Вт, 22 жовтня 2019

Як Кравцов з компанією планують роздерибанити 100 млн доларів

Щодня стрічка новин рясніє повідомленнями про чергові афери, аварії та гучні заяви на Укрзалізниці.

Щодня стрічка новин рясніє повідомленнями про чергові афери, аварії та гучні заяви на Укрзалізниці. Від плачевного стану залізничної галузі вже давно втомились і замовники послуг перевезення вантажів, і пасажири. І ось перший за довгий час позитив – Європейський банк реконструкції та розвитку надав Укрзалізниці кредит 100 млн доларів.

Голова правління Євген Кравцов одразу заявив, за ці гроші модернізують залізничні шляхи, а також удосконалять систему контролю залізничного трафіку. На перший погляд - це дуже хороший шанс на реальні зміни на залізницях України. Близько 70 млн доларів з кредитних коштів залізничники планують витратити на закупівлю елементів верхньої будови колії. Усі закупівлі проходитимуть через електронний майданчик – ЕСЕРР, тобто «в тіні», де неможливо простежити ні усіх учасників, ні їхні цінові пропозиції, та й чіткі критерії відбору на сайті не публікують.

До електронних торгів залізниця почала готуватись заздалегідь, склавши перелік необхідного товару і одразу передбачили, хто б міг взяти участь у торгах. Цікаво, що напередодні Євген Кравцов у своєму інтерв’ю заявив, що брати участь в тендері можуть «низка міжнародних компаній та виробників з країн СНД».

І у своєму шорт-листі Укрзалізниця зазначила «низку» російських компаній , таких як Нижнесалдинский металлургический комбинат, Белорецкий завод металлических изделий, Уралмет, Северсталь-метиз і т. д. Тобто, Укрзалізниця готова вести торгівлю з Росією, а значить платити окупанту?! Парадокс чи не так?

Загалом ситуація із закупівлями на «Укрзалізниці» неоднозначна досить давно. Складається враження, що процес закупівлі необхідних товарів та послуг не контролює ніхто, або «ТОП менеджер» перетворив АТ «Укрзалізниця» на власний гаманець.

Закупівля рушників, золотих ґудзиків, підстаканників, ручок Parker, рідкого мила, крісел для керівного складу, святкування Дня залізничника та ін… Багато з цих закупівель під тиском преси вдалося зупинити. Як відомо, закупівлі на АТ «Укрзалізниця» відбуваються через систему електронних торгів Prozorro, яка покликана забезпечити прозорий та відкритий процес закупівлі, але ТОП-менеджмент у системі прозорих закупівель, як і у ситуації із виплатою власної заробітної плати, знайшов спосіб введення корупційної СХЕМИ! Виявляється, після того як відбудуться торги, учасники пройдуть усі необхідні процедури, оплатять кошти, заключення угоди з АТ «Укрзалізниця» не є гарантією того, що підприємство-переможець буде постачати свої вироби/ або надавати послуги. Початком постачання товарів/надання послуг є рознарядка , яку підписує або не підписує ТОП-менеджмент. У багатьох випадках усі позитиви системи Prozzoro зводяться нанівець, оскільки присутнє ручне керування системою закупівель.

Тому й не дивно що керівництво УЗ прагне перейти в тінь ЄБРР, де його зловживання буде виявити набагато складніше, а то й взагалі неможливо.

В той же час, Кравцов в особистих блогах та публічних інтерв’ю відкрито заявляє, що хоче бачити в Україні продукцію іноземних виробників, зокрема німецького виробника скріплень Vossloh. А член правління «Укрзалізниці» Ремігіуш Ян Пашкевич проводить перемовини з польською компанією виробником скріплень для залізничних шляхів Plastwil . Виникає запитання, а зі скількома українськими виробниками голова правління Кравцов Є.П. та член правління Пашкевич Р.Я.

провели переговори та круглі столи щодо поставок на АТ «Укрзалізниця» дешевої та якісної продукції?

Тобто, керівництво залізниці не лише блокує розвиток українських підприємств, а відповідно і економіки країни, а й готове піддавати ризику перевезення залізничними шляхами.

Що важливо, іноземне є незавжди якіснішим. Ось, до прикладу, маленький факт про скріплення німецького виробника Vossloh.

Впродовж двох років одна з деталей пружного скріплення виробництва Vossloh, а саме клема пружна, проходила випробування в Україні. В результаті - безуспішно. Чому так? Особливістю саме Української залізниці є те, що в нас по одних і тих самих шляхах їздять і пасажирські, і вантажні потяги. В Європі – де і здебільшого використовують скріплення вище зазначених виробників, залізничні шляхи розділені, тому і вантажонапруженість там значно менша.

Також жодне скріплення компанії Plastwil не проходило експлуатаційних випробовувань на українській колії, тому не відомо, як воно буде працювати в умовах українських залізниць.

Чи готовий очільник залізниці почати таку ризиковану для усіх співпрацю – виглядає, що так. Більш того, створює всі умови, аби ніхто і ніщо не завадили йому продовжувати вкорінювати корупцію на «Укрзалізниці».

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Як доглядати за татуюванням Сьогодні, 19 березня

Сікорський: Краще пустити заморожені кошти РФ на зброю для України, а не її відбудову Сьогодні, 19 березня

ЗМІ: Президент Румунії затвердив майбутнє навчання українських пілотів на F-16 в країні Вчора, 18 березня

Міністри країн ЄС погодили 5 млрд євро для допомоги Україні зброєю на 2024 рік Вчора, 18 березня

Шмигаль назвав п’ять ключових секторів України як майбутнього члена ЄС Вчора, 18 березня

Кабмін затвердив план реформ, за виконання яких Україна отримає 50 млрд від ЄС Вчора, 18 березня

Шмигаль підтвердив бажання України почати переговори з ЄС у першому півріччі Вчора, 18 березня

ЗМІ: Британія радить Україні тримати оборону на сході і зосередитися на ударах по Криму 17 березня

Макрон пояснив, як він прийшов до ідеї щодо іноземних військ в Україні 17 березня

Макрон: Приїду в Україну з конкретними пропозиціями і рішеннями 17 березня