Чт, 15 квітня 2021

У Єврокомісії не змогли пояснити, чому фон дер Ляєн не приїде на 30-річчя незалежності України

У Європейській комісії заявили, що президентка Урсула фон дер Ляєн напише нового листа Володимиру Зеленському після критики в Брюсселі, але не змогли пояснити, чому вона відмовилась здійснити візит до України на святкування 30-ої річниці незалежності.

У Європейській комісії заявили, що президентка Урсула фон дер Ляєн напише нового листа Володимиру Зеленському після критики в Брюсселі, але не змогли пояснити, чому вона відмовилась здійснити візит до України на святкування 30-ої річниці незалежності.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Як повідомлялося, фон дер Ляєн відмовилася від запрошення президента України Володимира Зеленського відвідати святкування 30-тої річниці незалежності України в Києві та наразилася на звинувачення у порушенні протоколу і недостатньої підтримки України.

[L]

Лист Зеленському, про який написало видання Politico, був підписаний від імені глави кабінету фон дер Ляєн Бйорна Зайберта, а не від імені самої президентки Єврокомісії, як це передбачено протоколом.

Це рішення змусило занепокоїтись дипломатів у ЄС. Відхилення такого запрошення може викликати сумніви щодо рішучості фон дер Ляєн продемонструвати підтримку України в той час, коли Росія збирає на своєму кордоні найбільшу кількість військ з 2014 року.

У четвер на брифінгу в Брюсселі речник комісії Ерік Маммер підтвердив, що лист, про який написали ЗМІ, справді існує, але він поки що не був надісланий українській владі. Речник пояснив, що у день, яким датований лист (7 квітня), фон дер Ляєн була з візитом в Туреччині і Йорданії, тому не змогла підписати листа самостійно.

"Він не був підписаний (нею), тому що вона була відсутня. Але звісно, зараз президентка дасть відповідь", - сказав Маммер.

Журналісти зауважили, у листі Зайберт пише, що президентка попросила написати листа від її імені, а не просто підписати його, на що речник відповів, що тепер фон дер Ляєн напише листа сама.

[L]

Маммер також відповів, чи рішення фон дер Ляєн не відвідувати Україну у таку важливу для української держави дату не стане сигналом для Росії.

"Щодо підтримки України - тут все зрозуміло та публічно було не раз повторено Комісією і Європейським Союзом. Комісія та Європейський Союз пліч-о-пліч з Україною. Президентка сподівається отримати можливість підтвердити її підтримку України під час майбутньої зустрічі з президентом Зеленським, як тільки вона може бути організована. Можливо, ще перед датою, вказаною у запрошенні. Я б хотів нагадати, що з моменту на посаді вони тричі розмовляла з президентом України", - сказав Маммер.

"Щодо того, як інтерпретувати рішення президентки, ви в праві самі робити власну інтерпретацію. Але дозвольте вас запевнити - президентка гарантує, що комісія буде представлена (на подіях в Україні) на належному рівні", - додав він.

На прохання журналістів пояснити фразу із листа про "насичений порядок денний" фон дер Ляєн у серпні Маммер відповів, що не може надати ніяких деталей.

"На жаль, я не можу додати більше нічого до того, що я вже сказав. Я не можу надати сьогодні жодних деталей про графік президентки в кінці серпня", - заявив речник.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Сьогодні, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Сьогодні, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Сьогодні, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня