Ср, 24 лютого 2021

Україна в ЄСПЛ хоче покарати Росію за 6 вбивств і замахів на своїй території

У новій скарзі України проти Росії до Європейського суду з прав людини Україна хоче притягнути РФ до відповідальності за щонайменше шістьма вбивствами і спробами вбивств на українській території.


Фото: www.eurointegration.com.ua

У новій скарзі України проти Росії до Європейського суду з прав людини Україна хоче притягнути РФ до відповідальності за щонайменше шістьма вбивствами і спробами вбивств на українській території.

Про це йдеться у новій статті "Європейської правди".

23 лютого стало відомо, що Україна позивається проти РФ до ЄСПЛ через замах на Навального та інші політичні вбивства. Україна звинувачує Кремль у запровадженні усталеної практики вбивств своїх політичних опонентів та суперників.

[L]

У цій скарзі - під 20 загиблих або тих, кого Росія намагалася вбити, але не досягла успіху, у тому числі йдеться про багаторічного президента Чорногорії Міло Джукановича, Сергєя Скрипаля та Алексєя Навального.

Водночас "Європейській правді" відомо про щонайменше шість "українських" епізодів політичних вбивств та замахів на вбивство в цій скарзі.

Урядовий уповноважений з питань ЄСПЛ Іван Ліщина підтвердив "ЄП", що всі ці епізоди Київ передав до Страсбурга разом із доказами про те, що злочини були сплановані та скоєні російською агентурою.

Зокрема, у скарзі йдеться про підрив автомобіля полковника контррозвідки СБУ Олександра Хараберюша 31 березня 2017 року в центрі Маріуполя; підрив автомобіля полковника ГУР Міноборони Максима Шаповала 27 червня 2017 року в Києві; підрив автомобіля українського розвідника, особа якого не розкривається, у квітні 2019 року в Києві; замах на Антона Геращенка, близького соратник очільника МВС Арсена Авакова, у січні 2017 року; замах на нардепа Ігоря Мосійчука у жовтні 2017 року; розстріл у Рівному в 2016 році українського військового Івана Мамчура.

"Це далеко не всі вбивства та замахи, скоєні або профінансовані в Україні спецслужбами РФ. Однак по інших історіях, де російське "держзамовлення" є дуже імовірним, у слідства немає твердих доказів. Тому, щоби не послаблювати українську скаргу, Мін'юст не включив їх у пакет документів", - йдеться у статті.

Через це ЄСПЛ у цій справі не буде досліджувати отруєння Віктора Ющенка у 2004 році, вибух автомобіля Павла Шеремета у 2016-му, вбивство у Києві ексдепутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова, замах на Аркадія Бабченка тощо.

Більше у статті: Не лише Навальний: як Україна хоче покарати РФ за політичні вбивства по всьому світу

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Сікорський: Краще пустити заморожені кошти РФ на зброю для України, а не її відбудову Сьогодні, 19 березня

ЗМІ: Президент Румунії затвердив майбутнє навчання українських пілотів на F-16 в країні Вчора, 18 березня

Міністри країн ЄС погодили 5 млрд євро для допомоги Україні зброєю на 2024 рік Вчора, 18 березня

Шмигаль назвав п’ять ключових секторів України як майбутнього члена ЄС Вчора, 18 березня

Кабмін затвердив план реформ, за виконання яких Україна отримає 50 млрд від ЄС Вчора, 18 березня

Шмигаль підтвердив бажання України почати переговори з ЄС у першому півріччі Вчора, 18 березня

ЗМІ: Британія радить Україні тримати оборону на сході і зосередитися на ударах по Криму 17 березня

Макрон пояснив, як він прийшов до ідеї щодо іноземних військ в Україні 17 березня

Макрон: Приїду в Україну з конкретними пропозиціями і рішеннями 17 березня

"Радіо Свобода": Угорщина знову скаржиться державам ЄС на "утиски угорців" в Україні 16 березня