Вт, 02 березня 2021

Перегляд програми МВФ для України можуть перенести на 3-4 квартал – прогноз Bank of America

Перегляд програми МВФ для України може бути відкладений на 3-й (липень-вересень або 4-й (жовтень-грудень) квартал 2021 року.


Фото: www.epravda.com.ua

Перегляд програми МВФ для України може бути відкладений на 3-й (липень-вересень або 4-й (жовтень-грудень) квартал 2021 року.

Про це йдеться у прогнозі аналітиків Bank of America Global Research, передає "Інтерфакс-Україна".

Експерти вважають, що завдяки низьким потребам у фінансуванні бюджету на початку року Україна може зосередитися на внутрішньому політичному порядку денному, водночас будь-який прогрес у перегляді програми може затриматися до третього або навіть четвертого кварталу 2021 року.

"Однак Україні все-таки буде потрібно зробити прорив у вирішенні бодай одного з питань, що залишилися, щоб розблокувати подальший прогрес у програмі", - йдеться в аналітичній записці Bank of America Global Research.

Аналітики прогнозують, що прогрес у реалізації "маяків" МВФ може бути досягнутий під час весняної сесії Верховної Ради, що дасть змогу домогтися прориву в переговорах до середини літа.

"Отже, ми, як і раніше, очікуємо, що Україна отримає як мінімум іще один транш з поточної програми цього року", - вважають в BofA.

Водночас в Bank of America Global Research зберігають прогноз зростання реального ВВП на 4,5% поточного року, хоча звертають увагу на волатильність деяких даних, на яких будується прогноз.

"З одного боку, потенційна стабілізація економічної ситуації дає змогу допускати можливість сильнішого зростання реального ВВП - до 5,5% ВВП і вище вже поточного року. З іншого боку, зростання може досягти лише 3,5% ВВП з огляду на стримувальні фактори, такі як сильніше відновлення показників імпорту", - йдеться у повідомленні.

Як очікують аналітики, до кінця 2021 року і в середньому за рік курс гривні становитиме 27 грн/долар, а наступного року - 27,5 грн/долар.

Читайте також: МВФ поїхав, але ви тримайтеся: чому Україна не отримала грошей та у що це виллється

Нагадуємо:

Місія МВФ завершила роботу в Україні, зауваживши, що для завершення першого перегляду програми потрібен більший прогрес.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна розраховує на кошти МВФ та впевнена у їхньому отриманні у 2021 році.

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової і митної політики Данило Гетманцев заявив, що Україні буде важко пройти 2021 рік без траншу МВФ, але його відсутність не стане катастрофою.

Радник президента Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко заявив, що співпраця України з МВФ продовжується, Україна очікує, шо отримає у цьому році транш.

Україна розраховує, що зможе досягти домовленостей з Міжнародним валютним фондом щодо отримання нового траншу кредиту до початку літа, заявив радник голови ОП Тимофій Милованов.

Прем'єр міністр Денис Шмигаль заявив, що з місією МВФ домовилися про наступні кроки із чітким розумінням результату.

Перед цим міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що робота місії МВФ в Україні продовжена на 7-10 днів, за його словами, надходження коштів від Фонду - "більше питання технічне".

Раніше уряд провів зустріч з Міжнародним валютним фондом, прем’єр заявив про необхідність пошуку компромісу щодо тарифів на газ.

У Міжнародному валютному фонді занепокоєні можливим державним регулюванням цін на газ в Україні, адже це може призвести до порушення взятих в рамках Меморандуму зобов’язань.

Місія Міжнародного валютного фонду щодо першого перегляду програми Stand-by відновила свою роботу в Україні.

Прем'єр Денис Шмигаль заявляв, що наступний транш МВФ "буде однозначно у наступному році", за прогнозами, у лютому-березні 2021 року.

www.epravda.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Конгрес США хоче дозволити конфіскацію активів РФ та змусити Байдена розширити санкції – посол Вчора, 18 квітня

Партія проукраїнського прем’єра виграла вибори у Хорватії, дещо втративши позиції Вчора, 18 квітня

Глава Міноборони Німеччини: Україна все ще може перемогти у війні проти РФ Вчора, 18 квітня

Саміт ЄС підтримав термінову доставку засобів ППО в Україну Вчора, 18 квітня

Новий проєкт допомоги США, Берлін шукає ППО Україні, війська РФ йдуть з Карабаху: новини дня Вчора, 18 квітня

Байден підтримав пропозицію Джонсона щодо фінансування України Вчора, 18 квітня

Зеленський – лідерам ЄС: Наше небо і небо сусідів заслуговує на однакову безпеку Вчора, 18 квітня

Столтенберг закликає членів НАТО давати зброю Україні замість витрачати 2% ВВП на оборону 17 квітня

Столтенберг анонсував засідання Ради Україна-НАТО 19 квітня 17 квітня

Столтенберг підтверджує: у НАТО достатньо систем ППО, аби передати частину Україні 17 квітня