Ср, 01 вересня 2021

Стратегічне партнерство, гроші і енергетика: у Білому домі розповіли про домовленості Байдена і Зеленського

У Білому домі розповіли про ключові домовленості, які будуть досягнуті між Україною та США в рамках зустрічі президентів Володимира Зеленського і Джо Байдена у Вашингтоні 1 вересня.


Фото: www.eurointegration.com.ua

У Білому домі розповіли про ключові домовленості, які будуть досягнуті між Україною та США в рамках зустрічі президентів Володимира Зеленського і Джо Байдена у Вашингтоні 1 вересня.

Як повідомляє "Європейська правда", про це розповів неназваний представник Білого дому в ході телефонного спілкування з журналістами напередодні зустрічі Байдена з Зеленським.

Зокрема, щоб закріпити підвищений статус стратегічного партнерства, США і Україна оголосять про відновлення роботи Комісії стратегічного партнерства, яка не збиралася вже три роки.

Співрозмовник додав, що цієї осені очікується зустріч між держсекретарем США Ентоні Блінкеном і міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, на якій вони затвердять нову хартію між обома країнами, в якій будуть викладені параметри співпраці між державами для боротьби з викликами 21 століття.

Окремий блок домовленостей стосуватиметься оборони. Джо Байден оголосить про своє схвалення нового пакету допомоги Україні в галузі безпеки на суму 60 мільйонів доларів.

Крім того, Міністерство оборони підпише стратегічну оборонну рамкову угоду, яка посилить співпрацю з низки нагальних питань, включаючи безпеку у Чорному морі, обмін кібернетичною інформацією і розвідувальними даними, а також подальшу підтримку України перед обличчям триваючої російської агресії.

Президент Байден заявить про готовність США продовжити підтримку проведення реформ для зміцнення демократії в Україні.

"Президент Зеленський розробив ініціативу для розвитку плану трансформаційних реформ в Україні, який, як ми очікуємо, президент Зеленський попередньо обговорить з президентом Байденом, а потім цієї осені більш повно представить в Комісії стратегічного партнерства", - розповів представник Білого дому.

З 2014 року США надали Україні майже 2 мільярди доларів допомоги в цілях розвитку демократії і в цьому році планують виділити понад 463 мільйони доларів допомоги, додав він.

Що стосується енергетики, президенти оголосять про нові ініціативи з подолання кліматичної кризи і зміцнення енергетичної безпеки України, включаючи запуск оновленого Стратегічного діалогу з енергетики та клімату, яким займатиметься Міністерство енергетики США.

"Метою цього діалогу є залучення інвестицій в енергетичну безпеку шляхом реформ, скорочення викидів парникових газів, розгляд інших ініціатив зі зміни клімату та подальше усунення наслідків впливу "Північного потоку - 2", - зазначив представник американської адміністрації.

Крім того, Вашингтон надасть Києву додатково $45 млн гуманітарної допомоги, щоб допомогти вирішити проблеми українців, які у зв’язку з російською агресією залишаються в нужді.

Також Вашингтон надасть додаткову допомогу в зв'язку з COVID в розмірі $12,8 млн.

Очікується, що про ключові домовленості між Україною і США буде оголошено у заяві, яка буде оприлюднена після зустрічі президентів.

Зеленський раніше розповів, що першим питанням на зустрічі з президентом США Джо Байденом планує обговорити тему тимчасово окупованих Донбасу і Криму.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО 22 квітня