Чт, 03 квітня 2014

На Полтавщині вдається зберігати стабільні ціни на хліб

Завдяки забезпеченню стабільності виробничого балансу хлібопекарських підприємств в зерні та борошні на Полтавщині ціни на хліб і хлібобулочні вироби залишаються на тому самому рівні. Про це на нараді з керівниками хлібопекарських підприємств області повідомила директор Департаменту економічного розвитку Полтавської ОДА Олена Адамович.

«Для стабілізації цінової ситуації на ринку хліба в області запроваджене державне регулювання в межах повноважень, наданих органам виконавчої влади. Основний вплив на зміну ціни має саме вартість сировини. Зміна ціни на газ може вплинути ціновим зростанням на хліб простої рецептури в межах 7%», – зазначила вона.

За словами Олени Адамович, проблем у діяльності підприємств хлібопекарної галузі, в тому числі щодо забезпечення сировиною, нині нема. Однак різке коливання в межах держави цін на зерно, борошно, енергоносії та необґрунтоване зростання цін на хліб в сусідніх регіонах, може негативно впливати на цінову ситуацію і для виробників хліба Полтавщини.

Загальна потреба населення області в хлібі за нормами споживання становить 141,3 тис. тонн на рік. Виробництво майже половини цих обсягів забезпечують 10 підприємств асоціації «Полтавахліб» та базові хлібопекарські підприємства області. Іншу частину потреби задовольняє розгалужена мережа міні-пекарень, підприємства мережевої торгівлі, що здійснюють реалізацію хліба, який постачають хлібозаводи сусідніх областей: Дніпропетровської, Харківської, Черкаської, Чернігівської, Київської. Загалом з  інших регіонів завозиться від 10 до 15% загального обсягу хлібо-булочних виробів, які реалізуються на Полтавщині.

Автор: Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ

Архів журналу Віче

Віче №12/2015 №12
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата