Пт, 16 березня 2018

Дрони на дорогах: коли українці зможуть викликати безпілотне таксі?

Поки українські пасажири користуються звичними автомобілями, а головними критеріями для себе визначають ціну, надійність і безвідмовність подачі машини, світом крокує масштабна технологічна революція.

Багато автокомпаній, які розробляють безпілотні автомобілі, пророкують їхнє основне використання в якості таксі. В перспективі очікується, що таксопарк на базі безпілотних автомобілів дозволить суттєво здешевити перевезення - цьому посприяє практично цілодобова робота кожної машини і відсутність необхідності оплати роботи водіїв.

Перші дрони виходять на маршрути

З 5 березня пасажири в Токіо вже тестують можливості послуг роботаксі служби Easy Ride, яку запустив концерн Nissan у співпраці з компанією DeNA. Деякий час випробування будуть проходити в обмеженому доступі: на першому етапі проїхатися на автономному електрокарі Nissan Leaf можна тільки за тестовим маршрутом.

Тестування безпілотного таксі Hundai також розпочалося у Південній Кореї: в цьому році перший дрон пройшов випробування, успішно подолавши тривалу дистанцію від Сеула до Пхеньяна.

Також стало відомо, що автомобільні компанії Nissan, Renault і Mitsubishi спільно з Університетом Кренфілда і керуючою компанією Highways England мають намір в грудні цього року провести випробування першого безпілотного автомобіля на дорогах Великобританії з лівостороннім рухом.

Нагадаємо, що навесні минулого року російська служба Яндекс-Таксі, що потрапила під заборону в Україні, протестувала в Москві прототип безпілотного таксі, розробленого на базі Toyota Prius спільно з інститутом НАМІ. В планах Яндекса продовжити випробування безпілотників.

®

"Оптимальное такси Киев"

044 498-01-01
063 119-57-70
066 215-06-01
067 665-54-64

https://optima.fm/

Українське безпілотне таксі вже в розробці

Намагаються не відставати і українські розробники. Волонтери з громадського конструкторського бюро «Матриця технологій» також працюють над створенням безпілотного таксі в Україні.

«Через рік ми зробимо дрон безпілотного таксі і воно буде возити людей» - повідомив в своєму інтерв'ю виданню InfoResist відомий український волонтер Юрій Касьянов.

Волонтер зазначає, що хотів би розраховувати на підтримку держави: «Нам потрібні державні технопарки, де студенти б розвивали ці напрямки, працювали з IT-технологіями, з дронами. Наше майбутнє саме за дронами і роботами», - зазначив Касьянов.

До можновладці справді залишається багато питань. Наприклад, чи зможуть взагалі в Україні працювати безпілотні таксі, де ринок пасажирських перевезень досі не врегульовано? За словами тих же чиновників, ринок таксі в Україні на 90-95% знаходиться поза правовим полем, а законодавство в цій сфері наразі має суттєві прогалини.

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Сьогодні, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Сьогодні, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Сьогодні, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Сьогодні, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Сьогодні, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Сьогодні, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" Вчора, 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям Вчора, 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО Вчора, 22 квітня

Громадяни Словаччини зібрали вже понад 3 млн євро на снаряди для України Вчора, 22 квітня