Чт, 01 жовтня 2020

Кіпр не збирається знімати блокування санкцій проти режиму Лукашенка – ЗМІ

Кіпр на саміті лідерів Європейського союзу збирається твердо стояти на позиції, що санкції проти білоруських чиновників можуть бути затверджені тільки в тому випадку, якщо санкції будуть накладені на Туреччину.

Кіпр на саміті лідерів Європейського союзу збирається твердо стояти на позиції, що санкції проти білоруських чиновників можуть бути затверджені тільки в тому випадку, якщо санкції будуть накладені на Туреччину.

Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на кіпрського дипломата, передає "Європейська правда".

"Щоб вивільнити білоруське досьє, ми повинні домовитися і за нашими пропозиціями", - сказав дипломат, додавши, що президент Кіпру Нікос Анастасіадіс зустрівся в середу з Шарлем Мішелем, який головуватиме на дводенному саміті, щоб викласти позицію Нікосії.

"Я думаю, що в Європейській раді буде довга дискусія. Я не виключаю, що з цього може щось вийти, але на даний момент я б не став ставити гроші на щасливий результат", - зазначив він.

Місяць тому ЄС пообіцяв ввести санкції щодо Білорусі за фальсифікації виборів і порушення прав людини, але заснований на консенсусі Союз був позбавлений можливості виконати цю обіцянку через позицію Кіпру.

Кіпр заявляє, що не може підтримати пропоновані санкції проти білоруських чиновників, якщо паралельно не будуть вжиті заходи проти Туреччини у зв'язку з окремою суперечкою про енергоресурси, яка викликала напруженість у Східному Середземномор'ї.

Дипломат відкинув критику з боку деяких держав-членів ЄС про те, що вето Кіпру на білоруські санкції підриває довіру до блоку у сфері прийняття зовнішньополітичних заходів на своєму "задньому дворі", вказавши, що Туреччина також є "заднім двором" ЄС.

"Президент (Кіпру) знаходиться між молотом і ковадлом в тому сенсі, що навіть опозиція визнала: крок по Білорусі був хорошим. Тому він не може повернутися додому, випустивши білоруське досьє, не маючи з цього зиску" - зазначив дипломат.

Як повідомлялося, лідери ЄС 1 і 2 жовтня зберуться у Брюсселі на саміт для обговорення низки питань, в тому числі ситуації в Білорусі і Нагірному Карабаху.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня