Такий натуральний і якісний сир ви в магазині не купите! Розбираємося, в чому головний секрет смачного домашнього сиру.
Хочете самостійно готувати ексклюзивні сорти сиру, які годі й шукати на прилавках магазинів? Самостійно приготувати сир не просто, але за допомогою сучасного обладнання ви можете оволодіти мистецтвом приготування іспанського манчего, італійської Качотта або кіпріотського халумі прямісінько на своїй кухні у 8 квадратних метрів!
Процес сироваріння доволі трудомісткий. Тут немає можливості зупинитися і відкласти на потім. Необхідно строго йти за технологічною картою.
Чому домашній сир?
Головна особливість домашнього продукту – його натуральність. Що можна знайти в складі магазинного сиру: ферментний препарат мікробіального походження, консервант нітрат натрію, барвник... Незрозуміло і неапетитно якось, правда? А для приготування домашнього сиру використовується тільки закваска і фермерське молоко.
Обладнання та посуд
Крім якісних продуктів для приготування сиру знадобиться спеціальне обладнання і посуд. Без чого точно не можна обійтися - це градусник, PH-метр для вимірювання кислотності і ювелірні ваги. Адже при сироварінні кожна сота грама грає роль. Також важливо мати хороший прес для сиру і спеціальні форми: https://mirbeer.com.ua/ua/31-formi-dlya-siru
Каструлі теж повинні бути особливі - з багатошаровим дном, зроблені з нержавіючої сталі.
Гарне молоко - запорука успіху!
Щоб сир вийшов дійсно смачним, важливо правильно підібрати молоко. Зрозуміло, що молоко в «тетрапаці» з терміном придатності півроку не підійде. Роль грає не тільки жирність продукту, але і його натуральність. У молоці не повинно бути ніяких домішок. Найкраще - домашнє коров'яче і козяче молоко, куплене у фермерів.
З чого почати?
Пропонуємо простий рецепт приготування Моцарелли в домашніх умовах. На приготування смачного сиру у вас піде приблизно півгодини. А готувати ми його будемо з натуральним йогуртом замість закваски.
Що нам знадобиться для того, щоб приготувати сир:
1. Молоко - 1 літр (високої жирності, краще взяти домашнє);
2. Натуральний йогурт - 125 грам;
3. Сіль - за смаком (якщо хочете не надто солоний сир, візьміть 1,5 ч. л., Для солоного 3 ч. л. чи більше);
4. Оцтова есенція 25% - 1 ст. ложка.
Послідовність приготування:
1. Берем каструлю або сотейник, вливаємо в нього молоко і солимо. Ставимо на вогонь та доводимо до кипіння (кип'ятити не потрібно)
2. У нагріте молоко додаємо натуральний йогурт і оцет, добре все перемішуємо, знімаємо з вогню
3. Візьмемо марлю і складемо її в кілька шарів. Беремо друшляк і застилаємо його дно складеною марлею
4. Тепер візьмемо посуд, в який поставимо наш друшляк для того, щоб туди стікала сироватка
5. Поступово виливаємо молочну суміш в друшляк, віджимаємо, аби сир відійшов від рідини
6. Сформуємо з сиру щільні кульки і помістимо їх в сироватку. Накриваємо кришкою і залишаємо охолонути. Як тільки наш сир повністю охолонув, відправляємо його в цій самій ємності (не зливаючи сироватку) в холодильник на 1 добу.
Сир Моцарелла готовий!
Від себе додамо - їжте сир. Дослідження фінських вчених з університету Турку показали, що він здатний зміцнювати імунну систему. Так що, їжте на здоров’я, тільки не перестарайтеся з порціями!
Архів журналу Віче
№4 | |
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата |
Дуда: Інциденти з ракетами РФ у повітряному просторі НАТО загрожують ширшою війною
У Польщі хочуть змінити правила прихистку для українців із простроченими документами
Зеленський назвав "Рамштайну" життєво важливі пріоритети для успіху України
В ЄС погрожують ухилянтам, очікування від допомоги США, "атака" дронів на Білорусь: новини дня
Туск назвав дату перестановок в уряді у зв'язку з європейськими виборами
У Польщі кажуть, що готові допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку
Глава МЗС Польщі: Росія бреше про польські плани анексувати частину України
Євродепутати просять владу Австрії вплинути на Raiffeisen щодо його бізнесу в Росії
Макрон захищає свою позицію про створення "стратегічної двозначності" для Росії
Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку