Ср, 18 квітня 2018

Німецький школяр знайшов тисячолітній скарб з сотнями срібних монет

На німецькому острові Рюген в Балтійському морі знайдено скарб, що включає безліч срібних монет та інші коштовності. Історики відносять його до кінця десятого століття.

За повідомленнями німецьких ЗМІ, у січні поточного року археологи-аматори Рене Шон (Rene Schoen) і 13-річний хлопчик Лука Малашніченко (Luca Malaschnitschenko) прогулювалися з металошукачем по полю недалеко від селища Шапроде. Школяр виявив шматочок металу, який друзі спочатку прийняли за алюміній. Але, почистивши його, вони зрозуміли, що це срібна монета.

Шукачі повідомили про знахідку в державну археологічну службу. Там їх попросили зберігати подію в таємниці, доки професіонали підготуються до проведення розкопок. У минулі вихідні польові роботи, нарешті, почалися.

Як повідомив The Guardian, на місці були знайдені плетені намиста, перли, брошки, кільця і до 6 сотен монет. Найдавніша з них - Дамаску дирхам, що датується 714 роком, а найбільш "сучасна" потрапила в обіг у 983 році.

klad

Близько сотні знайдених монет карбували при королі Харольд Синьозубого. Його держава включала нинішні Данію, Північну Німеччину, Південну Швецію і частина Норвегії.

Своє прізвисько монарх, який правив з 958 по 986 роки, отримав за мертвий зуб, який мав блакитний відтінок.

Втім, свої дні правитель закінчив аж ніяк не у славі. Він спробував звернути своїх підданих у християнство, але гордий народ вікінгів не схотів відмовитися від віри своїх пращурів. Син короля підняв повстання, і Харольд був змушений втікати в Померанію, де і помер в 987 році. В цю історичну область входить і острів Рюген.

Поки неможливо сказати з упевненістю, чи належить скарб особисто монарху-втікачу. Однак він абсолютно точно став найбільшим скарбом подібних монет на південно-східному узбережжі Балтійського моря.

R. Головний інструмент сучасного мисливця за скарбами не лопата, як у давніх попередників, а сучасний металошукач, що зовні нагадує армійський міношукач. І це не випадково - принцип роботи у цих пристроїв однаковий: в основі полягає явище індукції, знайоме нам зі шкільного курсу фізики. Додамо, що сучасні прилади шукачів скарбів набагато досконаліші за своїх армійських аналогів. Одним з лідерів на ринку сучасних металошукачів є Garrett AT Pro International, які здатні виявляти предмети на великій глибині.

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу 23 квітня