передплата Українською | In English

15 жовтня

Сьогодні моцарелла, завтра - халумі: як варити ексклюзивні сири на своїй кухні

Поділитися:

Такий натуральний і якісний сир ви в магазині не купите! Розбираємося, в чому головний секрет смачного домашнього сиру.

chees

Хочете самостійно готувати ексклюзивні сорти сиру, які годі й шукати на прилавках магазинів? Самостійно приготувати сир не просто, але за допомогою сучасного обладнання ви можете оволодіти мистецтвом приготування іспанського манчего, італійської Качотта або кіпріотського халумі прямісінько на своїй кухні у 8 квадратних метрів!

Процес сироваріння доволі трудомісткий. Тут немає можливості зупинитися і відкласти на потім. Необхідно строго йти за технологічною картою.

Чому домашній сир?

Головна особливість домашнього продукту – його натуральність. Що можна знайти в складі магазинного сиру: ферментний препарат мікробіального походження, консервант нітрат натрію, барвник... Незрозуміло і неапетитно якось, правда? А для приготування домашнього сиру використовується тільки закваска і фермерське молоко.

Обладнання та посуд

Крім якісних продуктів для приготування сиру знадобиться спеціальне обладнання і посуд. Без чого точно не можна обійтися - це градусник, PH-метр для вимірювання кислотності і ювелірні ваги. Адже при сироварінні кожна сота грама грає роль. Також важливо мати хороший прес для сиру і спеціальні форми: https://mirbeer.com.ua/ua/31-formi-dlya-siru

Каструлі теж повинні бути особливі - з багатошаровим дном, зроблені з нержавіючої сталі.

Гарне молоко - запорука успіху!

Щоб сир вийшов дійсно смачним, важливо правильно підібрати молоко. Зрозуміло, що молоко в «тетрапаці» з терміном придатності півроку не підійде. Роль грає не тільки жирність продукту, але і його натуральність. У молоці не повинно бути ніяких домішок. Найкраще - домашнє коров'яче і козяче молоко, куплене у фермерів.

З чого почати?

Пропонуємо простий рецепт приготування Моцарелли в домашніх умовах. На приготування смачного сиру у вас піде приблизно півгодини. А готувати ми його будемо з натуральним йогуртом замість закваски.

milk

Що нам знадобиться для того, щоб приготувати сир:

1. Молоко - 1 літр (високої жирності, краще взяти домашнє);

2. Натуральний йогурт - 125 грам;

3. Сіль - за смаком (якщо хочете не надто солоний сир, візьміть 1,5 ч. л., Для солоного 3 ч. л. чи більше);

4. Оцтова есенція 25% - 1 ст. ложка.

Послідовність приготування:

1. Берем каструлю або сотейник, вливаємо в нього молоко і солимо. Ставимо на вогонь та доводимо до кипіння (кип'ятити не потрібно)

2. У нагріте молоко додаємо натуральний йогурт і оцет, добре все перемішуємо, знімаємо з вогню

3. Візьмемо марлю і складемо її в кілька шарів. Беремо друшляк і застилаємо його дно складеною марлею

4. Тепер візьмемо посуд, в який поставимо наш друшляк для того, щоб туди стікала сироватка

5. Поступово виливаємо молочну суміш в друшляк, віджимаємо, аби сир відійшов від рідини

6. Сформуємо з сиру щільні кульки і помістимо їх в сироватку. Накриваємо кришкою і залишаємо охолонути. Як тільки наш сир повністю охолонув, відправляємо його в цій самій ємності (не зливаючи сироватку) в холодильник на 1 добу.

Сир Моцарелла готовий!

mocarella

Від себе додамо - їжте сир. Дослідження фінських вчених з університету Турку показали, що він здатний зміцнювати імунну систему. Так що, їжте на здоров’я, тільки не перестарайтеся з порціями!

Коментарі

Заповніть поля відмічені червоним!

Додати коментар

Увійдіть в систему, використовуючи аккаунт соціальної мережі:
Коментар:

Поля відмічені *(зірочкою) обов'язкові для заповнення.

Плакат - брат барикад