Чт, 21 жовтня 2021

Влада спрощує самоізоляцію після мандрів: "Вдома" – лише на 72 години

Кабінет міністрів ухвалив, що при перетині державного кордону України невакцинованим людям потрібно буде встановити застосунок "Вдома" лише на 72 години, доки людина робить тест на Covid, а проходити самоізоляцію можна буде без нього.

фото: мінцифри

Кабінет міністрів ухвалив, що при перетині державного кордону України невакцинованим людям потрібно буде встановити застосунок "Вдома" лише на 72 години, доки людина робить тест на Covid, а проходити самоізоляцію можна буде без нього.

Джерело: Міністерство цифрової трансформації й Міністерство охорони здоров'я

Деталі: Кабмін вніс зміни до постанови №1236 від 09.12.2020 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".

МОЗ повідомляє, що зміни набудуть чинності після офіційної публікації постанови, а Мінцифри пише, що вони вже діють.

Як і раніше, при перетині державного кордону України невакцинованим людям потрібно буде встановити застосунок "Вдома", але тепер його потрібно буде встановити лише на 72 години: до моменту, поки людина зробить ПЛР-тест чи тест на антиген.

Необхідності проходити контроль на основі даних геолокації та розпізнавання обличчя більше не буде. Застосунок більше не буде відстежувати геолокацію, а через 72 години буде деактивований.

Для реєстрації у застосунку "Вдома" потрібно буде вказати: прізвище, ім’я, по батькові; серію та/або номер паспорта, місце самоізоляції та номер телефону.

Після цього упродовж 72 годин людина має зробити ПЛР чи антиген тест. У застосунок має підтягнутися негативний результат. Тест обов’язково має бути зроблений у лабораторії, що верифікована МОЗ.

Після цього застосунок можна видалити.

У випадку позитивного результату потрібно зателефонувати своєму сімейному лікарю.

Якщо людина з будь-яких причин не зробила тест після перетину кордону, через 72 години застосунок деактивується, а інформація автоматично передається до правоохоронних органів. Вони вибірково перевірятимуть перебуванням у місці самоізоляції.

Якщо ж людина не захоче встановлювати застосунок, то громадянам України доведеться пройти 14-денну обсервацію, а іноземцям відмовлятимуть у в’їзді на територію України.

Пряма мова міністра Михайла Федорова: "Мінцифра розробила застосунок Вдома у найважчий для країни час, за кілька днів. Він успішно виконав свою функцію. За минулий рік застосунком скористались майже мільйон людей, які поверталися з-за кордону і проходили 14 днів самоізоляції. Завдяки застосунку вони могли робити це вдома в зручних умовах. Або ж здати ПЛР-тест і завершити самоізоляцію.

Тепер, враховуючи актуальну ситуацію, Вдома змінить свої функції. Його потрібно буде встановлювати лише на 72 години і не потрібно буде регулярно проходити контроль за даними геолокації та робити фото".

Нагадаємо: Міністерство цифрової трансформації запустило застосунок "Дій вдома" (згодом просто "Вдома") 7 квітня 2020 року - і півтора року громадяни могли використовувати його для проходження вдома 14-денної самоізоляції після прибуття з країн, у яких був високим ризик заразитися Covid-19.

Встановлення цього застосунка не вимагали від тих, у кого виявляли Covid внаслідок передачі інфекції всередині країни.

Зараз Україна прямує до третього піку епідемії коронавірусної хвороби Covid-19. Незабаром нашу країну можу видалити з "зеленого списку" Євросоюзу.

Знати більше: COVID-19 і вакцинація проти коронавірусу - динаміка пандемії в інфографіці УП

Безвіз у червоній зоні: як нова хвиля епідемії змінить правила в'їзду в ЄС для українців.

Українська правда

www.epravda.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО 22 квітня