Пт, 20 березня 2015

Взаємодія між бізнесом і владою – шлях до конкурентоспроможності вітчизняної харчової та переробної промисловості

 

 За участю в.о. голови Антимонопольного комітету України Миколи Бараша відбувся Міжнародний форум «Продовольча стратегія – Ініціатива 2015». На заході були присутні представники профільних міністерств і відомств, експерти аграрного й продовольчого ринків, керівники та власники компаній переробної й харчової промисловості, керівники агрохолдингів і фермерських господарств, представники банків, страхових та інвестиційних компаній, іноземних дипломатичних і торгових місій, міжнародних фінансових організацій, аудиторських, юридичних та консалтингових компаній, науковці.

Першим з доповіддю «Альтернативний погляд у майбутнє. Чи готова Україна до інноваційного прориву?» виступив генеральний директор «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов. За його словами, нашій країни необхідно перейти до нової стратегії, обов’язковою умовою якої є вихід на нові ринки. Крім того, обов’язковою умовою швидкого та гармонійного розвитку економіки є глибокий аналіз ризиків та інформації, важливої для забезпечення розвитку підприємств.

Під час панельної дискусії Микола Бараш поінформував присутніх щодо проблем обмеження конкуренції в сфері реалізації продовольчих товарів. Він зазначив, що тут є низка негативних практик, а саме: необґрунтованість істотного відтермінування платежів за поставлену продукцію, нав’язування торговельними мережами додаткових послуг без належного обґрунтування змісту та вартості, нерівномірний розподіл ризиків у відносинах торгового та виробничого секторів; нерівномірність інформаційного забезпечення учасників відносин у роздрібній торгівлі; дискримінація малих та середніх підприємств. Також він послався на закордонний досвід у цій сфері, який свідчить про необхідність врегулювання таких питань не тільки в Україні, а й в Європейському Союзі. Микола Бараш зауважив, що розв’язання цих проблем дасть змогу вивільнити значний інвестиційний та інноваційний потенціал українських підприємств, а також підвищити рівень конкуренції на багатьох ринках України.

Потім партнер Правничої фірми «Софія» Олександр Поліводський презентував концепцію Правил етики у сфері конкуренції як одну із форм подолання проблем на ринку продовольчих товарів. За його словами, правила – це не лише форма розв’язання проблем, а й механізм запобігання негативним тенденціям. Принципи Правил доброчесної поведінки передбачають, зокрема, орієнтацію на споживачів, свободу укладання договорів, добросовісну співпрацю, відповідальність за ризики, виправданість вимог.

Учасники форуму висловили думку щодо необхідності впровадження Правил етики у сфері конкуренції, які мають стати основою взаємовигідних відносин між виробниками та постачальниками для розвитку економіки та захисту інтересів споживачів. Вони також підкреслили необхідність координації взаємодії між бізнесом і владою з метою підвищення конкурентоспроможності вітчизняної харчової, переробної промисловості на внутрішньому та зовнішньому ринках.

 

 За повідомленням прес-служби Антимонопольного комітету України.

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата