Чт, 05 листопада 2020

Рада прийняла у першому читанні проєкт держбюджету-2021

Верховна Рада прийняла у першому читанні проєкт держбюджету на 2021 рік.

Верховна Рада прийняла у першому читанні проєкт держбюджету на 2021 рік.

Документ підтримали 275 нардепів.

Зокрема, "за" проголосували 209 нардепів від "Слуги народу", 20 - від "Довіри", 16 - від "За майбутнє", 11 позафракційних та 19 - від "Батьківщина".

"Уряд вчасно подав до Верховної Ради проєкт бюджету на 2021 рік, як це визначено закоодавством. Проєктом є збалансованим і реальним до виконання. Це не просто фінансовий кошторис, це інструмент розвитку і зростання країни. У бюджеті передбачено достатньо коштів для фінансування усіх пріоритетних потреб держави", - заявив перед голосуванням міністр фінансів Сергій Марченко.

"Ми зможемо вопоратись з коронакризою, забезпечити фінансову стабільність, відновити економіку та підвищити добробут громадян. Це бюджет можливостей для подальшого розвитку", - додав він.

За словами Марченка, нардепи, групи і фракцій надали більше 2 тисяч пропозицій до проєкту бюджету, що, по суті, орієнтовно складає ще один такий бюджет.

"У співпраці Мінфіну з нардепами та парламентськими комітетами робоча група напрацювала пропозиції, які знайшли своє відображення у проєкті постанови ВР про висновки та пропозиції до проєкту держбюджету-2021. Проєкт постанови передбачає збільшення видатків загального фонду бюджету більш ніж на 20 млрд грн.

Насамперед йдеться про додаткове фінансування розвитку територій - 4,3 млрд грн, інфраструктурнх проєктів - 7,5 млрд грн, культури і спорту - 3 млрд грн, охорони здоров'я - 2 млр грн. ..", - пояснив міністр фінансів.

За його словами, у Мінфіні грунтовно опрацюють усі правки і пропозиції народних депутатів.

За словами голови Рахункової палати Валерія Пацкана, прогнози уряду щодо зростання ВВП на 4,6% - досить оптимістичні, і є ризики, що таке зростання не буде досягнуте через коронавірусні обмеження та рецесія в промисловості вплинуть на надходження до держбюджету.

Також Пацкан прокоментував пропозицію уряду на пів року заморозити розмір прожиткового мінімум у розмірі 2 189 грн, водночас, за його словами, фактичний розмір становить 3763 грн.

"Рахункова палата неодноразово наголошувала на зміну підходів до формування розміру прожиткового мінімуму", - додав Пацкан.

Крім цього, він оцінив передбачене зростання доходів у держбюджеті на 4,9% - "однак реально зменшення на 2,2% порівняно з очікуваннями на цей рік".

"Ми хочемо, аби цей бюджет був бюджетом життя, а не смерті. І не бюджетом виживання. Ми хочемо чітке зобов'язання уряду підняти обсяги прожиткового мінімуму до фактичних розмірів", - заявив представник "За майбутнє" Тарас Батенко.

Воднночас представник "Голосу" Володимир Цабаль розкритикував передбачений розмір дефіциту у 270 млрд грн, за його словами, збільшення дефіциту - неефективне у довгостроковій перспекктиві.

При цьому, лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко назвав проєкт бюджету "особистою розпискою Зеленського власній некомпетентності".

"Судячи з проєкту бюджету, Зеленський не збирається виконувати передвиборчі зобов'язання, а наступного року вже є екватор його президентської каденції", - заявив Порошенко.

Представник ОПЗЖ Олександр Колтунович назвав нереальною цифрою розмір дефциту у 270 млрд грн та "вбивчою" цифрою розмір додаткових зовнішніх надходжень у 702 млрд грн.

Нагадаємо:

Верховна Рада у четвер, 5 листопада, розглядає у першому читанні законопроєкт про бюджет-2021.

Бюджетний комітет вніс зміни до проєкту бюджету перед першим читанням, зокрема пропонують збільшення доходів на 20 мільярдів гривень та видатків на 17 мільярдів.

Верховна Рада може розглянути бюджет-2021 у першому читанні в пленарний четвер 5 листопада, наявність голосів - "на межі фолу", заявив нардеп Ярослав Железняк.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що 20 жовтня Рада має провести планерне засідання, щоб направити свої пропозиції до проєкту держбюджету-2021 в Кабмін, але на цььому засіданні питання бюджеу не розглядалось.

Кабмін представив у Раді проєкт держбюджету-2021, нардепи від різних фракцій та груп розкритикували документ, назвавши його, зокрема, "утопією" і "катастрофою" і заявили про необхідність доопрацювання.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що країна потребує рестарту, а проєкт бюджету-2021 можна назвати бюджетом можливостей для подальшого розвитку.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що серед основних пріоритетів проєкту держбюджету-2021 - підвищення мінімальної зарплати (на це передбачено 41,4 млрд грн), якісна освіта (+34 млрд грн), доступна медицина (+27,5 млрд грн), у тому числі 2,6 млрд грн на COVID-вакцинацію.

14 вересня Кабінет міністрів затвердив проєкт закону "Про Державний бюджет України на 2021 рік" і направив його на розгляд Верховної Ради.

Кабінет міністрів у проєкті державного бюджету на 2021-й рік заклав 270,35 мільярдів граничного обсягу дефіциту.

На засіданні 14 вересня проєкт держбюджету України на 2021 рік не підтримали два міністри: голова МОЗ Максим Степанов та очільник Мінекології Роман Абрамовський.

Компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації розкритикували проєкт держбюджету на 2021 рік, зокрема, вважають категорично неприйнятним збільшення податків та зборів задля збалансування бюджетних надходжень.

Читайте також: Бюджет 2021. Які зміни уряд запланував для українців на наступний рік

www.epravda.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня