Вт, 15 грудня 2020

Главу МВС Португалії закликали до відставки через вбивство українця в аеропорту Лісабона

Міністра внутрішніх справ Португалії закликають подати у відставку на тлі обурення смертельним побиттям українського чоловіка прикордонниками в центрі затримання в аеропорту Лісабона.

Міністра внутрішніх справ Португалії закликають подати у відставку на тлі обурення смертельним побиттям громадянина України прикордонниками в центрі затримання в аеропорту Лісабона.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Інцидент із загибеллю українця стався ще у березні 2020 року. 40-річного Ігоря Гоменюка затримали в аеропорту Лісабона за спробу в’їхати в країну без дійсної візи. Невдовзі після затримання він помер. Трьох офіцерів SEF, причетних до інциденту, згодом затримали та висунули їм звинувачення у вбивстві.

Глава МВС Едуарду Кабріта минулого тижня оголосив про відставку глави португальської прикордонної служби (SEF) в рамках плану реструктуризації для більш чіткого розділення поліції та адміністративних функцій у роботі з іммігрантами. Він також погодився виплатити компенсацію родині загиблого.

Опозиція закликала Кабріту піти у відставку, стверджуючи, що він не провів належного розслідування інциденту і протягом шести місяців не пропонував допомоги родині українця.

Міністр на пресконференції минулого тижня заявив, що спілкувався з послом України та висловив співчуття родині Гоменюка. У вівторок його чекає допит у парламентському комітеті.

Дуарте Маркес, депутат від опозиційних соціал-демократів, заявив: "Ганебно, що уряд Португалії прийняв це рішення протягом багатьох місяців і прийняв його лише через тиск ЗМІ".

Внутрішнє розслідування МВС Португалії виявило, що у Гоменюка були судоми за день до смерті, але співробітники SEF не змогли забезпечити його ліками від епілепсії.

У звіті докладно описується, як Гоменюк був зв'язаний скотчем понад сім годин без доступу до їжі та води, що призвело до "повільної асфіксії. .. що зрештою призвела до його смерті".

Згідно з документом, при розтині виявлено синці, перелом ребра та сліди від побиття чоботами.

Згідно з повідомленням, кілька інших працівників SEF, включаючи медсестру, кілька разів заходили в приміщення протягом годин, коли Гоменюка били, і чули його крики, але не зупинили і не повідомили про інцидент. У звіті робиться висновок, що офіцери "навмисно пропустили правду, щоб уникнути будь-яких кримінальних чи дисциплінарних заходів".

Спочатку причиною смерті назвали серцевий напад, але нова експертиза та поліцейське розслідування дійшли висновку, що причиною смерті стали "важкі травматичні ушкодження".

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО 22 квітня