Вт, 13 березня 2018

Цемент пропонують виробляти з вулканічного попелу

Сьогодні для виробництва цементу витрачається дуже багато природних ресурсів. У Массачуссетському університеті вирішили виправити таку ситуацію.

Цемент досі є одним з основних і незамінних будівельних матеріалів, без використання якого не можна уявити жодне будівництво. Однак багатьох екологів та науковців це не радує, адже для виробництва цементу витрачається дуже багато природних ресурсів. Зокрема, в процесі виготовлення цементу в повітря потрапляє дуже багато СО2 - на виробництво цементу доводиться майже 5% загальносвітових шкідливих викидів. У Массачуссетському університеті вирішили виправити таку ситуацію.

У науковому співтоваристві розробляється ідея заміщення цементу вулканічним попелом. У процесі свого формування він вже пройшов термічну обробку, схожу на ту, яка провадиться при промисловому виробництві цементу. Таким чином, будівельний матеріал можна брати у природі вже готовим, що заощадило б багато фінансових ресурсів, а також дозволило б знизити кількість шкідливих викидів.

У природі є дуже багато вулканічного попелу. Він розташований в жерлах вимерлих вулканів, на їх схилах. Також ця речовина викидається при виверженні вулканів.

Дослідники виявили, що заміна 50% традиційного цементу вулканічним попелом до розміру часток 17 мкм зменшила споживання енергії при виробництві бетону на 16 відсотків, при цьому не зменшувалася загальна щільність матеріалу. Таким чином, можливо невдовзі з'явиться можливість знизити вартість виробництва за рахунок значного зниження витрати енергії. У перспективі це дозволить зробити виробництво цементу значно дешевше (цемент цена) і екологічно безпечніше.

«Виробництво цементу потребує багато енергії, тому що потрібні високі температури, і це багатоступінчастий процес. Це основна наша мотивація для пошуку альтернативи. Вулканічний попіл утворюється при високій температурі і високому тиску, і природа вже зробіла всі ці хімічні реакції для нас», - каже Стефані Чин з Департаменту цивільного та екологічної інженерії Массачусетського технологічного інституту.

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

В ЄС погрожують ухилянтам, очікування від допомоги США, "атака" дронів на Білорусь: новини дня Сьогодні, 26 квітня

Туск назвав дату перестановок в уряді у зв'язку з європейськими виборами Сьогодні, 26 квітня

У Польщі кажуть, що готові допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку Вчора, 25 квітня

Глава МЗС Польщі: Росія бреше про польські плани анексувати частину України Вчора, 25 квітня

Євродепутати просять владу Австрії вплинути на Raiffeisen щодо його бізнесу в Росії Вчора, 25 квітня

Макрон захищає свою позицію про створення "стратегічної двозначності" для Росії Вчора, 25 квітня

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Вчора, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини 24 квітня