Пн, 29 січня 2018

Міноборони повідомило про початок будівництва житла для контрактників

У Міноборони повідомили, що будівництво житлових комплексів для військовослужбовців буде здійснюватися на існуючих територіях військових містечок у 21 областях України.

Цього року Міністерство оборони розпочинає реалізацію масштабного проекту будівництва більше 180 житлових комплексів для контрактних військовослужбовців. Про це на брифінгу заявив в.о. начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ полковник Олександр Чергінець.

"На реалізацію проекту в Міністерстві заплановано виділення дійсно великих коштів – це близько 2,6 млрд грн. Фінансування робіт здійснюватиметься наступним чином: 1 млрд грн - це кошти, що надійшли на рахунок спеціального фонду Міноборони в результаті конфіскації. Ці гроші ми вже отримали в кінці минулого року. Ще 1,6 млрд грн – гроші Міноборони, передбачені на розвиток інфраструктури", – повідомив Чергінець.

За словами Міністерства, будівництво буде здійснюватися у житлових містечках на території військових частин майже по всій Україні – в 21 області. Планується побудувати 184 будівлі, які розраховані на проживання 23 тис. чоловік.

"Будівництво житлових комплексів буде здійснюватися за єдиним архітектурним проектом з урахуванням сейсмічних і кліматичних умов місцевості. Пошук забудовників буде здійснюватися через систему Prozzoro", – зазначив Чергінець.

Передбачається, що загальна вартість одного будинку площею 1055 кв. метрів становить приблизно 12,5 млн грн. На кожному поверсі буде 6 житлових блок-секцій і кухня, на першому поверсі передбачені пральня та сушіння. Блок-секція буде мати площу 54,5 кв. м, яка розрахована на 10 місць і складається з двох житлових кімнат, туалетної та душової кімнат. Розроблено також технічні вимоги для нових зразків меблів. Очікуваний термін будівництва одного такого житлового комплексу становитиме 7 місяців.

"Даний проект розроблений, враховуючи побажання військовослужбовців. У ньому вже реалізовані новітні підходи розміщення з урахуванням досвіду передових країн світу. Для розробки проекту були залучені, крім Міноборони, ветерани АТО, представники громадськості та волонтерського руху", - заявив в.о. начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ.

Він зазначив, що будівництво буде проходити поетапно. "У минулому році ми вже почали проектування проекту по регіонах. Це – більше 90 будівель, які знаходяться на стадії проектування і половина з яких вже передані на розгляд Державної будівельної експертизи. Очікуємо перші позитивні експертні звіти про результати перевірки проектно-кошторисної документації до середини лютого отримати і будемо починати аукціони", – заявив Чергінець.

"Зараз ми подали на розгляд пропозицію зміни в закон України про соціальний захист військовослужбовців та житловий кодекс. Концепція полягає в тому, що військові забезпечуються постійним житлом тільки після 20 років вислуги шляхом надання одноразової грошової допомоги для придбання власного житла ", - сказав він.

За даними Міноборони, черга на отримання квартир серед військовослужбовців становить 46,3 тис. осіб. Наразі, альтернативої очікування на власние житло непоганим варіантом для військовослужбовців є грошова компенсація, яку пропонує держава. Її розмір розраховується в залежності від кількості членів сім'ї та вартості квадратного метра житла у регіоні. Наприклад, у Львові родина військового з трьох осіб може отримати близько 544 тис. грн. Враховуючи вартість «квадрата» у місті лева (наприклад, вартість квадратного метра у новобудові ЖК «Семицвіт» від 14500 грн.) цього вистачає лише на придбання 1-2 кімнатної квартири. Тому війскові мають великі сподівання на розвиток програм державної підтримки.

Для тих, хто не бажає чекати у черзі і брати компенсацію, держава пропонує альтернативні варіанти, зокрема, лізинг та часткову компенсацію вартості придбаного житла. Крім того, у проекті держбюджету на 2018 рік передбачена можливість надання пільгового кредиту фондом Державної іпотечної установи на житло військовослужбовцям під 0% у гривнях. Таким чином, кожен військовий зможе взяти квартиру в іпотеку в гривнях без жодних валютних ризиків.

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата