Чт, 07 травня 2020

Водопостачання заміського будинку зі свердловини

Організувати автономне водопостачання заміського будинку можна від артезіанської свердловини. Таке джерело відрізняється високою продуктивністю і тривалим терміном служби - до 50 років.

Вода, що надходить з глибини від 30 до 240 метрів, іноді може бути надмірно жорсткою. Цей та будь-які інші недоліки усуваються за допомогою системи водоочищення.

Водопостачання індивідуального житлового будинку - це не тільки надійне автономне джерело. Необхідно облаштувати свердловину, укомплектувати її водопідйомним обладнанням. Вода надходить в будинок по трубопроводах, які повинні бути захищені від зовнішніх негативних факторів. Зробити водопостачання будинку стабільним допоможе встановлення мембранного гідроакумулятора. Тонкощі монтажу водопроводу і устаткування впливають на надійність і довговічність системи. Всі роботи необхідно проводити на підставі проекту, який враховує геологічні особливості ділянки і розташування будинку.

vodopostachannya

Переваги водопостачання зі свердловини

Свердловина - найнадійніше джерело води. Водоносні горизонти знаходяться на великій глибині, водотривкі шари захищають воду від техногенних факторів, а піщані шари і пористий вапняк є природними фільтрами, що очищають її від зайвих домішок.

Серед головних особливостей і переваг артезіанського джерела:

  • глибина від 30 до 240 метрів;
  • пористий вапняк - ефективний природний фільтр, який забезпечує високу якість води;
  • стабільна та висока продуктивність непромислової свердловини, що становить 2-6 куб.м./год;
  • водоносні горизонти є майже скрізь.

Експлуатація свердловин на пісок іноді обмежена 20-30 роками, а от водопостачання з артезіанської свердловини не має обмежень по термінах. Єдиним недоліком автономного джерела можуть стати значні витрати при великій глибині буріння, але вони компенсуються тривалим терміном служби.

Вибір місця для свердловини

Першим етапом облаштування автономного водопостачання є вибір місця для буріння свердловини. Чим далі від будинку свердловина, тим вищою стане вартість робіт з прокладання водопроводу. Буріння в підвалі будівлі - технічно можливе, але виникають проблеми, пов'язані з промиванням і подальшим обслуговуванням свердловини. Таким чином, найкраще щоб джерело було розташоване зовні, але недалеко від будівлі. При цьому необхідно дотримуватися нормативів:

  • відстань від вигрібної ями або септика повинна бути не менше 20 метрів при суглинних грунтах на ділянці;
  • відстань від потенційних джерел зараження має складати не менше 50 метрів при піщаних грунтах на ділянці;
  • розташування свердловини має бути не ближче 3 метрів від фундаменту будівлі.

Прокладати сезонний водопровід на дачі можна по поверхні, так як інженерна система використовується сезонно і труби не потребують захисту від промерзання. З цієї причини віддаленість свердловини на ділянці з сезонним проживанням не має великого значення. Розташування джерела ближче до дому актуально при постійному проживанні: труби потрібно укладати в траншеї, а це збільшує обсяг коштовних земляних робіт.

Загальна схема водопостачання приватного будинку

Визначивши місце розташування джерела - розробляють загальну схему водопостачання. Основним елементом такої системи є насос, що піднімає воду з глибини. Для артезіанської свердловини не допустимо використання поверхневого насоса. Для такого типу свердловин застосовується заглибний насос, здатний забезпечити водозабір з будь-якої глибини.

skvazhyna

Вода від насоса піднімається на поверхню по водопідйомній трубі та потрапляє в резервуар гідроакумулятора. Ємність обладнання залежить від потреби у воді. Гидроаккумулятор підтримує стабільний тиск в системі. Вода надходить в мембранний бак по команді автоматики, яка стежить за її обсягом і включає насос при зниженні рівня нижче заданої точки. При відсутності гідроакумулятора насос буде включатися кожного разу, коли хтось захоче помити руки. Це збільшує число включень насоса і призводить до швидкого зносу устаткування.

У схемі враховується наявність наступного обладнання:

  • насос - піднімає воду на поверхню;
  • електричний кабель - використовується провід з ізоляцією, яка відрізняється високою міцністю і забезпечує ефективний захист від води. По кабелю електрика подається до насоса;
  • страхувальний трос - призначений для спуску водопідіймального обладнання в свердловину, фіксації насоса на певній глибині. Використовується трос з нержавіючої сталі, який фіксується петлею та затискачем;
  • оголовок - герметична конструкція, що захищає стовбур від попадання сміття та талих вод. Має кронштейни для фіксації страхувального троса і муфти для виведення кабелю, водопідйомної труби;
  • кесон - використовується для встановлення обладнання і захисту гирла від морозу. В якості альтернативи застосовується адаптер, який встановлюється на обсадних трубах на глибині 1,7-1,8 м. До адаптера підключають водопровід, а обладнання встановлюють в будинку;
  • гідроакумулятор - мембранний бак, в якому накопичується вода. Забезпечує стабільний тиск в системі;
  • автоматика контролю - забезпечує автоматизацію процесу і стабільні технічні параметри системи водопостачання;
  • фітинги.

Окремо слід приділити увагу системі автоматичного контролю водопровідної системи, адже саме від точності вимірювання тиску та розходу можна уникнути суттєвих втрат та попередити можливі проблеми в роботі системи. Одним з визнано кращих постачальників контрольного обладнання є компанія Vitex (VITEX.UA), яка пропонує надійні рішення і кваліфіковану допомогу.

Залежно від вимог до системи, остаточна конфігурація доповнюється датчиками, запірною арматурою. Це робить водопостачання заміського будинку більш функціональним і надійним.

Необхідно врахувати, що робота системи водопостачання буде залежати, головним чином, від напору води, ось чому варто передбачити всі нюанси її облаштування:

  • якщо можливі перебої з електрикою, від якої працює насос, то бажано облаштувати накопичувальний резервуар;
  • для одночасного забезпечення нормальним тиском декількох точок споживання води потрібно використовувати потужний насосний агрегат;
  • місце встановлення насосної станції краще організувати біля будинку або в його підвалі, щоб захистити пристрій від впливу зовнішнього середовища.

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата