Пт, 14 серпня 2020

Прем'єр Болгарії представив проєкт змін до Конституції і заявив про готовність до відставки

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що піде у відставку, якщо парламент схвалить його плани з призначення виборів до Великих народних зборів для зміни Конституції.

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що піде у відставку, якщо парламент схвалить його плани з призначення виборів до Великих народних зборів для зміни Конституції.

Про це він заявив у спеціальному зверненні, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на БГНЕС.

"У момент, коли Національні збори приймають рішення про проведення виборів у Великі народні збори відповідно до ст. 160 Конституції, я йду у відставку з поста прем'єр-міністра в той же день", - сказав Борисов.

Дві третини з 240 депутатів повинні проголосувати, щоб схвалити призначення виборів у Великі народні збори, які скликаються для вирішення особливо важливих державних і громадських справ. Такими є: обговорення та затвердження нової конституції; зміни в території країни; зміни державного ладу тощо. Великі народні збори складаються з 400 депутатів, 200 з яких обираються на основі мажоритарного, а 200 - пропорційного представництва.

Борисов також представив проєкт змін до Конституції, підготовлений його правлячою партією ГЕРБ.

Документ пропонує скоротити кількість депутатів Національних зборів (парламенту) з 240 до 120, а у Великих народних зборах кількість депутатів буде скорочена з 400 до 280.

Пропонується скасувати Вищу судову раду і створити Судову раду суддів і Судову раду прокурорів. Ці дві ради будуть окремо розглядати кадрові питання, що стосуються суддів і прокурорів та слідчих.

Також передбачається встановити термін повноважень голови Верховного касаційного суду, Вищого адміністративного суду і Генерального прокурора на 5 років.

"Ми будемо пропонувати обмежити повноваження міністра юстиції тільки для пропозиції проєктів бюджетів до відповідних органів і управління нерухомістю судової системи", - сказав Борисов.

Радам суддів і прокурорів запропонують створити окремі інспекції, тобто не бути однією інспекцією, як зараз. Кожна з двох інспекцій складається з головного інспектора і п'яти інспекторів.

Пропонується ввести інститут індивідуальної конституційної скарги. Також пропонується, щоб Національні збори кожні шість місяців заслуховуватимуть звіт генпрокурора і має затверджувати його.

Крім того, парламент зможе заслуховувати генпрокурора з питань, пов'язаних з конкретним кримінальним провадженням, з дозволу прокурора, який веде справу.

Нещодавно прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов сказав, що може подати у відставку на тлі протестів, але хоче, щоб уряд залишився до виборів, які відбудуться наступного року.

Читайте також: Геть з пляжу: що викликало масштабні протести у Болгарії та як може змінитися курс країни.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Сьогодні, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Сьогодні, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Сьогодні, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Сьогодні, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Сьогодні, 28 березня

Чехія виділить кошти на свою ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України Сьогодні, 28 березня

ЄС розблокував пільги для України, Косово йде в Раду Європи, "коаліція бронетехніки": новини дня Сьогодні, 28 березня

ЗМІ: Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила американських посадовців Вчора, 27 березня

Словенія приєднається до ініціативи Чехії із закупівлі снарядів для України Вчора, 27 березня

Естонія готова підтримати прем’єра Нідерландів на посаду генсека НАТО Вчора, 27 березня