Пт, 03 липня 2020

Як купити житло без допомоги посередників?

Поради при Купівлі Квартири Самостійно (без Ріелторів) 2020

Разрыв договора

Ріелторська фірма не несе ні матеріальної, ні юридичної відповідальності за квартиру або інший об'єкт нерухомості, яка купується з її допомогоюї, як вважає більшість людей. Хоча в договорі з посередниками може знаходитися пункт, згідно з яким агент зобов'язаний перевірити житловий об'єкт на юридичну чистоту. Але ріелтор - це не юрист, тому він не зобов'язаний мати юридичної освіти, тому навряд чи посередникрозбирається у всіх юридичних питаннях і законодавчих тонкощах. Купити квартиру в Україні самостійно можна на порталі Nedviga-pro.

Основні моменти

Щоб уникнути зустрічі з продавцями-аферистами, не обов'язково вдаватися до послуг агентства з нерухомості. Покупцеві житла досить ознайомитися з поширеними шахрайськими схемами, з'ясувати, на якій стадії угоди аферисти можуть їх застосувати, і максимально убезпечити себе від їх злочинних дій.

Якщо говорити про покупку квартири на вторинному ринку, то потенційний покупець повинен дотримуватися наступного алгоритму дій.

Критерії вибору нерухомості, що купується

По-перше, людина повинна визначити, скільки грошей вона готова витратити на купівлю житла, з якою метою вона купує квартиру (жити в ній або здавати в оренду) і на якому ринку нерухомості людина планує її купити. Крім того, покупцеві слід вирішити, в якому районі населеного пункту він хоче жити, на якому поверсі повинно бути розташоване його майбутнє житло і скільки квадратних метрів воно повинно в себе включати.

Пошук відповідного об'єкта нерухомості

Після того, як покупець з'ясує, яку квартиру він хоче купити, йому варто приступити до пошуку відповідного варіанту. Для цього можна переглянути оголошення про реалізацію квартир і будинків, розміщених на спеціалізованих сайтах в Інтернеті, поспілкуватися на цю тему зі знайомими і рідними.

Як купити житло без допомоги посередників

Після того, як потенційному покупцеві вдасться вибрати кілька вподобаних оголошень, йому слід зателефонувати за номерами, вказаними в них. Відразу слід сказати, що більшість оголошень на порталі помістили посередники, тому покупцеві не потрібно дивуватися, якщо на іншому кінці дроту йому скажуть, що це житло продано, але є інший варіант, більш гідний уваги. І ще один важливий момент, покупець повинен розмовляти по телефону саме з власником квартири, а не з його рідними або друзями. Природно, покупець повинен з'ясувати, за яку ціну продається житло і чи доречний торг, проведений ремонт в квартирі.

Огляд квартир і торги

Огляд обраного житла повинен відбуватися в денний час доби, щоб потенційний покупець зміг помітити всі його недоліки. Особливу увагу варто приділити не тільки стану квартири і температурі повітря в ній, плануванні, а й фасаду житлового будинку. Якщо на зовнішніх стінах житлового будинку є тріщини або воно утеплено спеціальними плитами, то, швидше за все, в квартирі буде прохолодно і волого, що може привести до виникнення грибка.

Осмотр квартиры

Крім того, потенційному покупцеві слід з'ясувати, хто буде проживати з ним по сусідству. Від цього буде залежати його спокій. Адже сусідами по сходовій клітці можуть бути і люди, які мають алкогольну і наркотичну залежність. Чи зможе покупець жити з соціально-небезпечними людьми по сусідству?

Юридична перевірка житлового приміщення

Купівля житлової нерухомості без допомоги юристів - ризикована угода. Будь-яка помилка, допущена покупцем в ході операції, може коштувати йому не тільки грошей, але і купленого житла.

Як звести ризики обману до мінімуму

В першу чергу покупцеві слід перевірити паспорт продавця, щоб переконатися, що він є тим, за кого себе видає.

Покупець повинен бути впевнений, що продавець є психологічно здоровою, дієздатною людиною. Для цього йому потрібно з'ясувати, чи не перебуває продавець на обліку в наркологічному центрі або в психіатричному диспансері.

Покупець повинен дізнатися, чи була проведена в реалізованої квартирі перепланування і узаконена вона. Адже за законом перебудова житла має бути погоджено з відповідними інстанціями, а на руки власнику має бути видано дозвіл на перепланування. Якщо людина придбає житло з неузаконеним переплануванням, то йому доведеться збирати документи, стояти в довгих чергах, витрачати власні гроші, щоб узгодити її з БТІ.

Продавець повинен пред'явити покупцеві правовстановлюючу документацію на житловий об'єкт (свідоцтво про право на власність, свідоцтво про право спадщини тощо), ідентифікаційний код та паспорт повіреного, оригінал довіреності, технічний паспорт, довідка з ЖЕКу форми №3, звіт про експертну оцінку нерухомого майна. Документи повинні бути справжніми.

Якщо продавець є не єдиним власником реалізованої нерухомості, у нього має бути нотаріально завірена згода інших власників на продаж.

Якщо одним з власників квартири є недієздатна людина або дитина, буде потрібен дозвіл органів опіки на проведення операції.

Якщо продавець перебуває в шлюбі, у нього має бути згода чоловіка (дружини) на реалізацію спільно нажитої нерухомості. Цей документ повинен бути завірений у нотаріуса.

Слід звернутися до відділення паспортного столу і разом з продавцем отримати довідку, яка свідчить про кількість прописаних в квартирі осіб. Крім того, в паспортному столі покупець може отримати виписку, в якій буде зазначено, скільки угод було проведено з придбаним житловим об'єктом, хто був прописаний в ньому і т. д.

І останнє. Покупець повинен з'ясувати, чи не знаходиться хто-небудь із зареєстрованих в реалізованому житловому приміщенні людей у в'язниці або на військовій службі, чи не є хто-небудь з них безвісти зниклим.

Після того, як людина переконається в юридичній чистоті житла і доброчесності продавця, між ними може бути укладено попередню угоду, а згодом основний договір у присутності нотаріуса.

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Сікорський: Краще пустити заморожені кошти РФ на зброю для України, а не її відбудову Сьогодні, 19 березня

ЗМІ: Президент Румунії затвердив майбутнє навчання українських пілотів на F-16 в країні Вчора, 18 березня

Міністри країн ЄС погодили 5 млрд євро для допомоги Україні зброєю на 2024 рік Вчора, 18 березня

Шмигаль назвав п’ять ключових секторів України як майбутнього члена ЄС Вчора, 18 березня

Кабмін затвердив план реформ, за виконання яких Україна отримає 50 млрд від ЄС Вчора, 18 березня

Шмигаль підтвердив бажання України почати переговори з ЄС у першому півріччі Вчора, 18 березня

ЗМІ: Британія радить Україні тримати оборону на сході і зосередитися на ударах по Криму 17 березня

Макрон пояснив, як він прийшов до ідеї щодо іноземних військ в Україні 17 березня

Макрон: Приїду в Україну з конкретними пропозиціями і рішеннями 17 березня

"Радіо Свобода": Угорщина знову скаржиться державам ЄС на "утиски угорців" в Україні 16 березня