Ср, 22 січня 2020

Валентин Гладких: Валентин Гладких. Пенсіонери отримують до пенсії плюс 20 копійок

Всі ці розмови про патріотів — це все маячня

Нинішній уряд отримує зарплати і виплати, які не змінились в порівнянні зарплат і виплат, які отримував попередній уряд. Тому ця риторика, що завершилась епоха бідності для окремих слуг народу — неправильна. Це все було встановлено не “Слугами народу”, не новою монобільшістю, не новим президентом і не новим парламентом. Це все було встановлено і діяло ще за минулого уряду. Тому всі ці спекуляції, що нібито це зробила нова влада, це все неправда.

Всі ці зарплати і виплати визначаються чинним законодавством.

Є чітка структура зарплат державного службовця. І ці всі суми, які ми побачили, це за рахунок того, що в кінці року виписали ті виплати, які передбачені чинним законодавством. Це на оздоровлення в розмірі середньомісячної зарплати і на вирішення соціально-побутових питань також в розмірі середньомісячної зарплати.

От і виходить така сума. Плюс додайте туди фонд оплати праці, економія, це коли є вакантні місця, коли кошти на них виділені відповідно до кошторису, але не виплачені, тому що це були вакантні посади, і в кінці року ті кошті розподіляються на всіх керівників відповідної організації. Зрозуміло, що чим вище людина займає місце в цій посаді, ієрархії, тим більше їй перепадає від загального “казана”.

Тому говорити, що вони отримують щомісяця такі величезні зарплати, це неправда. Це просто співпало з кінцем року. Це другий момент.

Третій момент. Всі ці люди, яким не поталанило народитися капіталістами, успадкували власність і величезні статки, вони мають єдине, що продають на ринку, це свої знання, вміння і навички. Вони йдуть на ринок праці і це вміння продають якомога дорожче.

Якщо ми зацікавлені, щоб на державні посади йшли люди з високою кваліфікацією, то ми повинні бути готовими платити за це і відповідну ціну. Всі ці розмови про патріотів — це все маячня. Особисто працював на державній службі і дуже добре знаю, як це працює.

Є професіонали, а є аматори. Професіонали відрізняються від аматорів тим, що вони роблять це за гроші, тому треба бути готовими платити їм гроші.

Четвертий пункт. Попри те, що вище сказано, ніде в світі в публічній сфері ніколи не мають доходи такі, які мають в приватній сфері. Тому якщо людина хоче заробляти більше, нехай йде на ринок праці, знаходить собі роботу у приватному секторі і там заробляє стільки, скільки вона вважає, коштують її вміння і навички.

Чому? Тому що робота у публічній сфері має під собою інші привабливі моменти: це стабільність, передбачуваність, це цілий набір різноманітних пільг. І тому ті люди, які хочуть більше стабільності, передбаченості, соціальних гарантій, весь повний соцпакет, вони будуть йти на державну службу, в публічну сферу. Ті, хто зацікавлений більше заробляти, але усвідомлюючи всі ризики — втрата робочого місця, відсутність будь-яких соціальних гарантій, особливо у контексті нового Закону про працю, то це їхній вибір, це також є конкуренція. Висновок такий: зарплати в публічній сфері на державній службі повинні бути конкурентні по відношенню до ринкових, які є на ринку праці, але не вище, ніж в приватній сфері. Простіше кажучи, юрист на державній службі не може заробляти більше, ніж юрист в приватній компанії.

Те ж саме стосується і економіста, який на державній службі не може заробляти стільки, скільки заробляє в приватній компанії. Це про чиновників. Якщо ми будемо говорити про менеджерів державних корпорацій, то керівник державної корпорації не може заробляти більше, ніж керівник приватної корпорації.

І так у всьому світі. Тобто якщо він такій супер-фахівець і менеджер, то хай йде на ринок і знайде собі роботу і покаже, що він насправді може стільки заробляти, але це не означає, що у нього має бути зарплата дві тисячі гривень, щоб пенсіонери були задоволені, тому що пенсіонери не виконують роботу і багато чого іншого.

Більше того, топ-менеджерів 10 людей на всю країну, а пенсіонерів 20 мільйонів, тому всі ті розмови про те, що давайте заберемо зарплати у міністрів і топ-менеджерів і роздамо їх пенсіонерам, то пенсіонери отримують до пенсії плюс 20 копійок, але риторики неміряно про це, суто пропагандистської.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Сьогодні, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Сьогодні, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Сьогодні, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Сьогодні, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Сьогодні, 28 березня

Чехія виділить кошти на свою ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України Сьогодні, 28 березня

ЄС розблокував пільги для України, Косово йде в Раду Європи, "коаліція бронетехніки": новини дня Сьогодні, 28 березня

ЗМІ: Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила американських посадовців Вчора, 27 березня

Словенія приєднається до ініціативи Чехії із закупівлі снарядів для України Вчора, 27 березня

Естонія готова підтримати прем’єра Нідерландів на посаду генсека НАТО Вчора, 27 березня