Пт, 22 травня 2020

Українські дипломати в Німеччині "врятували" унікальне срібло з України

Українським дипломатам вдалося запобігти продажу у Німеччині незаконно вивезеного з України унікального комплексу срібних речей римського часу.


Фото: www.epravda.com.ua

Українським дипломатам вдалося запобігти продажу у Німеччині незаконно вивезеного з України унікального комплексу срібних речей римського часу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ICOM Ukraine, Український національний комітет міжнародної ради музеїв.

Мова про фрагменти посуду та ще кілька предметів, які датуються третім століттям н. е. У цей час рублене срібло Римська імперія використовувала як дипломатичний інструмент для виплати подарунків або субсидій певним групам "варварів" та як форму військової оплати найманців з-за кордону, що служили Риму. Подібних речей у жодному українському музеї немає.

Цінності у листопаді 2019 року на Тернопільщині знайшла людина під ніком Vovan. 29 листопада інформацію про знахідку було оприлюднено в Інтернеті, а в період 4-8 грудня 2019 року виставлено на продаж на сайті, через який неодноразово продавалися археологічні пам’ятки, що далі опинялися за кордоном.

8 травня цього року український археолог і пам’яткоохоронець Максим Левада оприлюднив відомості про те, що 2 найяскравіші речі з проданого комплексу зараз виставлені на одному з німецьких аукціонів старожитностей у вигляді двох окремих лотів. При цьому зловмисники вказали неправдиві дані, що обидві знахідки начебто походять "з приватної колекції з Південної Німеччини і відомі на арт-ринку з 1970-80 років".

За наявною в ICOM Ukraine інформацією Міністерство культури не надавало дозволу на вивезення цих пам’яток. Тобто йдеться про контрабанду культурних цінностей.

Продати ці речі з аукціону мали 25 травня і у разі продажу шанси повернути їх до України майже зникали. Втім 20 травня пізно ввечері інформацію про скарб і ситуацію навколо нього отримав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

За дорученням Кулеби українські дипломати у Німеччині взялися за порятунок римського срібла. У результаті аукціон погодився зняти речі з продажу і на час перевірки не повертати їх власникові.

Зараз українські дипломати працюють з правоохоронними органами Німеччини для запуску офіційних процедур повернення незаконно вивезених пам’яток.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Сьогодні, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Сьогодні, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" Вчора, 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям Вчора, 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО Вчора, 22 квітня

Громадяни Словаччини зібрали вже понад 3 млн євро на снаряди для України Вчора, 22 квітня

Глава МЗС Швеції: ЄС хоче запровадити санкції проти СПГ з Росії і "тіньового флоту" Вчора, 22 квітня

Ідеальні подарунки на День матері Вчора, 22 квітня

Сенатор США допустив відправку Україні далекобійних ATACMS до кінця наступного тижня Вчора, 22 квітня

У Конгресі підтримали конфіскацію заморожених активів РФ у США для України 21 квітня