Нд, 13 червня 2021

Зеленський підписав закон, яким змінюються правила кредитування для мешканців зони АТО/ООС

Президент Володимир Зеленський підписав Закон “Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції” щодо управління власним майном та отримання кредитних послуг» № 1451-ІХ.

Президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" щодо управління власним майном та отримання кредитних послуг" № 1451-ІХ.

Про це йдеться на сайті ОП.

Закон скасовує заборону нараховувати пені та штрафи на основну суму заборгованості за кредитами, які брали після 1 травня 2021 року громадяни України, котрі проживають на території проведення антитерористичної операції (крім окремо визначених населених пунктів).

Відповідні положення застосовуються до договорів, укладених після 1 травня або до яких після цієї дати за погодженням сторін вносилися зміни щодо продовження строків, зменшення розміру відсотків і штрафів.

"Тобто українці, які проживають у зоні проведення АТО/ООС і мають заборгованість за кредитами, взятими до травня цього року, і надалі мають право не платити пеню та штрафи на основну суму заборгованості", - йдеться у поясненні.

Також, згідно з документом, скасовується заборона на звернення стягнення на заставне майно за кредитами, що оформлені після травня 2021 року під заставу нерухомості, яка належить громадянам і представникам малого й середнього бізнесу та розташована в зоні проведення АТО/ООС.

"Таким чином залишиться в дії заборона виселяти громадян із житлових будинків, переданих в іпотеку за чинними кредитними договорами, навіть на підставі судового рішення про звернення стягнення на об’єкт іпотеки", - зазначають у повідомленні.

У публікації йдеться, що це гарантує збереження прав для людей, які мали або мають складне фінансове становище через проведення АТО/ООС, але водночас спростить доступ громадянам, котрі володіють нерухомістю в Луганській, Донецькій та частині Харківської області, до банківського кредитування, зокрема державних програм "Доступні кредити 5-7-9%" та "Доступна іпотека 7%" на рівних умовах з усіма громадянами України.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадуємо:

Даний закон Верховна Рада ухвалила 19 травня 2021 року.

www.epravda.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата