

Ціни зросли на 5%, значить і пенсії повинні підвищити як мінімум на 5% — такі правила діяли в Україні до прийняття пенсійної реформи-2017. Виплати повинні були підвищуватися на інфляційний рівень як мінімум, причому додавали всім приблизно одну й ту ж суму. В результаті з кожним роком розрив між маленькими і великими пенсіями поступово скорочувався.

Уже в наступному році в Україні правила індексації кардинально змінять.

Замість однакових добавок всім пенсіонерам виплати перераховуватимуть за спеціальною формулою.

Показник середньої зарплати по країні застаріває з кожним роком. Якщо ще декілька років тому середня зарплата коливалася в межах 5 тис. грн, то зараз — вже понад 8 000. Відповідно, пенсія, яку розраховували за «старим» показником, буде нижчою.

Аби уникнути такого «старіння», уряд прописав у законі підвищення пенсій через перерахунок середньої зарплати в формулі.

«Для забезпечення індексації пенсії щорічно проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії», — йдеться в ухваленому законі «Про підвищення пенсій».

Так, середню зарплату збільшать на 50% від зростання інфляції за минулий рік і на 50% від середньорічного зростання зарплат за три минулі роки. Для прикладу розрахуємо, як могли б підвищити пенсії в 2018-м за новими правилами. За даними ПФ, середня зарплата за 2015 року, 2016 і 2017 року становила 3661,4, 4482,35 і 6273,4 грн відповідно.

В середньому за три роки зарплата виросла на 24,3%. Інфляція за минулий рік склала 13,7%. Відповідно, пенсії повинні були перерахувати з урахуванням підвищення зарплати на 19%.

Припустимо, що українець із середньою зарплатою і 35 роками стажу після торішнього осучаснення отримує пенсію розміром в 1317,5 грн. Показник середньої зарплати в формулі в цьому році могли б підвищити на 19% — з 3674,4 до 4672,5 грн.

В результаті пенсія зросла б до 1530,8 грн. Наступного року пенсії зростуть в результаті перерахунку приблизно на 10-15%.

«У 2019 все буде залежати від рівня зростання зарплати і інфляції, але очікуємо, що це буде 10-15% підвищення», — заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

«Треба робити рішучі кроки, забезпечуючи зростання заробітної плати. В минулому році прийняли рішення про підвищення зарплати до 3,2 тис гривень — вдвічі, потім — 3,7 тис. Президент поставив завдання вийти на 4 тис. до кінця року. І це не межа», — йдеться про підвищення мінімальної зарплати до 4200 грн.

У чинному законі йдеться, що для українців, які виконали вимогу щодо стажу , передбачається пенсія в розмірі не менше 40% від мінімалки. Так, якщо при діючій зарплаті це 1489,2 грн, то після підвищення мінімалки до 4200 грн пенсії можуть збільшитися до 1680 грн. Тобто майже на 200 грн. Таке підвищення може торкнутися 3 мільйонів українців.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

В ЄС погрожують ухилянтам, очікування від допомоги США, "атака" дронів на Білорусь: новини дня Сьогодні, 26 квітня

Туск назвав дату перестановок в уряді у зв'язку з європейськими виборами Сьогодні, 26 квітня

У Польщі кажуть, що готові допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку Вчора, 25 квітня

Глава МЗС Польщі: Росія бреше про польські плани анексувати частину України Вчора, 25 квітня

Євродепутати просять владу Австрії вплинути на Raiffeisen щодо його бізнесу в Росії Вчора, 25 квітня

Макрон захищає свою позицію про створення "стратегічної двозначності" для Росії Вчора, 25 квітня

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Вчора, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини 24 квітня