Пт, 18 червня 2021

Портам потрібно 5 мільярдів щорічно на модернізацію – Мінінфраструктури

Річна потреба ДП "Адміністрація морських портів України" у капітальних вкладеннях становить не менше 5 мільярдів гривень

Річна потреба ДП "Адміністрація морських портів України" у капітальних вкладеннях становить не менше 5 мільярдів гривень.

Про це заявив заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков на форумі "Інфраструктура півдня України", передає "Укрінформ".

За словами Васькова, якщо врахувати 90-відсоткове зношення основних фондів портової галузі, то річна потреба АМПУ у капіталовкладеннях для модернізації об'єктів становить не менше 5 млрд грн. А якщо будувати нові об'єкти, - то близько 9 млрд грн. Але по факту, відзначив заступник міністра, керівництво АМПУ зараз має у розпорядженні не більше 1 млрд грн на рік.

"Модернізація обʼєктів портової галузі реалізується дуже повільно через різкий дефіцит коштів АМПУ. Портові збори балансоутримувач здійснює, але їх цільове використання для модернізації інфраструктури, згідно з вимогами нормативних актів, унеможливлено", - наголосив Васьков.

Він повідомив, що новий глава Мініфраструктури поставив завдання відстоювати на рівні Мінфіну та Кабміну позицію щодо зменшення до 30% платежів АМПУ до держбюджету, щоб у поточному році частково вирішити проблему накопичення грошей на рахунку держпідприємства і мати певні кошти для розвитку інфраструктури.

"Завдання максимум - вивести цільові портові збори з графи "валові доходи". А наступним кроком може бути спрямування коштів АМПУ на підтримку місцевої інфраструктури портів, передусім на ремонт і будівництво під'їзних шляхів", - підкреслив урядовець.

Не менш важливим аспектом проблеми, на його думку, є децентралізація управління галуззю: скорочення штату АМПУ і передача низки повноважень філіям держпідприємства.

У підсумку, зазначив заступник міністра, "Адміністрація морських портів України" буде мати прозору структуру, матиме більше коштів і здійснюватиме розбудову інфраструктури портів. Васьков додав, що паралельно буде здійснено корпоратизацію АМПУ.

www.epravda.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Сьогодні, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Сьогодні, 28 березня

Чехія виділить кошти на свою ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України Сьогодні, 28 березня

ЄС розблокував пільги для України, Косово йде в Раду Європи, "коаліція бронетехніки": новини дня Сьогодні, 28 березня

ЗМІ: Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила американських посадовців Вчора, 27 березня

Словенія приєднається до ініціативи Чехії із закупівлі снарядів для України Вчора, 27 березня

Естонія готова підтримати прем’єра Нідерландів на посаду генсека НАТО Вчора, 27 березня

Реєстр збитків від агресії РФ визначив дату початку роботи та пріоритетних постраждалих  Вчора, 27 березня

У Польщі заявили, що близькі до угоди з Україною щодо агропродукції Вчора, 27 березня

Глава МЗС Швеції: НАТО має створити більше стратегічних труднощів для Росії Вчора, 27 березня