Вт, 17 вересня 2019

Мирошниченко про вибори у Києві: Банкова страхується, створюючи нові важелі впливу на виконавчу владу

Незрозуміло, навіщо обирати мера Києва в грудні, якщо за законом наступного року місцеві вибори відбуватимуться на всій території України.

Незрозуміло, навіщо обирати мера Києва в грудні, якщо за законом наступного року місцеві вибори відбуватимуться на всій території України. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український спортивний журналіст та політик, телеведучий, народний депутат України VII скликання Ігор Мирошниченко.

За словами нашого співрозмовника, є великі сумніви у тому, що дострокові вибори мера Києва будуть проведені на законних підставах.

«Якщо ми подивимося на той законопроект, що було опубліковано вчора, то побачимо багато невідповідностей до законів і чинних статей Конституції.

Але найголовніше, за цим законом урізаються права місцевих територіальних громад, і цілком очевидним є бажання Банкової й надалі контролювати все, незалежно від того, хто буде міським головою. А саме через призначення голів адміністрацій. І я вважаю, що це правильно в рамках адміністративно-територіальної форми, аби представники президента контролювали рішення органів місцевого самоврядування на відповідність їх законності і Конституції», - каже експерт.

В той же час, продовжує Мирошниченко, цілком очевидним є бажання влади впливати на всі процеси і блокувати будь-яке рішення органів місцевого самоврядування Київської міської ради та районних рад, якщо вони не будуть відповідати інтересам Банкової.

«Там дуже багато підстав і дуже розмиті терміни, коли представники президента, які очолюватимуть адміністрації, будуть блокувати рішення виконавчої влади, оскаржувати їх, накладати на них вето, і таким чином, будь-які рішення органів місцевого самоврядування, на мій погляд, в майбутньому без схвалення Банкової не будуть працювати, вони будуть блокуватися», - впевнений політик.

Експерт нагадує про те, що за законом місцеві вибори на всій території України відбуваються наступного року.

«Поки що незрозуміло, в який спосіб збираються і чи збираються вибори, які заплановані на 8 грудня, робити винятково у місті Києві. Бо якщо проведуть вибори в Києві, то наступні вибори в столиці, і міського голови в тому числі, будуть майже через рік. Чи є в цьому якийсь сенс?

У мене велике питання», - констатує наш співрозмовник.

За словами Мирошниченка, виконавчу владу мають формувати депутати, яких обирають кияни. Але у виконавчої влади мають бути всі важелі впливу на ситуацію в місті.

«На жаль, судячи з опублікованого закону, бажання Банкової підстрахуватися є цілком очевидним.

Тобто якщо монобільшості у “Слуги народу” в Раді не буде, то у них будуть важелі впливу на виконавчу владу у особі голів адміністрації», - додає політик.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Сьогодні, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Сьогодні, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Сьогодні, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Сьогодні, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Сьогодні, 28 березня

Чехія виділить кошти на свою ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України Сьогодні, 28 березня

ЄС розблокував пільги для України, Косово йде в Раду Європи, "коаліція бронетехніки": новини дня Сьогодні, 28 березня

ЗМІ: Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила американських посадовців Вчора, 27 березня

Словенія приєднається до ініціативи Чехії із закупівлі снарядів для України Вчора, 27 березня

Естонія готова підтримати прем’єра Нідерландів на посаду генсека НАТО Вчора, 27 березня