Чт, 07 листопада 2019

Збагатитися на бабусиних іконах: за що колекціонери готові віддати мільйони

Старі ікони можуть принести чималий прибуток. Віче з'ясовував, як перетворити сімейні реліквії в живі гроші і чи можна взагалі продавати ікони.

ikona

Продаж ікони - чи гріх на душу?

Якщо ви - затятий атеїст, то вас навряд чи стане цікавити таке питання. Але якщо ви - людина віруюча, нехай і не приймаєте в церковному житті активної участі, подібні питання вас напевно хвилюють. Так чи можно продать икону?

Ікона - це святиня, яка повинна бути дорога серцю християнина. Багато людей вірять, що продавати ікони не можна, це великий гріх. Але якщо розібратися, то продаж ікон не є чимось поганим з точки зору церкви.

У всі часи іконописці отримували гроші за свої роботи. Створення ікон для них – це повсякденна праця, результат якої з самого спочатку призначений на продаж. Церковні ікони часто писалися на замовлення самих настоятелів та за немалі гроші. Тому, не залежно від того, чи віруюча ви людина чи ні, ніяких заборон щодо продажу ікон у церкві не існує.

Нерідко люди бояться продавати фамільну спадщину або подаровані образи. У такій ситуації розкажіть про ваші обставини і попросіть благословення на продаж у вашого настоятеля або у батюшки будь-якого храму. Благословення в цій ситуації допоможе психологічно.

Продаж ікон

Перші ізографи самостійно продавали свої твори на ярмарках. Пізніше в містах з'явилися спеціалізовані магазини церковного приладдя, а в провінції купити ікони можна було у бродячих торговців, яких називали офени. Сьогодні купити ікони можна в церковних крамницях, антикварних лавках, монастирях, у колекціонерів і просто з рук на ринку.

Ікони купують не тільки віруючі люди або священнослужителі. Інтерес до ікони як культурної цінності, яких почав формуватися приблизно в XVIII столітті, викликає чималий інтерес у приватних колекціонерів.

Як правильно продати ікону?

Минулого жовтня Інтернет підірвала новина про те, як ікону флорентійського живописця Чімабуе XIII століття продали більш ніж за 26,6 мільйона доларів. Шедевр італійського художника довгий час висів на кухні звичайної літньої француженки, і його власниця нічого не підозрювала про її справжню цінності.

Але як правильно продати ікону, яка, можливо висить десь на вашій кухні або в коморі? Щоб вигідно щось продати, потрібно вивчити ринкові ціни і знайти гідного покупця.

Один із шляхів, який допоможе визначитися з цінністю і ціною предмета - виставити його фотографію на спеціалізованому антикварному інтернет-форумі. Як правило, там є фахівці, відомі у своїх колах. Вони дорожать репутацією і постараються надати досить об'єктивну оцінку. Якщо предмет дискусійний, то за допомогою форуму ви також побачите всі аргументи "за" і "проти".

Можна також звернутися за консультацією і оцінкою в антикварний салон - у багатьох їх надають безкоштовно і можуть зробити попередню оцінку навіть по вашій фотографії в режимі онлайн.

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата