Пн, 29 січня 2018

У Києві планують знести 3000 хрущовок

Київська міська рада має намір прийняти оновлений генплан реконструкції житлового фонду, який передбачає кардинальні зміни ландшафту спальних районів столиці.

Більшість будівель там - хрущовки 50-60 років минулого століття. Це - приблизно 3000 будинків або 221,5 тис житлових квартир. У КМДА відзначають, що програма реновації житлового фонду знаходиться наразі лише на стадії розробки.

У генплані Києва прописано, що до 2025 року в столиці потрібно знести 7,8 млн квадратних метрів старого житла. А всього у столиці налічують близько 8000 хрущовок, що складає близько 20% житлового фонду міста. У багатьох будинках в останні роки не проводили навіть капітальних ремонтів.

Експерти відзначають, що серйозна проблема полягає у високій щільності забудови, датованої 60-ми роками минулого століття. Такі хрущовки необхідно зносити цілими кварталами, щоб не пошкодити прилеглі будинки.

За словами чиновників, розглядаються два варіанти її реалізації: знесення або капітальний ремонт хрущовок. Деякі фахівці в сфері будівництва кажуть, що хрущовки краще не зносити, а реконструювати, наводячи успішний приклад Німеччини, де відремонтовані будинки є цілком пристойним житлом. Але враховуючі наші реалії, це менш вигідно як для забудовників, так і мешканців, яких  необхідно кудись переселяти на час проведення реконструкції.

На думку експертів, знесення старого житла і будівництво на його місці нових багатоповерхівок може зацікавити столичних забудовників. На місцевому ринку присутня достатня кількість впливових забудовників, готових взятися за реалізацію подібних проектів.

Тим більше, що приклади, які демонструють ефективність забудови великих територій, не рідкість для Києва. Як приклад можна навести будівництво ЖК «Нивки-Парк» (забудовник Інтергал-Буд) в Святошинському районі столиці. Проект забудови передбачає появу нового житлового кварталу з благоустроєм прилеглих територій і створення сучасної інфраструктури.

Так що проект, пов'язаний зі знесенням хрущовок і будівництвом нових будинків, для будівельних компаній може виявитися цікавим і навіть вельми вигідним.

Поки що очевидно тільки те, що питання з оновленням житлового фонду в Києві найближчим часом не вдасться вирішити. Ситуація ускладнюється через відсутність закону, в якому був би чітко прописаний порядок обміну старих квадратних метрів на нові. Так що з упевненістю можна казати, що на заміну такої великої частини житлового фонду знадобиться не один рік.

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата