№24, грудень 2007
Напередодні улюблених новорічних і різдвяних свят згадуємо традиції
Як часто, готуючи святковий стіл, господині намагаються вигадати щось цікаве й незвичне, а потім ображаються на їдоків: «Знову їли те саме, що й завжди...»
Отак ми влаштовані: надаємо перевагу тому, до чого звикли з дитинства. Хто з українців не любить вареників? Немає таких. А борщ? Та це ж найсмачніше й найпростіше, що має бути на столі в кожній оселі!
Та чи найпростіше? Українська кулінарія, яку ми, українці, вважаємо доволі простою і не особливо витонченою (мабуть, тому, що їмо ці страви щодня), насправді складна в приготуванні й налічує сотні рецептів. Український борщ має багатовікову історію й десятки інтерпретацій рецепту чи не в кожній області України.
Для більшості страв характерний складний набір компонентів (у борщі їх близько 20), а також комбінування кількох способів теплової обробки продуктів (смаження, варіння, квашення, тушкування, запікання). Така технологія обумовлює неповторні смакові якості, аромат і соковитість страв української кухні. Наша кулінарія існує в комплексі європейської системи харчування і почасти увібрала в себе деякі традиції кухні азіатських країв. Адже народи існують не ізольовано, вони спілкуються, даруючи одне одному кращі здобутки національних культур.
До того ж схожі географічно-кліматичні умови нерідко сприяють спільним кулінарним винаходам на однакових рослинних чи тваринних компонентах. Ми можемо знайти чимало аналогів українських страв в італійській, німецькій, французькій кухнях: українські вареники – італійські равіолі, українська локшина – італійська паста (макарони), українські овочеві печені – французьке соте, різноманітна смаженина зі свинини в українців і німців. Багато спільного є в українській та польській кухнях, особливо на порубіжних територіях. Навіть на святковому столі бачимо однакові страви: свят-вечірні (вілійні) вушка з червоним борщем та ін. Ми, у свою чергу, подарували світові кулінарний шедевр – український борщ, який сьогодні знають і люблять усюди.
І все-таки в кожного з народів, незважаючи на певну схожість страв, віками створювалася власна традиція харчування, що ґрунтувалася на історично закріплених уподобаннях і смаках. В українській кухні переважають такі способи термообробки продуктів, як варіння й тушкування в печі. На жаль, сучасний спосіб життя, особливо в містах, виключає можливість приготування страв таким прадавнім способом. Хоча все, що винаходять інженери в царині побутової техніки, спрямовано на те, аби у якнайстислішій формі повторити ефект складеної з цегли великої теплої пічки-годувальниці. Але чи можна порівняти задоволення від тепла й аромату печі з електронним писком мікрохвильових та інфрачервоних духовок... Не забуваймо, що, крім суто прикладних функцій – готувати їжу й гріти, піч в українських оселях є ще й артоб'єктом, розмальованим квітами або химерними тваринами.
Фото Світлани ГОРОБЕЦЬ.
Автор: Катерина БАЛАБУЄВА
Архів журналу Віче
№4 | |
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата |
Конгрес США хоче дозволити конфіскацію активів РФ та змусити Байдена розширити санкції – посол
Партія проукраїнського прем’єра виграла вибори у Хорватії, дещо втративши позиції
Глава Міноборони Німеччини: Україна все ще може перемогти у війні проти РФ
Саміт ЄС підтримав термінову доставку засобів ППО в Україну
Новий проєкт допомоги США, Берлін шукає ППО Україні, війська РФ йдуть з Карабаху: новини дня
Байден підтримав пропозицію Джонсона щодо фінансування України
Зеленський – лідерам ЄС: Наше небо і небо сусідів заслуговує на однакову безпеку
Столтенберг закликає членів НАТО давати зброю Україні замість витрачати 2% ВВП на оборону
Столтенберг анонсував засідання Ради Україна-НАТО 19 квітня
Столтенберг підтверджує: у НАТО достатньо систем ППО, аби передати частину Україні