Пт, 17 січня 2020

Покриття з корки для оформлення сучасного інтер'єру

Коркові шпалери з'явилися відносно нещодавно і на початку не викликали широкої цікавості у споживачів. Але з часом вони здобули прихильність покупця, що придивившись уважніше до властивостей матеріалу, зробив свій вибір на їхню користь. Сьогодні коркові покриття входять у ТОП інтер’єрних трендів 2020 року. «Віче» розібрався з видами коркових покриттів, особливостями їх поклейки та застосування в інтер'єрі.

probka-oboi

Шпалери коркові

Коркові полотна вважаються не дешевим варіантом настінного покриття. Такі шпалери виготовляються зі шпону - тонкого коркового зрізу - на паперовій або флізеліновій основі. Цей матеріал клеїться аналогічно звичайним шпалерам. Слід звернути увагу, що мінусами таких шпалер вважають відносно слабкі характеристики тепло- і шумоізоляції.

Рулонне коркове покриття

Корку в рулоні не слід плутати зі шпалерами: вони схожі зовні, але відрізняються відсутністю у перших основи з паперу або флізеліну. В основі коркових рулонів тільки сама корка товщиною не менше ніж 2 мм. Клеїти такий вид корки трохи складніше, а для фіксації знадобиться спеціальний клей domprobki.com.ua/khimiya_dlya_probki/klei/.

otdelka-sten-probkoj

Плитка з корки

Плитка являє собою цілісні листи прямокутної форми, як правило виготовляється з виробничих залишків двох перших різновидів. Коркова плитка зручна в роботі, тому часто обирається для обклейки стін.

Виділяють ще один різновид матеріалу - коркові дошки, які використовуються для укладки підлоги. За допомогою спеціального клею підлогову дошку можна закріпити також і на стінах.

Крім класичної технологи порізки, коркове покриття також виготовляють методом напилення - з крихти корки, з'єднаної з полімерами акрилу, з наповнювачами та характерним відтінком. Для нанесення такого матеріалу застосовується компресор або хопер.

Поклейка коркових покриттів

Корковий матеріал відрізняється легкістю в роботі, оскільки наклеюється аналогічно звичайним шпалерам. Тонкощі поклейки коркових шпалер полягають не стільки в техніці, скільки у виборі правильних клейових матеріалів. Спочатку обов'язково готують поверхню, вирівнюють її, видаляють залишки старого покриття. Потім стіни промащуються рівномірним шаром клею, основу шпалер також обробляють клеєм. Полотна приклеюють на поверхню, для розрівнювання застосовують щільний валик. Шпатель для коркових шпалер не використовується, бо може пошкодити пробку. Складнощі можуть виникнути при проклеювання швів, що пов'язано з щільністю коркових матеріалів. Рулони клеяться аналогічно шпалерам.

Для укладання коркової дошки на стіни знадобиться електролобзик. Сама ж фіксація виконується за допомогою рідких цвяхів. Технологія приклеювання на рідкі цвяхи полягає в прикладанні матеріалу, потім його відривання, очікуванні 5-8 хвилин, щоб клей обвітрився і фіксації матеріалу на місце. Такий метод гарантує щільну фіксацію замкового покриття до стіни.

Як бачимо, особливості застосування коркових матеріалів в інтер'єрі залежать головним чином від типу покриття. Тож, вдалого вам вибору та затишку у домівці!

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Сікорський: Краще пустити заморожені кошти РФ на зброю для України, а не її відбудову Сьогодні, 19 березня

ЗМІ: Президент Румунії затвердив майбутнє навчання українських пілотів на F-16 в країні Вчора, 18 березня

Міністри країн ЄС погодили 5 млрд євро для допомоги Україні зброєю на 2024 рік Вчора, 18 березня

Шмигаль назвав п’ять ключових секторів України як майбутнього члена ЄС Вчора, 18 березня

Кабмін затвердив план реформ, за виконання яких Україна отримає 50 млрд від ЄС Вчора, 18 березня

Шмигаль підтвердив бажання України почати переговори з ЄС у першому півріччі Вчора, 18 березня

ЗМІ: Британія радить Україні тримати оборону на сході і зосередитися на ударах по Криму 17 березня

Макрон пояснив, як він прийшов до ідеї щодо іноземних військ в Україні 17 березня

Макрон: Приїду в Україну з конкретними пропозиціями і рішеннями 17 березня

"Радіо Свобода": Угорщина знову скаржиться державам ЄС на "утиски угорців" в Україні 16 березня