Вт, 24 квітня 2018

Ігор Козій: Політичне керівництво держави має чітко відповісти на всі питання щодо АТО

Повернення Донбасу в нормальне законодавче русло, виведення з “сірої” зони і приведення регіону в нормальний стан - це доволі...

Повернення Донбасу в нормальне законодавче русло, виведення з “сірої” зони і приведення регіону в нормальний стан - це доволі масштабний процес. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA повідомив військовий експерт Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Ігор Козій.

Коментуючи «завершення АТО на Донбасі» і те, на що слід очікувати далі, наш співрозмовник зазначає наступне: «Ми з вами вже давним-давно маємо термін «військово-цивільні адміністрації». Цей термін був прийнятий значно раніше, ніж термін «цивільно-військові адміністрації». Фактично коли держава переходить більш-менш на адекватну відповідь такій конфронтації, як війна, то ця практика, як правило, створення військово-цивільних адміністрацій не нова. Єдине — може бути обмежений певний регіон застосування.

Відповідно, це означає, що на місцях призначатиметься відповідний керівник, якій буде мати більш-менш сформований штаб для вирішення цивільних питань».

Що стосується безпосередньо лінії зіткнення і планування військових операцій, продовжує експерт, то тут питання трошки складніше.

«З перших часів початку війни ми бачили затримання десантників, які нібито помилилися, була оприлюднена інформація в ЗМІ стосовно розвідувальних даних, які повністю підтверджують, що Іловайський котел був організований російськими військами — зайшли 6 батальйонів тактичних груп.

Тобто ми чітко повинні усвідомити, що тут з самого проведення т.з. АТО мало політичний контекст, якій саме — тут важко сказати. Політичне керівництво держави має чітко сказати, чому було задіяно АТО, відповісти на це питання», - каже наш співрозмовник.

А ось повернення в нормальне законодавче русло, виведення з “сірої” зони і приведення регіону в нормальний стан, на думку експерта, це доволі масштабний процес.

«На жаль, ми заганяли в “сіру” правову зону всі ці питання.

Мається на увазі дії інших систем, таких як МВД, Нацгвардія, систем, які займаються забезпеченням проведення цих операцій. То зараз після того, як ми все це заводили в “сіру” зону, виникло питання, що необхідно повертатися в нормальне русло. Тобто агресор повинен стати агресором, інші дії повинні називатися не АТО, де на чолі стоїть як прокладка між президентом і ЗСУ офіцер СБУ… А все має працювати чітко, за військовими канонами», - каже Ігор Козій.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

В ЄС погрожують ухилянтам, очікування від допомоги США, "атака" дронів на Білорусь: новини дня Сьогодні, 26 квітня

Туск назвав дату перестановок в уряді у зв'язку з європейськими виборами Сьогодні, 26 квітня

У Польщі кажуть, що готові допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку Вчора, 25 квітня

Глава МЗС Польщі: Росія бреше про польські плани анексувати частину України Вчора, 25 квітня

Євродепутати просять владу Австрії вплинути на Raiffeisen щодо його бізнесу в Росії Вчора, 25 квітня

Макрон захищає свою позицію про створення "стратегічної двозначності" для Росії Вчора, 25 квітня

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Вчора, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини 24 квітня