Пн, 19 серпня 2019

Вирощування гороху і анісу

Виростити таку культуру в домашніх умовах не складе великих труднощів, проте для гарного врожаю повинен бути належний догляд. Вирощування гороху в домашніх умовах зовсім практично не відрізняється від вирощування у відкритому грунті. Але незважаючи на це свої нюанси все-таки є. Тепло і сонячне світло є необхідним фактором у вирощуванні гороху.

Виростити таку культуру в домашніх умовах не складе великих труднощів, проте для гарного врожаю повинен бути належний догляд. Вирощування гороху в домашніх умовах зовсім практично не відрізняється від вирощування у відкритому грунті. Але незважаючи на це свої нюанси все-таки є. Тепло і сонячне світло є необхідним фактором у вирощуванні гороху.

З цієї ж причини варто вибрати відповідне місце в будинку. Найкращим способом стане вирощування культури на підвіконні. Там буде достатнє освітлення для насіння культури. Вирощування на балконі можливо, але в холодну пору рослина потрібно буде прибрати в більш тепле місце. При посадці гороху варто вибрати сорт в залежності від того, в яку пору року дана культура буде виростати. Для агроробіт рекомендуєму мінітрактори тут.

Після вибору сорту, варто відібрати найкращі горошини, для цього потрібно помістити плоди в воду з двома чайними ложками солі, найздоровіші і придатні для посадки горошини залишаться на дні, погані спливуть на поверхню. Сам горох є не вибагливий культурою, умови вищого рівня по вирощуванню не обов'язкові. Перед посадкою плодів рекомендується їх вимочити в розчині марганцівки терміном на 9 12 хвилин. Ємність для висаджування гороху повинна бути досить глибокою і просторій, так як корінь може досягати в довжину від 15 см і вище.

Дана культура любить пухку землю. Для цього може підійти пісок з лісу. Земля з городу не зовсім підійде для посадки, так як в ній менше міститься поживних речовин. Не потрібно забувати про те, що грунт потребує підгодівлі, тому для цього підійде послід або перегній. Для більш полегшеного варіанту, можна придбати вже готову грунт в спеціалізованому магазині. Після вибору ємності і грунту, можна приступати до висадки насіння гороху.

За бажанням культуру можна проростити, замотавши плоди у вологу ганчірку і залишивши в ємності на певний час. Зазвичай цей термін триває максимум до 6 днів. Важливим фактором є ретельний огляд за плодами в тканини. Ганчірка не повинна висихати, інакше плоди загинуть, а й заливати їх водою на даному етапі не слід. Але можна висадити відразу в підготовлену ємність з землею. Як вже говорилося раніше, горох любить пухку землю.

Але крім цього ще одна невід'ємна частина рослинного процесу залежить від рясного і якісного поливу. Коріння цієї культури повинні отримувати достатньо вологи для кращого росту. Періодично грунт в ємності потрібно подрихлівать. Через поливів на верхньому шарі грунту утворюється кірка, яка не дає надходити достатньому обсягу кисню, в наслідок чого, це може привести до загибелі рослини.

Не варто забувати і про різні шкідників. На стадії, коли почали з'являтися паростки культури, рослина слід обробити. Незважаючи на те, що культура вирощуватися будинку і ризик захворювань не великий, профілактика обробки все ж не завадить. Керуючись цими правилами по вирощуванню гороху, урожай не розчарує.

Всі особливості висадки, вирощування та догляду за анісом


Аніс - це однорічна трав'яниста рослина. Має широкий спектр використання в: кулінарії, фармакології, косметології. У трави прямий стебло до 70см, і суцвіття у вигляді парасольок. Надзвичайно корисний завдяки речовинам і мікроелементів в його складі. Застосовується для лікування і профілактики багатьох хвороб в народній медицині.

Керуючись всього парою нескладних настанов багато без проблем зможуть вирощувати цю трав'яниста рослина в своєму саду. Аніс можна віднести до солнцелюбівие видам, це варто враховувати при виборі місця для посадки. Також він холодостійкий і його насіння проростає вже при 5 ° С, але оптимальною буде 25 ° С. Добре росте після овочевих рослин. Грунт до весняної висадки готують з осені.

Грунт перекопують, заглиблюючись в багнет лопати і ретельно видаляючи бур'яни і їх коріння. Трав'яниста вимогливо до грунту і вважає за краще супіщану і багатий чорнозем з додаванням перегною і вапна. Рослина віддає перевагу пористу землю і фосфорні добавки. Не зростає в болотистих і суглинних грунтах.

Хоть рослина і холодостійка, не варто садити його занадто рано. Холодна земля сповільнить зростання і може призвести до псування насіння. Аніс сіють в середині весни, цього часу грунт достатньо прогрівається. Хоч навесні і бувають заморозки, він з легкістю їх перенесе. Земля повинна бути не тільки теплою, але і вологою. Підготовка насіння до посевуІз велику маслянистості і щільною оболонки, що не пропускає вологу і кисень в насіння, проростають дуже повільно. Від температури грунту прямо пропорційно залежить, коли чекати паростки.

Якщо посіяти при в 5 ° С паростки з'являться через місяць, при 13 ° С паростки чекайте не пізніш як через пару тижнів. За 4 дні до посадки матеріал необхідно занурити у воду температурою 17 ° С і змінювати її щодня. Цим забезпечується адаптація посівів до весняних перепадів температури. Така підготовка скорочує термін появи сходів до 10 днів. Перед безпосередньою посадкою землю потрібно розпушити і додати суперфосфат. Ряди посівів анісу маємо з інтервалом 40 см один від одного, на глибину не більше 2 см. Потім злегка ущільнюють. Двотижневі паростки необхідно прорідити залишаючи один на 13 см.

Уход за рослиною полягає не тільки в стандартній четвірці: полив, розпушування, підживлення і прополка, а й уважного спостереження за травою. Надмірне перезволоження або засміченість можуть привести до пошкодження суцвіть. Пошкоджені частини рослини необхідно відразу ж зрізати. Що, в свою чергу, призведе до збільшення зеленої маси. Допускаються підгодівлі органічними добавками і слабким розчином мінеральних добрив. Час збору врожаю зазвичай припадає на кінець літа.

Але перед збором потрібно вирішити для чого використовувати. У кулінарії також використовують зелень її потрібно збирати ще до цвітіння, а плоди коли ствол пожовтів, і їх колір змінився на буро-коричневий. У медичних же цілях збір проводячи в вересні. Зберігання насіння в закритій упаковці при прохолодній температурі і без доступу світла.

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня