Пт, 15 січня 2021

У Порошенка вважають, що Єрмак і Козак домовлялися про експорт газу

У "Європейській солідарності" розглядають пропозицію виконувача обов’язків міністра енергетики Юрія Вітренка відновити експорт газу з Росії як доказ намірів керівництва держави повернути Україну в енергетичну залежність від Москви.

У "Європейській солідарності" розглядають пропозицію виконувача обов’язків міністра енергетики Юрія Вітренка відновити експорт газу з Росії як доказ намірів керівництва держави повернути Україну в енергетичну залежність від Москви.

Джерело: партія колишнього президента Петра Порошенка "Європейська солідарність"

Дослівно: "Суто за формальними ознаками слід було би вимагати відставки Вітренка. Але, очевидно, що його заява не могла бути не узгодженою з Офісом президента.

Підтверджується версія, яку "Європейська солідарність" озвучила кілька днів тому у своїй заяві, що провокація з невмотивованим підвищенням ціни на газ мала за мету обгрунтувати повернення України в газову кабалу до Кремля.

Тепер ми не сумніваємося у тому, що головною темою Берлінської зустрічі радників Нормандського формату був не пошук миру на Донбасі, а відновлення експорту блакитного палива з РФ, що означає пряме фінансування бюджету країни-агресора".

Деталі: За твердженням партії експрезидента, "ці плани влади синхронізовані з пропозиціями Бойка-Медведчука" і перебувають "у руслі відомої антиатлантичної ініціативи Коломойського щодо стратегічного розвороту України від Заходу у бік Росії".

"Європейська солідарність" зазначає, що "Газпром" зараз втрачає позиції на європейському ринку, а США намагаються заблокували будівництво "Північного потоку". На думку партії, тому "українська влада поспішає Путіну на допомогу".

Як ідеться в заяві, "категорична неприйнятність відновлення експорту газу з Росії - це червона лінія, подібна тій, яку суспільство провело в листопаді 2019 року напередодні саміту Нормандського формату".

Партія "ЄС" наголошує, що Україна вже понад 5 років не купує газу в Росії, а "енергетичну незалежність" від РФ називає одним зі здобутків минулого десятиліття.

На думку "Європейської солідарності", відступити від цього - значить капітулювати перед Росією, і відповідальність за це лежатиме на президенті і прем’єрі України.

"Європейська Солідарність" заявляє про готовність "апелювати до суспільства, щоб оновити червоні фарби під вікнами на Банковій".

За словами партії Порошенка, "дешевий" російський газ - це смертоносна зброя, він уже вартував Україні Криму, окупованих районів Донбасу і тисяч життів.

Передісторія:

12 січня представники України та Росії Андрій Єрмак та Дмитро Козак зустрічалися в Берліні в рамках зустрічі політичних радників "нормандського формату". Офіс президента України назвав зустріч непростою, але конструктивною, а Козак заявив, що остаточних рішень досягти не вдалося.

Т. в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко серед пропозицій щодо вирішення проблем на ринку газу запропонував розблокування транзиту газу з Середньої Азії та експорту газу "незалежними компаніями з Росії". Згодом він уточнив: незалежні від "Газпрому" газовидобувні компанії, як то Shell, могли б експортувати газ із Росії через газотранспортну систему Росії, оператором якої є "Газпром", а там уже продавати в Європу абощо.

За словами Вітренка, "Газпром" виступає проти розблокування експорту газу з Росії незалежними компаніями, бо він сам транзитує газ через Україну і продає його європейським компаніям вже за західним кордоном України.

Українська правда

www.epravda.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Сікорський: Краще пустити заморожені кошти РФ на зброю для України, а не її відбудову Сьогодні, 19 березня

ЗМІ: Президент Румунії затвердив майбутнє навчання українських пілотів на F-16 в країні Вчора, 18 березня

Міністри країн ЄС погодили 5 млрд євро для допомоги Україні зброєю на 2024 рік Вчора, 18 березня

Шмигаль назвав п’ять ключових секторів України як майбутнього члена ЄС Вчора, 18 березня

Кабмін затвердив план реформ, за виконання яких Україна отримає 50 млрд від ЄС Вчора, 18 березня

Шмигаль підтвердив бажання України почати переговори з ЄС у першому півріччі Вчора, 18 березня

ЗМІ: Британія радить Україні тримати оборону на сході і зосередитися на ударах по Криму 17 березня

Макрон пояснив, як він прийшов до ідеї щодо іноземних військ в Україні 17 березня

Макрон: Приїду в Україну з конкретними пропозиціями і рішеннями 17 березня

"Радіо Свобода": Угорщина знову скаржиться державам ЄС на "утиски угорців" в Україні 16 березня