Пт, 11 вересня 2020

Коньяки Грузії: відтінки смаку і найвідоміші марки

Грузинський коньяк - вельми цікавий напій, який коректніше було б назвати бренді.

giorgians

Історичний екскурс

На той час як французькі коньяки були широко відомі по всьому світу, грузинські виробники тільки розпочинали оволодіння технологією виробництва бренді. Так, перший завод у Грузії, який був відкритий в Кутаїсі в 1865 році Георгієм Болквадзе, не зміг витримати жорстку конкуренцію і незабаром був закритий. Виробництво відновилося знову лише в 1881 році, коли Давід Сараджішвілі відкрив найбільший коньячний завод у всій Грузії. Завдяки виведенню спеціальних сортів винограду, довгій роботі з купажуванням, точному дотриманню французьких технологій алкоголь, що виготовляється на цьому заводі, отримав широку популярність і знайшов своїх поціновувачів.

Для виробництва коньяків в Грузії найчастіше використовуються такі сорти винограду, як Ркацителі, Цицка і Піно. Вирощують його в найбільших виноградниках Грузії, стежачи за тим, щоб плоди залишалися неушкодженими.

Після збору виноград давлять пресом, відправляючи сік на бродіння, а вичавки - на виробництво чачі. Далі слідує процес дистиляції, після якого спирти дозрівають в дубових бочках не менше трьох років. Потім, після купажування різних спиртів, їх знову відправляють в бочки терміном від чотирьох місяців. Тільки після всіх цих етапів готовий грузинський напій розливається по пляшках.

"Давид Сараджішвілі і Еніселі" є найстарішим і найвідомішим заводом з виробництва грузинського бренді. Ця марка була виготовлена самим Сараджішвілі за авторською унікальною технологією. При купажуванні наймолодший спирт має витримку не менше 12 років. Смак віддає тютюном, кавою і ваніллю.  

У 1913 році напої Сараджішвілі завоювали 14 медалей на різних міжнародних конкурсах. Зберегти виробництво заводу вдалося і у воєнний час. Назви грузинських коньяків: Sarajishvili, Guguli ( "Гугулі"), Gremi ( "Гремі"), Galavani ( "Галавані"), "ОС" - назва напою так і розшифровується, як "дуже старий", як і сама Грузія. 

Знайдіть справжній грузинський коньяк відомих брендів на сайті https://badagoni.com.ua/krepkie-napitki/brendi/ - офіційного представника винної компанії «Badagoni», імпортера і дистриб'ютора алкогольних і безалкогольних напоїв з 2009 року.

Правила застілля

Хоча культура споживання коньяку сьогодні є дуже демократичною, для того щоб розкрити весь смак напою і переконатися в якості справжнього Грузинського коньяку, вам слід все-таки дотримуватися деяких правил етикету вживання.

• Подавати це спиртне до столу можна в пляшці, однак ідеальним варіантом буде спеціальний графин декантер.

• Температура міцного не повинна опускатися нижче 18 °, а й перегрівати його вище 23 ° теж не слід.

• Розливайте алкоголь в сніфери для посилення ароматичного спектра.

• Подайте до столу графин з водою для розбавлення спиртного і чорний шоколад для його заїдання.

Правильні закуски

Найчастіше як закуску до бренді можна використовувати найрізноманітніші улюблені продукти, проте до їх підбору потрібно підходи уважно. Так, їжа не повинна: бути жирною, мати велику кількість цукру, спецій або різкий смак. 

Звичайно, чудовою традиційною закускою до будь-яких марок грузинського коньяку є смажене м'ясо. Але, не використовуйте гострі соуси, стежте за тим, щоб в м'ясі не було прожилок жиру. Найкраще підійде телятина або дичина.

Намагайтеся уникати рибних страв з насиченим ароматом. Якщо ви полюбляєте морепродукти - приготуйте креветки або мідії.

Подавайте нарізку з вершкових сирів, балику, нежирної ковбаси, зробіть бутерброди з ікрою або паштетом.

З фруктів найкраще смакуватимуть соковиті груші, яблука, апельсини та виноград (а от лимон краще не використовувати через його різкий смак).

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр Бельгії: Деякі євродепутати поширювали роспропаганду за гроші Сьогодні, 29 березня

1 млн снарядів навесні, новий пакет зброї з Німеччини, переговори з урядом Польщі: новини дня Сьогодні, 29 березня

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня