Чт, 23 січня 2020

Лідер фракції "Слуга народу" хоче зупинити євроінтеграцію і створити "свої правила гри"

Глава депутатської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія вважає, що Україна має тимчасово відмовитися від політики гармонізації власного законодавства із ЄС


Фото: www.eurointegration.com.ua

Глава депутатської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія вважає, що Україна має тимчасово відмовитися від політики гармонізації власного законодавства із ЄС

Про це він заявив під час виступу в Українському домі у Давосі у середу, повідомляє Укрінформ.

На думку народного депутата відмова від політики європейської інтеграції, основною компонентою якої є законодавче зближення України та ЄС, потрібна для створення Україною власних правил гри, які, на його думку дозволять використовувати конкурентні переваги.

"Багато сусідніх країн тиснуть на нас, схиляючи до так званої "гармонізації законодавства" (українського із європейським -ЄП). Однак, я вважаю, що для України це неправильно. Якщо слабша економіка об’єднується із сильнішою, то завжди залишатиметься слабшою, граючи за однаковими правилами", - заявив Арахамія.

На його переконання, Україна повинна створити унікальні правила, й "заради використання наших відмінностей приходитимуть інвестори". "Ці слова можуть бути не популярними у Європарламенті чи деінде, але ми мусимо зайняти якесь унікальне місце, поки не станемо сильнішими, й вже тоді можемо синхронізуватися", - зазначив депутат.

Арахамія також наголосив на важливості для України створення власних правил гри й використання "конкурентної переваги". "Якщо ми гармонізуємося, то можемо стати найслабшою економікою у ЄС, чимось на кшталт Словенії. Будучи величезною державою, ми матимемо дуже малий вплив, оскільки правила гри вже існують", - вважає він.

Довідково: Словенія є членом Євросоюзу з 2004 року, доєдналася до ЄС у "великій хвилі розширення", разом з 9 іншими державами. ВВП Словенії на душу населення у ринкових цінах, за даними Євростата, складає близько 22 тис. євро на рік, що вище ніж у 12 інших членів ЄС (до прикладу, у Польщі цей показник становить 12900 євро).

ВВП України на душу населення за даними World Bank, у 8,5 разів нижчий за словенський показник.

Оновлено: невдовзі віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що попри заяви глави фракції "Слуги народу" Давіда Арахамії, Україна не відмовиться від євроінтеграції. Публічний коментар з цього приводу публікував і сам Арахамія. Він запевнив, що підтримує гармонізацію українського законодавства з європейським, але Україні варто скористатися плановим переглядом деяких положень Угоди про асоціацію для вигідних для себе змін.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Сьогодні, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Сьогодні, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Сьогодні, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Сьогодні, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Сьогодні, 28 березня

Чехія виділить кошти на свою ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України Сьогодні, 28 березня

ЄС розблокував пільги для України, Косово йде в Раду Європи, "коаліція бронетехніки": новини дня Сьогодні, 28 березня

ЗМІ: Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила американських посадовців Вчора, 27 березня

Словенія приєднається до ініціативи Чехії із закупівлі снарядів для України Вчора, 27 березня

Естонія готова підтримати прем’єра Нідерландів на посаду генсека НАТО Вчора, 27 березня